Örökös Zöld Óvoda lett a Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézmény!

Örökös Zöld Óvoda lett a Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézmény!

A Margaréta Óvodában is tudatosan készítik fel a gyerekeket a környezetvédelemre. A Zöld Óvoda Program keretein belül kiváló lehetőséget biztosítanak a pedagógusoknak, hiszen saját kreativitásukkal valósíthatják meg szakmai elképzeléseiket.

Az óvodapedagógusok fontosnak tartják, hogy a gyerekeknek már fiatalon felhívják a figyelmüket a természet szeretetére és megóvására, a felelős környezetvédelemre és az újrahasznosításra. Az óvodában a fenntarthatóságra nevelés elvei alapján folyik a nevelőmunka.  Az intézmény 2018-től a Magyar Madártani Egyesület tagja és a „Madárbarát Óvoda” címet is büszkén viseli. A Mezőgazdasági Múzeum minden évben kiírja a Zöld Óvoda és Örökös Zöld Óvoda pályázatát, ahol ki kell fejteni, hogy a gyermekek egészségtudatos, környezettudatos nevelésében milyen eredményeket értek el. A Margaréta Óvoda 2008-ban pályázott először a Zöld Óvoda címre és a múlt héten vehette át Budapesten az Örökös Zöld Óvoda címet is.

Négyszer pályáztunk már a Zöld Óvoda címre, most volt a negyedik, amikor megkaptuk, úgy a vezetőasszony, mint mi magunk és természetesen a gyerekek és a szülők is. Hiszen együtt dolgoztuk ki ezt a programot a kollektívával és úgy gondolom, hogy igazi zöld szemlélet alakult ki itt a Margaréta Óvodában. Rengeteg tevékenységet végzünk a gyerekekkel együtt, a gyerekek életkori sajátosságának megfelelően a játékosságot szem előtt tartva.

– mondta el Mártonné Kozma Éva, a Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézményének óvodapedagógusa.

A városban is egyre több óvoda rendelkezik Zöld Óvoda címmel. Ilyen például a Búzaszem Óvoda, ahol fontosnak tartják többek között a tematikus napokat is. Az egyik ilyen a „Hulladékból játékot” Nap, ahol a gyerekek otthonról hozott hulladékokból, saját készítésű újrahasznosított játékokat készíthetnek. A Zöld Óvodák a környezeti nevelési program keretében erdei óvodai tábort is szerveznek.

Rendszeresen megyünk a Bujtosi Városligetbe és Sóstóra, a vizek élővilágával ismerkedni. Jó, hogy mindenhol vannak játszóterek, ahol a gyermeki személyiség is kibontakozhat. A ,ozgásukat is kielégíthetik, játszhatnak.

 – tette hozzá Szalainé Bunyecz Klára, a Búzaszem Nyugati Óvoda vezetője.

Az Örökös Zöld Óvoda címet a  A Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézménye kapta. Mellette először pályázott a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola Kollégium és Óvoda, illetve harmadszor vehette át Oroson a Tündérkert Keleti Óvoda Nefelejcs Tagintézménye a Zöld Óvoda címet.