Nívós világversenyen ezüst különdíjat kapott a félig nyírségi Talamba Ütőegyüttes

Nívós világversenyen ezüst különdíjat kapott a félig nyírségi Talamba Ütőegyüttes
Fotók: Talamba Ütőegyüttes

A Talamba Ütőegyüttes még januárban nevezett az ötödik alkalommal megtartott Manhattan Nemzetközi Zenei Versenyre. New Yorkban, a Carnegie Hallban szokták megrendezni, de az idei pandémiás helyzet miatt online formában történt a világ minden pontjáról pályázó zenészek, zenekarok megmérettetése. A félig nyírségi együttes számára már lassan homályba merült az eredményről való értesítés, amikor nemrég megtudták, hogy díjat nyertek! 

Klasszikus zenei produkcióval lehetett pályázni a versenyre, és a több száz nevező közül a szakmai zsűri a Talamba Ütőegyüttesnek ítélte az ezüst különdíjat. Erről az elismerésről kérdezte szerkesztőségünk a Talamba Ütőegyüttes vezetőjét, Zombor Leventét.

Magyar darabbal készültek

A pályázatra élő koncertfelvétellel lehetett jelentkezni, amit januárban küldtek el a nemzetközi versenyre. Idén ősszel kapták a jó hírt, hogy a szakmai zsűri alapján ezüst díjban részesültek.

„Liszt Ferenc II. Magyar rapszódia című, alapvetően zongorára írt művével indultunk a versenyen. Csapatunkban Grünvald László és Szitha Miklós a szakértői annak, hogyan kell egy ilyen darabot áthangszerelni az általunk használt hangszerekre. Ritkaságszámba megy, hogy grandiózus klasszikus zenei művek megszólalnak ütőhangszereken. Ezen az alig 10 perces koncertfelvételen főleg dallamhangszerek hallhatóak, amelyek az ütőhangszerek családjába tartoznak.”

A csapat a díjjal a kezében.

A szempontok, amelyek alapján az elismerést kapták: szakmai felkészültség, magas színvonalú technikai megvalósítás, illetve az egyedi hangzás. 

Nem először részesülnek nemzetközi elismerésben

Belgium, Luxemburg, Párizs, Szentpétervár – csak néhány hely azok közül, ahol már versenyzett és szép sikereket ért el a 21 éves zenekar. Amikor arról kérdeztem Leventét, mire a legbüszkébb – ezen a díjon felül –, ezt válaszolta:

„Magyar zenekarként meghívást kaptunk az ütős hangszerek hazájába, Fekete-Afrikába. Nagyon meglepő volt számunkra, hogy egy magyar ütőzenekarra kíváncsiak Nigériában. A világ rengeteg pontján felléptünk már és lesznek még nemzetközi fellépéseink, de talán ez volt eddig a legmeglepőbb desztinációnk, ahová meghívtak minket előadni. Nagy elismerésnek éreztük.”

A pandémia számukra is okozott meglepetéseket

Sajnos, a Talamba sem úszta meg a világjárvány következményeit: 

„Durván 170 koncertünk maradt el, ráadásul idén lett volna a legtöbb külföldi koncertünk: Dublinban, Helsinkiben és Isztambulban is több fellépés várt minket. Nyíregyházán a Cantemus Kórussal lett volna közös fellépésünk.”  

A gödöllői székhellyel rendelkező csapat tagjai közül Zombor Levente és Szitha Miklós Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában tanultak. A csapat másik két tagja Grünvald László és V. Nagy Tamás.

„Egy ilyen szomorú év után nagyon jólesett nekünk ez az elismerés.”

Szerkesztőségünk nevében is gratulálunk az Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttesnek és sok sikert kívánunk a továbbiakban!