Nyíregyházi fotó a Világ 50 legjobb képe között – Még szavazhatunk, hogy fődíjas legyen!

Nyíregyházi fotó a Világ 50 legjobb képe között – Még szavazhatunk, hogy fődíjas legyen!

Hatalmas elismerés, amikor egy művész egy verseny élvonalában láthatja viszont a munkáját. Dutka Ákos és családja most nagyon örül, hiszen egy nemzetközi versenyen a világ 50 legjobb képe között szerepel a nyíregyházi fotós munkája! Ákos a fotográfusképzés részeként, egy feladat miatt alkotta újra az „afganisztáni háború Mona Lisájaként” híressé vált képet, amit Steve McCurry amerikai fotográfus készített 1984-ben.

 

Az eredeti fotó 1985-ben került a National Geographic júniusi számának címlapjára, és a kép az egész világot megrendítette. Steve McCurry a National Geographic Magazin megbízásából járt Pakisztánban, hogy az afgán menekültek helyzetéről tudósítson. A Pesavar melletti Nasir Bagh-i menekülttáborban kialakított iskolában látta meg a lányt, ott fotózta le. A kép készítésének története nem egyértelmű, mindenesetre akkoriban, a nyolcvanas években világlátott fotó súlyos jelentéssel bírt:

„Az igéző zöld szemű lány fotója egy csapásra híres lett, és az idők folyamán a menekültek és az elnyomottak jelképévé vált.” (fototortenet.blogspot.com)

A National Geographic 1985. júniusi számának címlapján Sharbat Gula. Fotó: National Geographic

A kép idén „újjáéledt” Nyíregyházán – a 2020-as év legmeghatározóbb jelenségére, a világjárványra reflektálva. Dutka Ákost kérdeztük a fotója megszületéséről.

Honnan jött az ötlet, hogy te is megalkosd ezt a híres képet?

Az év első felében egy fotósiskolában tanultam, és az volt az egyik feladat, hogy egy világhírű fotót reprodukáljunk, tulajdonképpen lemásoljunk. Nekem Az afgán lány portré jutott eszembe, hiszen annak a képnek úgy is van mondanivalója, ha az ember nem tudja a történetét. Az az igéző szempár, az a tekintet, ami a lány arcán látszik, megfogja az embert.

Dutka Ákos. Fotó: Kerekes Katalin és Krasznai Zoltán

Hogyan készítettétek el a képet?

A modell a feleségem, Krisztina volt, és a hátsó kertben készítettük a képet. Mindenképpen hasonló színű környezetben akartam kivitelezni a fotót, mint amiben az eredeti készült 1984-ben, ezért a kertünk végében lévő zöld színt választottam háttérnek. Sikerült egy vörös színű és anyagában is hasonló „burkának” valót találni.

A nyíregyházi pár, akiknek az újraaktualizált fotó köszönhető. Fotó: Dutka Ákos

Nagyon sok fotó készült, mire Krisztina pont úgy tudta tartani a fejét és sokat próbálta azt a tekintetet is, amilyen Sharbat Gula-é volt.  Kifejezetten maszkkal szerettem volna elkészíteni a képet, hiszen azt gondolom, ez jelképezi a leginkább 2020-at.

Mennyire kellett utómunkázni a képet, hogy ennyire hasonlítson az eredetire?

A feleségem szemei nem pont ilyen színűek, így az utómunka során a leginkább abba kellett belenyúlnom. Figyeltem a kép kivágására, illetve az egész fotón próbáltam visszaadni azt a színvilágot, amilyen az eredetin érzékelhető.

Az elkészült, utómunkázott fotó. Modell: Szilágyi Krisztina. Fotó: Dutka Ákos

Ha jól tudom, több helyen is megosztottad, mire bátorkodtál az Agora versenyére nevezni vele.

Igen, eleinte fotós csoportokban osztottam meg, ahol kaptam hideget-meleget, de szerencsére az elismerő szavak voltak többségben és buzdítottak arra, hogy nevezzek vele valahová. Véletlenül találtam rá az Agora versenyére, amire neveztem is. Sok idő eltelt, mire az Agorától kaptam egy levelet, hogy nagyon tetszik nekik a képem és írjak egy rövid leírást hozzá.

A fotót a Forbes Magazin is a címlapján hozta:

https://www.forbes.com/sites/ceciliarodriguez/2020/11/23/50-best-photos-of-the-year-competing-for-25000-agora-prize/?fbclid=IwAR1LOENwGoX2PFDxj9oy5Ix23iIbYlLqauIwPyZLjAYbUk7XGhdyc-ruYQY&sh=2ef3093aa774

Ha jól látom, 135 ország 35 000 pályázatából sikerült eljutnod idáig. A fődíj 25 000 dollár, amit december 28-án fognak bejelenteni, ki nyerte meg. Hogyan és meddig lehet szavazni a fotódra?

Úgy láttam, hogy a képeket tízesével töltik fel és az a kör, amiben az én fotóm van, arra november 30., hétfőig lehet szavazni. Ehhez egy applikációt kell letölteni (okostelefonra), regisztrálni és miután ez sikerült, lehet kiválasztani a fotómat és szavazni rá a Vote gombbal.

Az applikáció itt található:

https://agoraimages.com/?pid=Share&c=Ambassadors&af_adset=dutkaakosfoto&fbclid=IwAR0edFW5IRIMKnVvhzqTKVyVeIn2qVbaPacAJN3G2X_pPc7IaGLLq-UGhac

 

Köszönjük az interjút és rengeteg szavazatot kívánunk a fotódhoz! A továbbiakban pedig sok sikert a fotózás útján!