Nyíregyházi gimnazisták nyerték meg a „Wallenberg nyomán” országos történelmi versenyt

Nyíregyházi gimnazisták nyerték meg a „Wallenberg nyomán” országos történelmi versenyt
A győztes csapat: Tóth Fruzsina, Reskó Barnabás és Hajdu Ákos. Fotó: saját.

A nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium gimnazistái évek óta résztvevői annak az országos versenynek, amelyet a Raoul Wallenberg Alapítvány és Egyesület szervez. Idén is két, háromfős csapatuk nevezett: az egyik negyedik helyezést ért el, a másik pedig megnyerte az országos vetélkedőt.

A „Wallenberg nyomán” című verseny célja a magyar-zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok helyi életének és szenvedéseinek megismerése, azért, hogy a Vészkorszak emléke fennmaradjon és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon.

A vetélkedő kérdéskörei minden évben változóak, idén a következő témákat helyezték fókuszba: antiszemitizmus, embermentés, rasszizmus, xenofóbia, tolerancia, szegénység, Trianon és következményei.

A csapatokat Gulyás Csaba történelem tanár készítette fel, aki a csapatok felkészüléséről adott interjút szerkesztőségünknek.

Mit lehet tudni a versenyről és hogyan lehet felkészülni rá?

A verseny többkörös, először regionális, majd országos szinten folyik a megmérettetés. A szervezők minden évben meghatározzák a pontos témákat, a kötelező és az ajánlott irodalmat, esetleg filmeket is, amelyek szükségesek a felkészüléshez. A versenyzők különböző feladatokat kapnak: felkeresnek helyi emlékműveket, készítenek interjúkat, online felméréseket (ezekből videót állítanak össze), és most például a Facebook-on is kaptak érdekes feladatokat. A napi hírekkel is tisztában kell lenniük, illetve fotók alapján is fel kell ismerniük a téma kapcsán jelentős helyszíneket és személyeket.

A verseny több hónapos felkészülést igényel, közben folyamatosan, határidőre küldjük be a megoldott feladatokat.

Raoul Wallenberg a náci Németország által 1944-45-ben megszállt Magyarországon tevékenykedő svéd diplomata, aki a vészkorszak idején több ezer magyar zsidó életét mentette meg. 1945 januárjában a szovjet hatóságok letartóztatták és máig is tisztázatlan körülmények között a Szovjetunióba hurcolták. Egyesületünk azért vette fel a nevét, mert tevékenysége szimbóluma lehet az emberi helytállásnak, az üldözött emberek érdekében végzett munkának.

Forrás: wallenbergegyesület.hu

Raoul Wallenberg a náci Németország által 1944-45-ben megszállt Magyarországon tevékenykedő svéd diplomata a vészkorszak idején többezer magyar zsidó életét mentette meg. Fotó: mult-kor.hu

Már nem először vettünk részt ezen a vetélkedőn. Az idei versenyzők még kilencedikesek voltak, amikor először versenyeztek, most pedig olyan is volt köztük, aki szeptember már óta egyetemista.

A döntőbe jutott csapatok versenye márciusban lett volna, de a világjárvány miatt ez csúszott szeptemberre.

Hogyan lehet a diákokat rávenni arra, hogy egy ilyen szomorú és megrázó témakörben versenyre induljanak?

Az iskolánknak alapvetően is fontosak ezek a témák és ezekben erősek vagyunk. A bibliaórák is jó alapot adnak erre. Rendhagyó történelemóráink során a város zsidó emlékhelyeit is meglátogatjuk.

Eddigi tapasztalataink szerint a diákok élénk érdeklődést tanúsítanak a zsidóság élete felé és a holokauszt iránt is.

Mit lehet tudni a versenyről és az eredményekről?

A csapatoknak nevet választottak, amely a verseny témáihoz kellett, hogy kapcsolódjon: tőlünk az egyik csapat volt a Raoul Lizkor (jelentése emlékezés), a másik pedig a Raoul Rishon LeZion (jelentése az első cionban).

Mind a két csapatnak videót kellett készítenie: a Raoul Rishon LeZion meginterjúvolta a Efraim Zuroff zsidó történészt, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjét, aki nagy szerepet játszik a világon élő, nemzetiszocialista háborús bűnökkel vádolt idős emberek bíróság elé állításában. Az „utolsó nácivadász”-ként is emlegetik. Kérdésük az volt: Igazságszolgáltatás vagy bosszúállás a náci bűnösök felelősségre vonása? Ők első helyezést értek el.

Efraim Zuroff, „az utolsó nácivadász”. Fotó: kamenjar.com

A Raoul Lizkor csapat témája az antiszemitizmus és az embermentés volt, mottójuk pedig: „Ne felejts! Emlékezz!”. Ők negyedik helyezést értek el.

A Raoul Lizkor csapat: Kárpáti Dorina, Diószegi Dávid és Dévald Péter. Fotó: saját.

Az első csapat videóját különdíjra szeretné felterjeszteni a Raoul Wallenberg Alapítvány és Egyesület.

Már korábban is értünk el dobogós helyezéseket, amelyek eredményeképpen eljutottunk Izraelbe, Svédországba Raoul Wallenberg szülőhazájába, illetve Auschwitzba.

A versenykiírásból egy részletet szeretnék kiemelni: „…a Vészkorszak emléke fennmaradjon és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon” – az a tapasztalat, hogy kezd feledésbe merülni a téma?

A felmérések azt mutatják, hogy sajnos valóban kezdenek feledésbe merülni a Vészkorszak emlékei. Úgy tűnik, nem eléggé értették meg az emberek azt, hogy a gyűlölet (pl xenofóbia) hová vezethet. Le kell vonni a következtetéseket a történelemből. A holokauszt nagy tanításokat hordoz magában emberségről, barátságról, segítőkészségről és árulásról.

Sajnos az érintettek közül sokan nem igazán mertek beszélni a történtekről – és voltak, akik a sírba vitték magukkal a szörnyű titkokat.

Mindenkinek tudnia kell, mi az igazság, és addig kell megismerni, amíg van, aki elmondja.

– részlet a Lizkor videójából.

Egy ország „lelki világát” is tükrözi az, miről emlékeznek meg, hogyan teszik ezt, melyek a piros betűs ünnepek, milyen jelképeket használ vagy hogy milyen szobrok foglalják el egy város központi tereit. A holokauszt egy nagyon jelentős esemény, olyan szempontból is, hogy az emberek mennyire néznek szembe a múlttal. Mennyire értékelték át a megélteket?

A sok állami és hivatali megemlékezés mellett a civil kezdeményezések is teret kapnak és úgy tűnik, hogy utóbbiak népszerűbbek.

A Raoul Wallenberg Alapítvány és Egyesület szerint is ébren kell tartani az érdeklődést ezen témák iránt, hogy (a múlt) ne ismétlődhessen meg!

Gratulálunk a csapatoknak és a felkészítő tanáruknak, Gulyás Csabának!