Ökoiskola vagy Örökös Ökoiskola címre pályázhatnak az oktatási intézmények március 31-ig

Ökoiskola vagy Örökös Ökoiskola címre pályázhatnak az oktatási intézmények március 31-ig

A Móra Ferenc Általános Iskola környezetvédelmi csoportjai igen aktívak – a diákok mindig készítenek valamit, például állatfigurákat, madáretetőket; a legtöbbször hulladékból.

Az iskolában egy környezetvédelmi csoport működik, és itt készítettünk régi raklapokból egy komposztálókeretet, illetve üres konzerves dobozokból madáretetőket is.

– mondta Urbin Vencel.

A Móra ebben a tanévben lett Örökös Ökoiskola. Városunkban több oktatási és nevelési intézmény is büszkélkedhet ezzel a címmel. A Mórában is nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra. A diákoknak tanórákon és azokon kívül is szerveznek olyan programokat, amelyekkel a környezettudatos gondolkodásukat és életmódjukat is formálják. Többek között a fenntarthatósággal, egészségmegőrzéssel kapcsolatos témaheteket is tartanak a Mórában.

Hreskó Olivér hozzátette:

Az egészségmegőrző hét alkalmából a diákoknak az iskola aulájában mutatunk be környezetbarát termékeket, például szódabikarbónát és környezetbarát tisztítószerek.

Az intézményben egy úgynevezett öko munkacsoport is működik; a diákok és szülők pedig folyamatosan szépítik az iskola környezetét. Az öko szakkör tagjai használt raklapokból többek között komposztálót is készítettek, illetve a madáretetés is a diákok feladata az udvaron.

A Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola már két alkalommal nyert pályázat útján. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott Ökoiskola címet már kétszer szereztük meg. 2013-tól 2016-ig, illetve 2016-tól 2019-ig. Így most pályázhattunk az örökös Ökoiskola címért, hiszen már két alkalommal elnyertük ezt a díjat. Az eddigi két pályázatunk során igen magas pontszámmal tudtunk megfelelni az Ökoiskola kritériumrendszerének. A fenntarthatóság pedagógiáját szolgáló tevékenységeink alapján tudtuk és tudjuk ezt megtenni most is.

– hangsúlyozta az iskola megbízott intézményvezetője, Jaczkovits Józsefné.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiírására, az Ökoiskola vagy Örökös Ökoiskola címre még lehet pályázni, legkésőbb március 31-éig.