Népszerűsítették a honvédelmi pályát – A kadétképzésben több mint 70 iskola vesz részt

Népszerűsítették a honvédelmi pályát – A kadétképzésben több mint 70 iskola vesz részt

A honvédelem háromszintes kadétképzésében jelenleg több mint 70 iskola vesz részt az országban – erről is beszélt nyíregyházi előadásában a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Dr. Ruszin Romulusz a katonai életpályamodellt is próbálta népszerűsíteni a fiatalok körében.

A járványügyi szabályok szigorú betartása mellett tartott előadást pénteken délelőtt a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Nyíregyházi Egyetemen. Dr. Ruszin Romulusz arról is beszélt, hogy miért érdemes ezt az életpályamodellt választani a fiataloknak.

Dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: „Az a mindennapi munka, az a mindennapi teljesítmény, amit közösen tehetünk meg a kollegákkal, az olyan értéket képvisel, amit máshol nehéz megtalálni. A saját példámból tudom, azért ajánlom mindenkinek, hogy csatlakozzon ehhez az életpályához, hivatáshoz, mert aki akarja, megtalálja a számítását. Van az az illetmény, amiből méltó módon lehet eltartani a családot, sőt, félre is lehet belőle tenni. Ugyanakkor egy olyan nagycsaládhoz, közösséghez tartozik, ami napról napra motiválhatja azt, aki választja ezt a szép hivatást, és tele van olyan kalanddal, vággyal, ami nem teszi unalmassá.”

A helyettes államtitkár azt is hozzátette, az illetményen túl a társadalmi megbecsülése is jelentős a mai magyar katonáknak. Ez inspirálhatja azokat, akik még nem döntötték el, hogy milyen szakmában képzelték el a jövőjüket. Az érdeklődő középiskolások egy kadétprogramon keresztül megismerik azokat az ezeréves értékeket, amelyet a magyar hadtörténelem felvonultatott. A fiatalok megtanulnak közösségben élni, egymásért dolgozni, és megtalálják a lehetőségeket ahhoz is, ha egyenruhában képzelik el a jövőjüket.

„A kadétképzésben összesen 70 iskola vesz részt. Ennek a képzésnek három szintje van. Az első szinten a honvédelmi alapismereteket sajátíthatják el a fiatalok, ebből kb. 68 iskolánk van. A második szint a szakképzés szintje, kilenc iskola csatlakozott a programhoz, ahol emeltszintű érettségit is lehet tenni honvédelmi ismeretek tantárgyból. A harmadik szinten egy iskola van, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, ami bentlakásos iskolaként működik, illetve megkapják a honvédelmi alapismeretek képzést tanórán kívül” – nyilatkozta a felelős helyettes államtitkár.

A honvédség célja, hogy 2030-ig országszerte további 8-10 bentlakásos iskola működjön, illetve szeretnék elérni, hogy minden megyében legyen egy olyan szakképző centrum, ami a katonai szakképzéshez tud csatlakozni, a távlati tervek között pedig az is szerepel, hogy minden járásban legyen egy olyan iskola, ahol a diákok a honvédelmi ismeretek tantárgy mellett honvédelmi ismeretekhez tartozó, tanórákon kívüli foglalkozáson is részt vehetnek.