Őrületes kerékpárfutamoknak ad helyet a szabolcsi megyeszékhely

Őrületes kerékpárfutamoknak ad helyet a szabolcsi megyeszékhely
Nemzetközi mezőny érkezik Nyíregyházára

Egymást érik idén a nemzetközi sportversenyek Nyíregyházán. November 8. és 10. között Rali Eb futamnak ad helyet a város, május 18-án pedig szintén itt rendezik meg a Nyíregyházi Nagydíj Háztömbkörüli Kerékpárversenyt – a KOMÉTA Kritérium Liga sorozat főfutamát, ami már egy fontos lépcsője a július 20-21-i V4 kerékpárversenynek, ugyanis ez szintén érinteni fogja a várost. Erre pedig külföldi elit versenyzők is érkeznek óriási stábokkal, a versenyt pedig nemzetközi csatornák is közvetítik majd.

Május 18-án, szombaton 12 órától este 6 óráig egymást érik majd a kerékpáros futamok Nyíregyháza belvárosában. A Zrínyi Ilona utcán, egy 900 m-es körpályán rendezik meg a háztömbkörüli kerékpárversenyt, amely a leglátványosabb formája az országúti kerékpárversenyzésnek, hiszen a nézők folyamatosan látják és követhetik a verseny folyamát. A verseny utánpótlásprogramokkal indul – a KOMÉTA Liga sorozaton belül a legnagyobb korcsopor­toknak, az U13 és az U19 versenyzőknek hét futamot rendeznek idén Magyarországon, ebbõl a főfutamot Nyíregyházán –, de négy órakor két kerékre pattanhatnak majd az amatőrök – bárki nevezhet, viszont csak versenykerékpárral lehet indulni, bukósisak használata pedig kötelező –, öt órától pedig elrajtol az elit futam is.

Itt lesznek a legjobb bringások

– Az elit nemzetközi mezőny 50 versenyzővel indul majd el május 18-án. Itt lesznek a magyarországi kerékpáros klubok legeredményesebb versenyzői, akik már az elitben versenyeznek, de érkezik kontinentális csapat Csehországból, Romániából és akár még Ausztriából, illetve rajthoz állhat a szerb nemzeti válogatott is – tájékoztatta szerkesztőségünket Solymosi János, az esemény szervezője, a V4-es magyarországi kerékpárversenyek versenyigazgatója.

Több ezer tagot számláló követőcsoportjuk van

Egy nemzetközi csapatot 10–15 fős stáb fog majd elkísérni a nyíregyházi versenyre, ők gyakorlatilag egy teljes hétvégét itt fognak tölteni. Egy-egy nemzetközi szintű versenyzőnek 6-8-10 ezres Facebook követőcsoportja van. Itt lesz a teljes magyar kerékpáros élmezőny is, így egy ilyen szintű verseny után a turisztikai vonzerő mérhetően megnő.

Az igazolt utánpótlás-versenyzők érmet, illetve kupát kaphatnak majd, az amatőrök szintén érmet, kupát, valamint tárgyjutalmakat, az elit futam pedig már pénzdíjas, de gazdára talál Nyíregyháza nagydíja is. A versenyekre regisztrálni a Nyírség Kerékpáros Egyesület, mint főszervező honlapján lehet, illetve a nyiregyhazanagydijnevezes2019@gmail.com címen – a nevezés ingyenes –, valamint az amatőr futamokra személyesen, a verseny napján 10.30-tól a helyszínen.

A Giro d’Italia trófeáját is hozzák

A Giro d’Italia a második legrangosabb kerékpáros körverseny a Tour de France után, amelyet évente rendeznek meg. A kerekesek három héten keresztül járják be elsősorban Olaszországot, de környező, sőt távolabbi országokat is érinthetnek. Ennek a nagykövete, valamint a 2001–2003-as verseny győztese, Gilberto Simoni is Nyíregyhá­zára látogat, hogy jelenlétével is emelje a verseny színvonalát, valamint elhozza magával a Giro trófeát, hogy testközelből láthassa minden érdeklődő. A verseny fővédnöke dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Két tucat külföldi csapat

– Július 20-21-én a V4-es nemzetközi kerékpárverseny két futamát is a megyében rendezik meg, ez pedig érinteni fogja Nyíregyházát is – folytatta a tájékoztatást Solymosi János. A nyíregyházi futam egy 5 kilométeres városi körözésben fog kiteljesedni. A verseny nagyságát jelzi, hogy nemzetközi csatornák is közvetítik majd az eseményt, a megmérettetésre pedig legalább két tucat külföldi csapat fog érkezni, hatalmas stábokkal.