Népi iparművészek egyedi munkái is részei a nyíregyházi karácsonyi vásárnak

Népi iparművészek egyedi munkái is részei a nyíregyházi karácsonyi vásárnak
Népi iparművészek egyedi munkái is részei a nyíregyházi karácsonyi vásárnak

Az Aranykapu Népművészeti Egyesület tagjai idén is megmutatják legújabb alkotásaikat. December 24-ig minden nap 13:00 – 18:00 között nem csak a szemeinket gyönyörködtethetjük a különböző, iparművészek által készített tárgyakban, hanem meg is vásárolhatjuk őket.

Made in Nyíregyháza

Az elmúlt évek során már megszokhattuk, hogy a kézügyesség és a kreativitás mindig helyet kapnak az év végi ünnepi időszakban: a nyíregyházi és vidéki mesterek kis bódékban árulják legújabb portékáikat a megyeszékhely ünnepi vásárában.
A „Made in Nyíregyháza”, azaz a helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési program 20 résztvevője mutatkozik be idén.

Fontos az ismeretség

Nagyon fontos, hogy a nagyközönség megismerje a népművészek, népi iparművészek munkáját, és ezáltal kicsit őket magukat is, hiszen az alkotó ember általában elvonul a külvilág elől. Ahhoz viszont, hogy a hagyományokat őrizni tudjuk és továbbadni, szükséges, hogy amikor csak lehet, kilépjünk az emberek közé – árulta el szerkesztőségünknek Dr Puskásné Oláh Júlia, az Aranykapu Népművészeti Egyesület és Információs Központ alapítója és elnöke.

Tanulás és kutatás előzi meg a munkát

Azt is megtudtuk, hogy a művészek folyamatosan kutatnak a legújabb trendek iránt azért, hogy a vásárlóik igényeit – az aktuális divattal összhangban – ki tudják elégíteni. Így minden évben valami mást, valami újat láthatunk az alkotóktól.

Kézműves szappanok és lovas eszközök

A 20 kiállító számos különböző iparágban képviselteti magát, akik 3 napos váltásban láthatóak a Városalapító atyák szobránál megtalálható pavilonokban.
A mesterek között van ékszerész, hímző, csipkeverő, kosárfonó, bőrművész illetve fazekas, fafaragó és tűzzománc készítő is. Akik pedig a lovak rajongói, azoknak is érdemes kilátogatni, hiszen nem csak lovas pólókat, hanem eszközöket is találhatnak a szemfülesek.

A mézeskalács állandó

A készítők idén is lelkesen készültek és nagyon sok szeretettel várják az adventi térre látogatókat. Bár a váltakozó rendszernek köszönhetően 3 naponta új mesterekkel találkozhatunk, az egyetlen kiállító, akit mindig ott fogunk találni, az a mézeskalács készítő.