Ösztöndíj – Öt hallgató nyert az egyetemen Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat

Ösztöndíj – Öt hallgató nyert az egyetemen Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat

A 2020/2021. tanévben a Nyíregyházi Egyetem öt hallgatója nyerte el a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat. A havi 40 ezer forint támogatásban részesült hallgatóknál figyelembe vették a kiváló eredményeik mellett az oktatói ajánlást és többek között a szakmai, tudományos és az önkéntes munkát is.

Éppen az oklevelét veszi át Derzsenyi Gabriella, a Nyíregyházi Egyetem negyedéves angol és biológia szakos hallgatója, aki a televíziónak elmondta, nagyon büszke a tanulmányi eredményére, mert az a négy év alatt egyszer sem ment az átlag 4,7 alá.

Derzsenyi Gabriella, a Nyíregyházi Egyetem hallgatója elmondta: „Amellett, hogy rengeteget tanulok, készülök a vizsgákra, közéleti, illetve demonstrátori tevékenységet is folytatok. A tanulmányi osztályon demonstrátorkodom, a kezük alá dolgozom az ügyintézőknek. A szabadidőm nagy részét ott töltöm és segítem az osztályon dolgozók munkáját. Emellett a közéletben is próbálok részt venni, a külföldi hallgatók életét próbálom segíteni, illetve szélesíteni itt, Nyíregyházán.”

A Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj egy tanéven keresztül jár és havi 40.000 forint anyagi támogatást jelent a legkiválóbb hallgatóknak. A felsőoktatási intézményekben tanulók, kimagasló tanulmányi teljesítményükért kaphatják meg az ösztöndíjat. A pályázatok elbírálásánál figyelembe veszik a tanulmányi teljesítmény mellett a szakmai és tudományos munkát, az önkénteskedést, és a campusok hírnevét öregbítő vagy a szellemi életét színesítő tevékenységeket is. Továbbá fontos, hogy a hallgatók teljes idejű nappali képzésben vegyenek részt és legalább 55 kreditet meg is kell szerezniük.

Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora hozzátette: „Kiemelkedő tanulmányi teljesítmény kell. Azaz 4,51. Nagyon fontos, hogy az elmúlt két félévben nem lehet elégtelen jegyük és a kiemelkedő tanulmányi teljesítményük mellett még valamilyen területen, akár szakmai vagy tudományos munkában, sportteljesítményben, önkéntes munkában, esetleg közéleti szereplésben kiemelkedőnek kell lenniük. Ezt minden évben a Nyíregyházi Egyetem diákjóléti albizottságához pályáznak a hallgatók. Ők döntenek, javasolnak a szenátusnak. Amennyiben a szenátus elfogadja a javaslatokat, akkor továbbterjeszti az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterének.”

Az ösztöndíjjal a hallgatók a tanulmányaikat is könnyebben tudják finanszírozni, amelyhez a Nyíregyházi Egyetem több más tanulmányi és szociális ösztöndíjjal is hozzájárul.