Ne hagyják el a fiatalok a szülővárosukat, ha befejezték a tanulmányaikat, térjenek haza!

Ne hagyják el a fiatalok a szülővárosukat, ha befejezték a tanulmányaikat, térjenek haza!

Ezzel az egész Európában jellemző problémával foglalkozott egy uniós projekt segítségével Nyíregyháza és a szlovákiai Nagykapos Önkormányzata. A közös projekt ahhoz is hozzájárult, hogy a két település között erősödjenek a kulturális és turisztikai kapcsolatok.

A Szabolcs Néptánc Egyesület tagjainak produkciójával kezdődött meg a két város közötti projektzáró rendezvény. Az elmúlt hónapok közös munkáját ünnepelték. A résztevők elmondták, hogy a projekt nagyon hasznos volt Nyíregyháza és szlovák kisváros számára. A nagykaposi önkormányzat ugyanis a település kulturális életét szeretnék felpezsdíteni. Nyíregyházán pedig ehhez kaptak ötleteket. Nagyon megtetszett nekik a tavalyi őszi Tirpák Fesztivál, amit követendő példának tartanak.  Ez a projekt ugyanakkor egyfajta csereprogram is a határon átnyúló kulturális partnerségek fejlesztése és a közös kulturális értékek megőrzésére irányul. Az is kiderült, hogy a két város korábban is jó kapcsolatokat ápolt, és ezzel a programmal sikerült ezeket elmélyíteni.

Boczán Ferenc, Nagykapocs alpolgármestere elmondta:

Ezáltal a projekt által nagyon jó baráti kapcsolat alakult ki Nagykapos és Nyíregyháza között. Olyan baráti kapcsolat, ami messze túlszárnyalja ezt a közös projektekben megfogalmazott kapcsolatnak a szintjét.

A program fő célja arra irányult, hogy a két városban élő fiatalok ne hagyják el szülővárosukat, és a tanulmányaik után is szívesen térjenek haza.  Illetve cél volt az is, elősegítsék a helyben maradást, megerősítsék a szülőföld iránt érzett szeretetet, tudatosuljon bennük az itt lévő értékek fontossága.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármester hozzátette:

Nagyon fontos a városunknak az, hogy a fiatalság itt maradjon. A projekt alatt erre próbáltak a kollégák választ keresni és kapni. Egy tanulmány is készült erről, hogy ezt hogyan lehetne hosszútávon megvalósítani. Azért is nagyon fontosak ezek a pályázatok, mert megismerjük egymást, jó kapcsolatot alakítunk ki és mindenképpen fontos a magyarságnak a régióban tartása. Ez ebben az évben, a Nemzeti Összetartozás évében különösen fontos.

A tervek szerint a projekt lezárásával tovább folytatódik a két város együttműködése. Ugyanis a 2017-ben indult két napos Nagykaposi Lecsófesztiválra Nyíregyháza is meghívást kapott. Ezt idén már háromnaposra tervezik.

Kapcsolódó galéria

Partnervárosok