Önismeret jógával – A Mozdulj Nyíregyháza! jógázói otthonukban is lelkesen gyakorolnak

Önismeret jógával – A Mozdulj Nyíregyháza! jógázói otthonukban is lelkesen gyakorolnak

A Mozdulj Nyíregyháza! program résztvevőinek már a kezdetek óta lehetősége van arra, hogy egy olyan mozgásformát is kipróbáljanak, amely világszerte népszerű és rengetegen gyakorolják. Ez pedig nem más, mint a jóga.

Papp Edit minden szombaton reggel egy kellemes hatha jóga órával indítja a napot azok számára, akik ellátogatnak az órára. Bár egy ideje csak a képernyők előtt lehetséges vele együtt jógázni, sokan így is érzik azt a békét, amelyet Edit sugároz magából ez alatt az egy óra alatt.

Fotó: Kovács György

Mi a Hatha Jóga?

Nehéz lenne röviden és tömören válaszolni erre a kérdésre, ezért az Edit oldalán talált egyik megfogalmazását olvashatják az alábbiakban:

„A nyugati világban a jóga irányzatai közül legelterjedtebb a hatha jóga. Testi, lelki egyensúly kialakítására helyezi a hangsúlyt, eszközül használva a jóga széleskörű tárházából a test- és légző gyakorlatokat, relaxációs és meditációs technikákat.

Ennek megvalósítása mindig valamilyen ellentétes erők egyensúlyba hozásával történik, ahogy egy mérleg nyelve is egyre kisebb kilengésekkel végül megállapodik a középpont nyugalmában. Maga az elnevezés is erre utal, ugyanis a „ha” szó napot, a „tha” pedig holdat jelent, ami az aktiváló és passziváló energiák jelképe. Hatha jóga órán az egyensúly az erőkifejtés és pihenés, mozgás és mozdulatlanság megfelelő arányával valósítható meg.

A test aktív, az elme csendességben szemlélődik.”

Önismereti utazás, amely életünk végéig tart

Kővári Makai Böbe így nyilatkozott a szombati online jóga óra után:

„Jó reggelt! Vége az online Mozdulj Nyíregyháza! jógának. Ismét egy csodálatos órát tölthettünk Papp Edittel. Bátran mondhatom, hogy ez a közösség egy nagy jóga család. Aki egyszer kipróbálja rájön, hogy ez sokkal több mint egy mozgásforma. Az egész lényege véleményem szerint, hogy megismerjük saját magunkat. Észrevegyük testünk jelzéseit, és a jógagyakorlatok folyamatos gyakorlása közben tudjuk oldani a felhalmozott blokkot, feszültséget. Évek óta jógázom, de ez egy egész életen át tartó folyamat, fejlődés, változás. Edit nagyszerű ember, példaértékű. Igazi tanító. Az én tanítóm.”

Énidőből „miidő” – Amikor a jóga a családra is hatással van!

A kijárási szigorítások óta Sánta Rita minden szombat reggel otthon gyakorolja a jógát, de most már a lányai is vele tartanak.

„A jógát Editnél 8 éve gyakorlom, a stúdió rendszeres gyakorlója vagyok.
Editben megtaláltam az igazi tanárt, aki nem csak szavakkal győz meg, de példájával is elől jár. Nagyon hiányzik az „élőben” tartott óra, hiszen az Edit személyes jelenléte, energiája egyedi. Ettől függetlenül, a jelenlegi helyzethez alkalmazkodva nagyon jónak tartom az online órán való részvételi lehetőséget, hiszen a már jól belém ivódott "Edit hang"-ra csak elég ráhangolódni és a gyakorlás is egyszerű. A külvilág abszolút kizárható! Minőségében élem az életet a jóga hatására. A stressz kezelésében, a tudatosság, a jelenlét megéléséhez nagyszerű társ. Az eltöltött idő igazi "énidő", a foglalkozás végi relaxáció igazi feltöltődést ad testnek, léleknek. Az otthoni gyakorlás pedig a családdal bővült "miidő" lett.”

Külföldről is követik az órát

Az online világ rengeteg lehetőséget nyújt, főleg ilyenkor. Több száz vagy ezer kilométerről is nyomon lehet követni a Mozdulj Nyíregyháza! programjait. A jóga órát Németországból követi és gyakorolja a nyíregyházi származású Szerencsi Enikő.

„Papp Editet talán már azóta ismerem, amióta elkezdett jógát oktatni fitnessz termekben. Engem mindig vonzott ez a mozgàsforma, ami szerintem a test mellett a lélekre is hat. Edit személyében egy rendkívüli embert ismertem meg. Az órái fantasztikusak! A hangszíne, a stílusa, a kedvessége és a nagyfokú hozzáértése garantálja, hogy mindenki jól érezze magát a foglalkozásain!”

Akit érdekel a jóga vagy a Mozdulj Nyíregyháza! online követhető bármelyik órája, az tájékozódhat oldalunkon vagy a Mozdulj Nyíregyháza hivatalos Facebook oldalán.