Okoseszközökkel segíti a rászorulókat a Human-Net Alapítvány – A gyűjtés még tart!

Okoseszközökkel segíti a rászorulókat a Human-Net Alapítvány – A gyűjtés még tart!

Március végén a nyíregyházi Human-Net Alapítvány okoseszköz adománygyűjtést indított. Céljuk, hogy azok a gyerekek, akiknek nincsen megfelelő eszközük az otthoni digitális tanuláshoz és nyíregyházi oktatási intézmény tanulói, kaphassanak tárgyi segítséget.

Apró sikerek áprilisban

Az alapítvány április 22-én, közösségi oldalán posztolta a következőket:

Ennek kapcsán az alapítvány ügyvezető igazgatója, Csatári Emese nyilatkozott szerkesztőségünknek az aktuális helyzetet illetően.

– Hogyan történt az igények felmérése és mi alapján történik az eszközök szétosztása?

„A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai az összes nyíregyházi iskolában felmérték, hogy kiknek van szüksége eszközökre a digitális tanuláshoz.
Végül közösen választottuk ki, hogy melyek azok a családok, ahol sok gyermek van, illetve internetkapcsolat is rendelkezésre áll.”

– Milyen adományok érkeztek eddig és hány családnak tudtak segíteni?

„Eddig 8 családnak tudtunk segíteni, PC-ket (asztali számítógépeket) vagy laptopokat kaptak, aminek nagyon örültek. A felméréskor 150 igénylőről tudtunk, sajnos ennyi felajánlás nem érkezett. A megadott elérhetőségek valamelyikén lehet igénylést leadni és adományt felajánlani, ilyen szempontból a honlapon voltak a legkevésbé aktívak az emberek.”

– Honnan kaptak segítséget és milyen formában?

„Néhány céget is sikerült megmozgatnunk, de főleg civil emberektől kaptunk segítséget. Használt, de jó állapotú asztali gépeket és laptopokat hoztak nekünk. Hálásan köszönjük az okostelefonokat és a tableteket is, azokat nagyobb családoknak szánjuk, ahol bár már van laptop vagy PC, de sok tanulókorú gyermek van. Egy budapesti orvos is ránk talált, aki egy nagyon jó minőségű okostelefont postázott nekünk.”

– Hogyan készítik elő a gépeket, mielőtt eljuttatják a rászorulóknak?

„Az alapítvány partnere, a World of IT Kft., és a Gamers for Gamers ifjúsági csoport, akik vállalták, hogy a felajánlott eszközöket használatra alkalmas állapotba helyezik és eljuttatják a rászoruló gyermekek számára. Ez azt jelenti, hogy a számítógépeket/laptopokat átnézik, és jogtiszta szoftverrel látják el. A fiúk aztán ezeket kipróbálják, majd alapos fertőtlenítés után felmatricázzák és összeszerelési/használati útmutatót is adnak hozzá (pl. hogyan kell összekapcsolni a monitort a gépházzal stb.). Egy telefonszámot is kapnak mellé, hogy technikai hiba esetén bármikor segíteni tudjunk az adományozottaknak.”

– Vannak-e más lehetőségek adományok szerzésére?

„Szerencsére sikerült találnunk más utat is a terveink megvalósítására. A debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete olyan közösségi projekteket támogat három megyében is – köztük Szabolcsban –, amelyek kifejezetten a közösségek problémáinak megoldásait támogatja. Egy ilyen program keretében sikerült annyi pénzt nyernünk, amelyből 12 db használt laptopot vásároltunk. Ezek szétosztására a jövő héten sor kerül.”

– Lehet-e még jelentkezni igénylőnek vagy adományozónak?

„Igen, lehetséges bármelyik megadott elérhetőségen jelentkezni, mindenkinek válaszolunk. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sokkal több az igénylő, mint az adományozó, így továbbra is örömmel fogadjuk azokat a használható állapotban lévő laptopokat és asztali számítógépeket, amelyekkel a gyermekek digitális oktatása megvalósulhat a legszegényebb családokban is.”

További információk és felajánlás: http://adomany.woit.hu/

E-mail: humannet@humannet.hu

Telefon: +36-30/633-9200