Óriási extrém játszótérré alakul át Sóstó egy napra - Majomlétrától a csúszdáig

Óriási extrém játszótérré alakul át Sóstó egy napra - Majomlétrától a csúszdáig
Már elindult a nevezés.
Óriási extrém játszótérré alakul át Sóstó egy napra - Majomlétrától a csúszdáig
Óriási extrém játszótérré alakul át Sóstó egy napra - Majomlétrától a csúszdáig
Óriási extrém játszótérré alakul át Sóstó egy napra - Majomlétrától a csúszdáig

A sóstói Parkfürdőtől elfutni az erdőig – a fák között is megtenni pár kilométert –, érintve az élményfürdőt és a tavat, majd onnan visszakocogni, kétségtelenül az egyik legszebb útvonal a sportos városlakók körében. De gondoltak már arra, hogy mi lenne, ha ezt a – 7 vagy akár 15 kilométeres – távot úszva, kúszva, csúszva, mászva, néha súlyokat cipelve, hozzávetőlegesen 40 akadályt leküzdve tennék meg? Most itt a lehetőség ennek kipróbálására: szeptember 21-én Sóstógyógyfürdő óriási játszótérré alakul át, persze, szigorúan csak extrém módon! A nevezés már elindult.

 

Tokaj, Tarcal, Telkibánya, Pilisszentiván. Két év, négy város, öt verseny, kétszáz akadály és hozzávetőlegesen háromezer versenyző. 2017-ben alakult meg a nyíregyházi székhelyű Extreme Trail Hungary Sportegyesület – kifejezetten terep- és akadályfutással foglalkoznak –, eredményeik pedig már nemcsak határokon (is) átívelő élményekben, hanem számokban is mérhetők. Versenyeiken alkalmanként több mint félezren elindulnak, akiknek van, hogy a felhők felett (szó szerint), a pilisi hegyek között kell futni, míg máskor ködbe burkolózva a tokaji szőlőtőkék mentén. Most azonban egy teljesen új helyszínen mérettethetik meg magukat: szeptember 21-én Nyíregyházát lepik majd el az extrém versenyzők.

Már elindult a nevezés

A napokban robbant a hír, hogy Nyíregyházi Extreme Trail Akadályverseny lesz Sóstógyógyfürdőn. A megyeszékhely tüdejében, a Sóstói-erdőben, a Sóstói-tó körül – néha benne – és az országszerte ismert Aquarius Élmény- és Parkfürdőbe várják az érdeklődőket egy felejthetetlen napra. A versenyen bárki indulhat – lesznek gyerek- és felnőttfutamok is –, azonban ehhez regisztrálni kell, az egyesület web­oldalán, a www.extremetrail.hu oldalon. A szervezők ígérik, a nevezők nem mindennapi módon ismerhetik majd meg tűrő- és teljesítőképességük határait, mindezt egy gyönyörű környezetben, ahol mindenki kihozza majd magából – akarva vagy akaratlanul – a maximumot.

Profik is indulnak

– Ahogy megnyitottuk a nevezési felületet, rögtön az első két nap alatt már több mint 100 nevezés befutott hozzánk – tudtuk meg a főszervező Extreme Trail Hungary Sportegyesület elnökétől, Vitkai Elemértől. – Természetesen szeretnénk ezt a számot szeptemberig megtízszerezni. Ami biztos, hogy az amatőrök mellett profi versenyzők is indulnak majd, akik már nemzetközi szinten versenyeznek. Lesznek indulóink Ukrajnából, Romániából, Szlovákiából, a Dunántúlról és várhatóan minél többen Nyíregyházáról is.

Négy távra, felső korhatár nélkül

Négy távra – 700 méter, 2000 méter, 7 km, 15 km – szinte mindenféle korosztálytól várják a nevezéseket, hiszen lesznek gyermek- (4-tõl 14 éves korig) és felnőtt futamok is, ezek már felső korhatár nélkül. Nekik a versenyen épített és természetes akadályokat kell leküzdeni és teljesíteni.

„Támogatnak minket”

– Nyíregyháziként szerettünk volna a városunkban egy nívós, évről évre visszatérő versenyt szervezni. Az ötlettel megkerestük dr. Kovács Ferenc polgármestert és dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselőt, akiknek tetszett az ötlet, és támogatásukról biztosították a nagyszabású verseny megszervezését, hiszen ezzel is tágítható a szezon, így szeptemberben is országos eseménynek adhat otthont Nyíregyháza és Sóstógyógyfürdő. Ezt követően felvettük a kapcsolatot a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.-vel, akik biztosítják a központi helyszínt a verseny lebonyolításához.

– A rajt és a cél is Sóstógyógyfürdőn lesz, birtokba veszik a versenyzők az Aquarius Élmény- és Parkfürdőt, de végrehajtanak majd feladatokat a tó körül, illetve benne, és természetesen érintik a Sóstói-erdőt is.

Majomlétrától a csúszdáig

Mivel itt nem számolhatunk jelentős szintemelkedéssel, ezért mindezt akadályokkal kompenzáljuk, ezekből pedig legalább negyvenet kell majd teljesíteniük a versenyzőknek. Csak néhány ezek közül: meg kell majd küzdeni 3 és fél méter magas óriásfallal, majomlétrával, összetett feladatokból álló rendkívül látványos multiringgel, de a feladatok között szerepel az úszás a tóban, illetve elárulhatjuk, hogy a Parkfürdő csúszdája és a termálvizes medence is fontos szerepet kap. Garantált, hogy a profik és az amatőrök is jól érezhetik majd magukat ezen a terepakadály-futó versenyen.

Június 15-éig még kedvezményesen

Regisztrálni – június 15-éig még kedvezményesen – az egyesület weboldalán lehet: www.extreme­trail.hu. A regisztráció nevezési díjhoz kötött, ennek összege a verseny időpontjához közeledve sávos rendszerben növekszik majd. A nevezési díj tartalmazza: részvételt a versenyen; elektronikus időmérést a felnőtt futamokon; frissítést; egyedi befutóérmet; orvosi felügyeletet; rajtcsomagot; egyedi ajándékokat minden résztvevőnek; befutócsomagot (támogatók ajándékait); értékmegőrzést külön sátorban; a versenyhez kapcsolódó egyéb programokat, kedvezményeket.

A versennyel kapcsolatos további információk az esemény Facebook-oldalán és a www.extremetrail.hu weboldalon.