Őrület!...Amikor vemhesnek hiszi magát a kutya - Saját magát csapja be

Őrület!...Amikor vemhesnek hiszi magát a kutya - Saját magát csapja be
Fontos a tudatos ivartalanítás

Biztosan mindenki hallott már álterhességről. Ez egy olyan állapot, amikor egy nő azt hiszi, hogy gyereket vár, de valójában nem is terhes (ettől függetlenül terhességre utaló tünetek is megjelenhetnek nála). Őrület, de valami hasonló folyamat tud lejátszódni a kutyáknál is.

 

Az álvemhesség ráadásul nem is olyan ritka jelenség. Bármely ivaros szukánál jelentkezhet, hiszen az ivarzás, vagyis a tüzelés után hasonló hormonális folyamatok indulnak be, mint a vemhesült kutyák esetében. Ilyenkor képes az állat begyűjteni papucsainkat, óvni, védelmezni azokat, elvonul, kuckót „épít”, nyugtalanná válik, hasa mérete megnő, és emlői is megduzzadnak.

Saját magát csapja be

Minden nőstény kutya évente legalább kétszer ivarzó ciklusba kerül, ilyenkor hormonális változások mennek végbe a szervezetében

- magyarázta a jelenséget Dr. Sipos Katalin állatorvos.

Ha nem történik meg a párosodás, és nem lesznek kiskutyái, akkor a tüzelése átmegy egy úgynevezett lecsengő fázisba, amiből akár álvemhesség is kialakulhat. Ilyenkor a kutya becsapja saját magát. Elkezd tejelni, felkészül az utódok megszülésére – amik nem fogantak meg, de az ő szervezete úgy reagál, mintha vemhesült volna –, játékokat hurcol, fészket épít, megváltozik a viselkedése. Ez egy más lelkiállapot, nagyon nehéz kizökkenteni belőle. Sokszor érzelmi sokkhatásra van szükség.

Ki lehet kezelni

Egy-egy álvemhességet ugyan ki lehet kezelni, de a következő ivarzási ciklus végén valószínűleg újra egy álvemhes periódusba fog kerülni az állat (ha nem vemhesül).

Fontos a tudatos ivartalanítás

Az álvemhesség. tudatos ivartalanítással elkerülhető. Képesnek kell lennünk azt a szemléletet átadni a jövő generációjának, hogy ha nem tenyészteni szeretnénk az állatot, akkor ne szaporítsuk, mert betegségeket, genetikai betegségeket vihetünk át. Az ivartalanítás a legfontosabb, amivel a kutyák életét megkönnyíthetjük és meghosszabbíthatjuk. Ezzel elkerülhetjük a később kialakuló méhgyulladást, vagy akár az emlődaganatot is.