Életeket menthet az ingyenes ÉletMentő mobilos alkalmazás – Mutatjuk a részleteket!

Életeket menthet az ingyenes ÉletMentő mobilos alkalmazás – Mutatjuk a részleteket!

Nem csak az alkalmazás neve ÉletMentő, ugyanis különböző funkciói szó szerint is életet menthetnek. Az applikáció ingyenesen letölthető és díjmentesen használható.

Az Országos Mentőszolgálat, a Vodafone Magyarország Alapítvány és a cseh Medical Information Technologies tavaly áprilisban indított egy kezdeményezést, melynek keretein belül egy külföldön már használatban lévő életmentő okostelefon alkalmazást kíván hazánkban is meghonosítani. A lokalizációs és integrációs munkálatok végével és a szoftver elnevezésével mostantól bárki ingyenesen telepítheti mobiljára és használhatja az ÉletMentő nevű alkalmazást.

Hogyan tudjuk használni?

Letöltést követően a telefonszámunkat regisztrálni kell a szoftverben. Ez a mentők hívásához és a vészhelyzeti üzenetek küldéséhez elengedhetetlen. Az SMS-es, díjmentes regisztrációt követően ajánlott kitölteni a profilunkat.

Itt megadhatjuk születési évünket, TAJ-számunkat és az állandó lakcímünket. Ezen felül lehetőségünk van adminisztrálni betegségeinket, éppen szedett gyógyszereinket, sőt, még azt is, hogy mire vagyunk allergiásak, vagy hogy milyen idegen nyelvet beszélünk. A kismamák akár várandóságukkal kapcsolatos adataikat is eltárolhatják profilukban.

Mit kell tennünk baj esetén?

Ha segítségre van szükségünk, a kijelző közepén lévő piros „MENTŐK” gombot kell 3 másodpercig nyomva tartani. Erre azért van szükség, hogy a véletlen érintésekkel ne hívjuk azonnal a mentőket. A három másodperc elteltével azonnal indul a hívás a díszpécser felé, aki már az előtt látja a velünk kapcsolatos információkat, mint a tartózkodási helyünket és a korábban megadott adatainkat, mint hogy megszólalhatnánk a telefonban.

Ingyenes minden tekintetben

A hívás és a 4G hálózaton keresztül történő adattovábbítás is ingyenes. Ha esetleg olyan helyen kerülünk bajba, ahol nincs internet, úgy az alkalmazás SMS-ben továbbítja az adatainkat a központ felé. Azok, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak beszélni, ők vészhelyzet esetén a kijelzőn megjelenő és jól látható ikonok lenyomásával küldhetnek specifikus vészjelző üzeneteket a központba.

Hasznos információk egy helyen

Az alkalmazás hasznos információkat is nyújt az elsősegélynyújtással kapcsolatban, így megtudhatjuk, hogy mi a teendő félrenyelés, áramütés, kihűlés, vagy éppen mérgezés esetén. Sőt, ha mindez nem lenne elég, még az újraélesztéssel kapcsolatos teendőket is megismerhetjük a használata során. A rendszer adatbázisa pedig még abban is segít, hogy hol a legközelebbi defibrillátor, kórház vagy gyógyszertár.

És amiatt sem kell aggódni, hogy esetleg más szolgáltatónál vagyunk, akkor is ingyenes.

Én még személy szerint nem találkoztam ilyen hívással, de tény, hogy a diszpécserek és a kiérkező mentősök munkáját is segíti, hogy már pontos információkat tudnak meg előre. Időt spórolhatnak meg vele, ami a kritikus pillanatokban akár életet is menthet.

– nyilatkozta egy nevének elhallgatását kérő betegszállító.