Ott vagyunk a top 10-ben! - Nyíregyháza turisztikailag az egyik legeredményesebb város

Ott vagyunk a top 10-ben! - Nyíregyháza turisztikailag az egyik legeredményesebb város
Ott vagyunk a top 10-ben! - Nyíregyháza turisztikailag az egyik legeredményesebb város

Az eredmények és a mutatók egyértelműek. Nyíregyházán tíz év alatt megduplázódott a turisták és a vendégéjszakák száma: divatba jött a szabolcsi megyeszékhely, jó a város márkája. Az állatpark, a fürdők, a múzeum és a szálláshelyeink pedig sorra nyerik el a rangos szakmai és közönségdíjakat. Idén a TOP 50 kiadványban is helyet kaptunk, amely bemutatja a 2019-es év turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki városának polgármesterét.

A turisztikai szakma ingyenes online napilapja, a turizmus.com hetedik alkalommal rendezte exkluzív kiadványba a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Az eddigieknél bővebb terjedelmű TOP 50 kiadványt, immár hagyományosan a 28. Turizmus Évadnyitó Gálán mutatták be a szakmának a Budapest Kongresszusi Központban. Szerepelnek benne mindazok, akiknek – vagy cégüknek, szervezetüknek – tavaly meghatározó szerepük volt a turizmusban, de bemutatkoztak benne ifjú tehetségek is, valamint külön fejezetet szenteltek azoknak a vidéki polgármestereknek, akik évek óta különös ügyként kezelik városuk turisztikai fejlődését. Néhány polgármester mellett bemutatkozott a helyi turizmusért felelős szakember, TDM-menedzser is, akiknek hatékony munkája nagymértékben hozzájárult a településük turisztikai eredményeihez. A TOP 50 kiadványban, mint az egyik legsikeresebb vidéki város, Nyíregyháza is helyet kapott.

A 2019-es év legeredményesebb településeinek polgármesterei:

Bóka István    – Balatonfüred

Cser-Palkovics András  – Székesfehérvár

Görgényi Ernő – Gyula

Habis László  (2019 októberéig

volt polgármester)  – Eger

Kovács Ferenc  – Nyíregyháza

Németh Sándor – Bük

Novák Ferenc  – Zalakaros

Papp Gábor     – Hévíz

Papp László    – Debrecen

Porga Gyula    – Veszprém

„A döntéseket komoly megfontolás előzi meg”

Dr. Kovács Ferenc polgármester az elmúlt évtizedben kétszer is szerepelt a hazai turizmus 50 legbefolyásosabb személye között. A magazinból kiderül, hogy mindez nem véletlen, hiszen a szabolcsi megyeszékhelyre látogató turisták száma az elmúlt években több mint a duplájára nőtt. 10  évvel ezelőtt valamivel több mint 100 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták Nyíregyházán, ez a szám 2018-ban viszont már megközelítette a 230 ezret.

– Minden egyes döntésünket komoly megfontolás és előkészítés előz meg. A fejlesztések, beruházások ugyanis szükségesek, de az is fontos, hogy fenntarthatóak legyenek, és az itt élők érdekeit szolgálják. A turisztikai fejlesztések megvalósítása hozzájárul a szolgáltatók, vállalkozások, a megyeszékhely és a térség további erősödéséhez is. Az idegenforgalmiadó-bevételt, amelynek mértéke a  vendégéjszakák számának növekedésével arányosan nő, teljes mértékben visszafordítjuk a turizmusba. Az elmúlt években megvalósult, folyamatban lévő, illetve tervezés alatt álló turisztikai fejlesztések a városban meghaladják a 20 milliárd forintos nagyságrendet. Az önkormányzat célja a látványosságok és az infrastruktúra folyamatos fejlesztése mellett olyan kulturális események és nemzetközi sportprogramok rendezése, amelyek vonzzák a turistákat. Természetesen a TDM-szervezet munkája is hozzájárult ahhoz, hogy a megyeszékhely többször is „Az év turisztikai városa” lett – olvasható a kiadványban.

Fókuszban az együttműködés

– Idei terveink között szerepel, hogy a korábbi évek tudatos marketingmunkájának folytatása mellett a turisztikai szolgáltatókkal, valamint a bokortanyák termelőivel és kézműveseivel szorosabbra fűzzük az együttműködést. Szakmai fórumokat szervezünk, amelyeken bemutatásra kerülnek a Nyíregyházán megvalósult és folyamatban lévő turisztikai fejlesztések, ahol közösen egyeztetjük az aktuális feladatokat, illetve az esetlegesen felmerülő problémákat. Bízunk benne, hogy a találkozók során számos olyan kérdés kerül megvitatásra, mely segíti minden turisztikai szereplő munkáját és előre viszi a város turizmusát, hiszen a közös gondolkodással, fellépéssel időben és megfelelő hatékonysággal tudunk reagálni az aktuális kihívásokra – tájékoztatta szerkesztőségünket Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.