Közel kétmilliárd forintot fizetett vissza a nyelvvizsgákra az állam – számolt be az Emmi

Közel kétmilliárd forintot fizetett vissza a nyelvvizsgákra az állam – számolt be az Emmi

Csaknem kétmilliárd forintot fizetett vissza az állam a nyelvvizsgákra két év alatt – számolt be a pénteki Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott tájékoztatásra hivatkozva.

Azon diákoknak akik szeretnének nyelvet tanulni és tudásukat bővíteni, 2018 januárja óta lehetőségük van arra, hogy a vizsgadíjakat visszaigényeljék az államtól.

Mennyibe is kerül egy vizsga?

A középfokú vizsgák átlagosan 28-34 ezer forint körül mozognak a legnépszerűbb nyelvvizsgaközpontokban, míg a felsőfokú bizonyítvány akár 38 ezerbe is kerülhet. A pénzt ugyan mindenképpen ki kell fizetni, és amennyiben sikeres vizsgát tesz valaki, aki egyben 35 év alatti is kell hogy legyen, akkor visszakapja az árát.

A statisztikai adatokból látszik, hogy a nyelvvizsgázók többsége ebbe a korosztályba tartozik. 2019-ben 112 ezer vizsga közül 101 ezerre 35 évnél fiatalabbak jelentkeztek.

Mekkora a támogatás mértéke?

A támogatás, ami maximum a minimálbér 25 százaléka lehet, a külföldön megszerzett, de honosított bizonyítványra is jár, továbbá bizonyos esetekben az emelt szintű idegen nyelvi érettségi díját is vissza lehet igényelni.

Az állam jelenleg 27 idegen nyelv vizsgáit támogatja. Ezek közül a legnépszerűbb az angol, német, olasz és a francia mellett többek között a latin, japán, kínai, arab, illetve a nemzetiségi nyelvek is az államilag támogatott kategóriába esnek.

2019. november 30-ig összesen 65247-en éltek a lehetőséggel.