Nemzeti összetartozás – Nyírszőlősön is megemlékeztek a 100 éve aláírt békediktátumról

Nemzeti összetartozás – Nyírszőlősön is megemlékeztek a 100 éve aláírt békediktátumról
Fotó: Trifonov Éva

Csütörtökön volt 100 éve, hogy 1920. június 4-én Versailles-ban aláírták az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot. A trianoni békediktátum feltételeit a magyarok részvétele nélkül határozták meg, az 1919-20-as párizsi békekonferencián, ahol a győztes nagyhatalmak Európa új rendjéről döntöttek. A békediktátum kimondta az ország függetlenségét, meghatározta határait, és megtiltotta, hogy a Népszövetség engedélye nélkül bárkivel államszövetségre lépjen. Ezzel a magyar állam elvesztette területének mintegy kétharmadát. Összesen 9900 települést csatoltak el, és a lakosságát több mint 18 millióról 7,6 millióra csökkentette. Elvesztette az iparának 38, nemzeti jövedelmének 67 százalékát. Az országnak 1921. május 1-jétől 30 éven át jóvátételt kellett fizetnie az általa okozott háborús károkért. Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét. 

Ezen alkalomból tartottak csütörtök délután megemlékezést Nyírszőlősön is. A megemlékezésen helyi lakosok is elhelyezték az emlékezés virágait.

Földesi János a nejével érkezett a megemlékezésre, aki elmondta: „Természetesnek vesszük, hogy a 100. évfordulón megemlékezünk Trianonról. Délelőtt megnéztük a megyeháza előtti megemlékezést. Nyírszőlősiek vagyunk és természetes volt, hogy ide is eljövünk… és ez is nagyon szép volt.”

Dr. Vaczó Sándor 2000-ben a Nyírszőlőshöz tartozó Izsó-dombon egy emlékművet állított, a trianoni békediktátum kapcsán. Egy magántulajdonban lévő telken állt idáig, ezért most a 100. évforduló alkalmából áthelyezték a Szőlőskerti Általános Iskola elé, ahol bárki leróhatja kegyeletét az emlékkő előtt.

Dr. Vaczó Sándor, Nyírszőlős címzetes háziorvosa elmondta: „Azon gondolkodtam, valamilyen módon meg kellene emlékezni erről a szomorú eseményről, szerintem Magyarország legszomorúbb eseményéről. Így egy emlékművet készítettünk, de egy magánterületre építettük és megengedte a család, hogy egy emlékkövet emeljünk. Egy nagy Magyarország térképével és egy nemzeti lobogó volt mögötte. Magánterület révén már nem akartunk oda felmenni és nem akartuk a családot tovább zaklatni. Így aztán segítséggel lekerült egy nagyon méltó helyre, az iskola elé. Remélem, hogy a gyerekek könnyebben vissza fognak emlékezni erre a szomorú traumára.

A megemlékezésen részt vett Jászai Menyhért alpolgármester, a városrész helyi önkormányzati képviselője is.

Jászai Menyhért alpolgármester kiemelte: „Nyírszőlősben az első emlékművet 2000-ben állítottuk. Akkor még nem tudtuk, hogy később ezt úgy fogjuk nevezni, hogy Nemzeti Összetartozás Napja. Tehát már 20 éve emlékezünk meg erről a napról. A jövőbe tekintve azt gondoljuk, hogy összefogással, határon átnyúló programok szervezésével, gazdaságfejlesztéssel lehet gyógyítani a sebeket, amelyeket hazánkban ejtettek.”

A centenáriumi megemlékezésen felléptek a Szabolcs Néptáncegyüttes tagjai, Kósa László református lelkész megáldotta az emlékkövet. Az esemény zárásaként elhelyezték az emlékezés virágait. A 100. évfordulóra egy külön műsorral is emlékezett a Nyíregyházi Televízió, amely június 6-án, szombat este 22 óra 30 perctől újra adásba kerül.

Kapcsolódó galéria

Trianoni megemlékezés Nyírszőlősön