Olvasói fotók – Ma hajnalban 4 bolygó együttállását lehetett látni Nyíregyházáról!

Olvasói fotók – Ma hajnalban 4 bolygó együttállását lehetett látni Nyíregyházáról!

A csillagászati tavasz közeledtével sokan örülnek, hiszen ilyenkor olyan bolygóegyüttállások láthatóak, amelyekre ritkán van lehetőség. Egy olvasónk ma hajnalban nem morgott a korán kelésért és nem is bánta meg. Hogy mit látott? Mutatjuk!

Oláh Attila szabadidejében hobbi szinten foglalkozik csillagászattal, de a fotózás is a szíve csücske. Amikor pedig ez a két tevékenység párosul, igazán szép pillanatokat örökít meg. Ma hajnalban 4 bolygó együttállását sikerült lefotóznia!

A National Geographic így ír a ma hajnali jelenségről: 

Hold-Szaturnusz együttállás 19-én hajnalban

A Szaturnusz alatt 3,5 fokkal láthatjuk majd a 23 százalékos megvilágítású, tehát még mindig duci sarlót. Bár a Hold is csak 4 előtt pár perccel bukkan fel, csak picit később ideális a megfigyelési idő ezen a hajnalon, mivel ugyanolyan hamar világosodni fog, az pedig igencsak elrontja a látványt. Ha kellően sötét égboltú helyszínről láthatjuk az együttállást, holdkelte előtt még a Tejút déli régiójában is gyönyörködhetünk.

Ábrán a magyarázat

Attila egy ábrát is csatolt arról, hogy tulajdonképpen mit is láthatunk a fotóin:

A Hold - Szaturnusz mellett a Jupiter-Mars páros is megjelenik 

Kezdődik a csillagászati tavasz!

Március második felében tehát láthatunk holdsarlókat, de holdmentes esték is következnek illetve izgalmas együttállásokat is észrevehetünk.

Holnap is érdemes korán kelni: hajnali 4 óra előtt a Jupiter-Mars szoros együttállását figyelhetjük meg, 4:50-kor pedig sor kerül a nap-éj egyenlőségre és ekkor lépünk át a csillagászati tavaszba is.

Kapcsolódó galéria

Olvasói fotók - Négy bolygó