Németh László-díjat kapott Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatónője

Németh László-díjat kapott Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatónője

Nyíregyháza város több pedagógusának munkáját is állami kitüntetésben részesítették szeptember második hétvégéjén, Budapesten, amikor a pedagógusnapi kitüntetések átadását pótolták. A kitüntetettek között ünnepelték a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium igazgatónőjét, Huszárné Kádár Ibolyát is, aki Németh László-díjban részesült.

 

2020. szeptember 10-én a budapesti Vigadóban a megkésett pedagógusnap alkalmából Huszárné Kádár Ibolya igazgatónő állami kitüntetést vehetett át dr. Kásler Miklós miniszter úrtól.

Pedagógusok voltak a felmenői is

Huszárné Kádár Ibolya intézményvezetőt a kollégái, a Zrínyi tantestülete terjesztette fel a Németh László-díjra, amelyet a Tankerületi Központ és Nyíregyháza városa is támogatott.

„A tanári munka, a hivatástudat családi örökség, hiszen édesapám és nagypapám is pedagógusok voltak. A kitüntetés hírét már júniusban megtudtuk, amit a nevelőtestület számára is bejelentettünk. A szűnni nem akaró taps számomra egy nagyon fontos és közvetlen visszajelzés volt a kollégáimtól, és azt kell mondjam, ez a díj az egész közösségünk érdeme: a pedagógusok folyamatos, szorgalmas munkáját is jelenti ez a kitüntetés. Hatalmas öröm volt velük együtt örülni a díjnak. Természetesen később családi körben is megünnepeltük.”

26/2016. (IX. 8.) EMMI rendelet az emberi erőforrások minisztere által adományozható elismerésekről
A miniszter által adományozandó köznevelési díjak az oktatási ágazatban:
1. Brunszvik Teréz-díj,
2. Németh László-díj.
34.1. A díj azoknak a köznevelés területén nevelő-oktató pedagógiai munkát végző pedagógusoknak adományozható, akik munkásságuk során, a gyermekek harmonikus személyiségformálásában, a különleges gondoskodást igénylő gyermekek, tanulók segítésében elkötelezetten, kiemelkedő eredményességgel, odaadással hosszú időn át tevékenykedtek.
34.2. A díj átadására a Pedagógus Nap (június első vasárnapja) alkalmából kerül sor.
34.3. A díjból évente legfeljebb harmincöt adományozható.
34.4. A díjazott emlékérmet és az adományozást igazoló oklevelet kap. Az emlékérem kerek alakú, bronzból készült, átmérője 80, vastagsága 8 mm. Az emlékérem Ágh Fábián Sándor szobrászművész alkotása, egyoldalas, Németh László domború arcképét ábrázolja, és azon „NÉMETH LÁSZLÓ-DÍJ” felirat található.

(Forrásrészletek: netjogtar.hu. Hatályos: 2017. III. 8-tól.)

A gyermekek harmonikus személyiségformálásában élen jár a Zrínyi!

A Zrínyi mindig nagyon gazdag programválasztékkal várja az ott tanuló diákokat:

„Az az alapelvem tanárként, pedagógusként és intézményvezetőként is, hogy minél több lehetőséget kell biztosítani a diákoknak, hogy személyiségük kibontakozhasson, legyen az sport, dráma vagy bármilyen tudomány. Sokféle programot és módszert kínálunk, ami hozzásegítheti őket ahhoz, hogy megtalálják a számukra ideális tevékenységeket.”

A világjárvány óta sajnos rengeteg foglalkozást a digitális térbe kellett áthelyezni, illetve bizonyos programokat elhalasztanak vagy lemondanak:

„Írtunk munkatervet és ebben ott vannak az éves algoritmusnak megfelelően visszatérő események. A pandémia óta viszont napról napra változik a helyzet. Szeptember első napjaiban megjelent az az utasítás, hogy a szakmai programokat, szabadidős tevékenységeket el kell halasztani. Amit tudunk, időben eltolunk, illetve amiben lehet, átköltözünk a digitális térbe. Ez utóbbira példa a nyolcadikosok számára tartott nyílt napok, amiket a digitális térben próbálunk meg idén megmutatni, hiszen ilyenkor akár félezer gyermek is megjelenik az intézményünkben.”

Azt is elárulta az igazgatónő, hogy számára nemcsak az édesapja és a nagyapja mutattak jó mintát a pályája során, hanem azok a pedagógusok is, akikkel az évek során együtt dolgozott és segítették útmutatásaikkal a munkája során.

Nagyon örült annak, hogy a budapesti díjátadón nyíregyházi pályatársa, Győri Izabella tanárnő (interjú itt) is jelen volt a Vasvári Pál Gimnáziumból. Úgy véli, Nyíregyháza oktatása méltó elismerésre talált ezen a napon.