Nyíregyháza összeköt: várostörténeti kiállítás nyílt a Kállay-házban

Nyíregyháza újratelepítésének 271. évfordulója tiszteletére nyílt várostörténeti kiállítás a Kállay-házban. A közgyűjtemény saját anyaga, a Kállay család rokona, a Bécsben élő Ilosvay Johanna, illetve a nyíregyházi magángyűjtő, dr. Jakó János felajánlása nyomán rendezett tárlat június 7-ig várja a közönséget.

Róma, Bécs, Sárospatak, Nyíregyháza. Ezekből a városokból származnak a Nyíregyháza újratelepítésének 271. évfordulójára rendezett kiállítás tárgyai. A múzeumalapító Kállay Kristóf római adománya, az Ausztriából való Kállay rokon, Ilosvay Johanna, illetve a Sárospatakról származó, nyíregyházi belgyógyász, Jakó János tárgyai kerültek a Kállay-ház kiállítótermébe. Nagyrészt képeslapok, iparművészeti tárgyak.

„Ezt az édesapjától örökölte. Ő körzeti orvos volt. Amikor a betegekhez elment, és meglátott egy régi tárgyat – akár csupor, akár edény –, az elbűvölte. Úgy látszik, a férjem is örökölte, úgyhogy mióta mi összekerültünk, 55 éve már, azóta a munkája mellett – hiszen szorgalmas orvos volt, reggel 7-től este 7-ig dolgozott – hétvégeken ment a régiségpiacra, és összejött az a szép anyag, amit most itt kiállítottunk”

– mesélte az adományozó felesége, dr. Jakó Jánosné. Katalin asszony szeretettel nézegette az ismerős tárgyakat, melyek évtizedeken át voltak lakásdíszek vagy bedobozolt emlékek. Korban és stílusban válogatta és rendezte tárlattá a rendelkezésre álló bőséges anyagot a kiállítás kurátora.

„Mivel Jakó János nyugalmazott főorvos felajánlotta a gyűjteményét kiállítás céljára, ezt örömmel fogadtuk. 70 db képeslapot adott nekünk a kiállításra. Úgy gondoltuk, ha már Nyíregyházáról van szó, akkor más, Nyíregyházához kapcsolódó adományozók tárgyait is kiállítjuk. Kapcsolódva Jakó János gyűjteményéhez, hiszen fürdőkből származó poharakat, illetve I. világháborúhoz kapcsolódó csészéket lehet megtekinteni, és azt gondoltuk, hogy a Kállay Gyűjtemény iparművészeti tárgyaival egészítjük ki a gyűjteményt”

– tájékoztatott Riczu Éva, a kiállítás kurátora. Az alpolgármester a megnyitó közönségét köszöntő szavaival utalt arra a művészeti, kézműves világra, mely mára sajnos már elveszett. Szerencsére nem nyomtalanul, hiszen mind dísz-, mind használati tárgyai fennmaradtak a múzeumok számára. Beszélnek arról, hogyan éltek és alkottak elődeink, megmutatják a divatot, és a hétköznapokat, az egykoron élt embereket és hírességeket.  

„Egy város életében ezek a dátumok nagyon fontosak, de igazából az számít, hogy a város hogyan éli túl a különböző korszakokat, a különböző korszakokban élő emberek mit tesznek a városért, hogyan őrzik meg a múltat a jelennek, és azt hogyan közvetítik a jövő felé. Most egy olyan tematikájú kiállítás van, mely elsősorban Nyíregyháza polgári fejlődéséhez köthető, az örökváltság utáni, sőt a 19. század végi időszakhoz, amely mutatja, hogy ez az igazából paraszti város, mely a tirpákok keze munkájából nőtt ki a homokból, az hogyan változott meg, hogyan lépett a polgárosodás útjára, hogyan vette át Szabolcs vármegye központi szerepét, és mutatja azt is, hogy voltak is, vannak is, és lesznek is olyan emberek, akik megőrzik a múltat a jövőnek és a jelennek”

– fogalmazott a kiállítás kapcsán dr. Ulrich Attila alpolgármester. A Kállay Gyűjtemény vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy június 7-ig tart nyitva a tárlat. Közben gyereknap lesz, melyet ovis és kisiskolás foglalkozások előznek meg május 21. és 24. között. A foglalkozásokra regisztráció szükséges. Ezután nyílik a pénztörténeti kiállítás, melynek tematikája szerepel a Múzeumok Éjszakája programjában is, június 22-én.