Nagycsaládos karácsony - Sepáék csapatként működnek együtt

Nagycsaládos karácsony - Sepáék csapatként működnek együtt
Nagycsaládos karácsony - Sepáék csapatként működnek együtt

Karácsony. E szó hallatán biztos, hogy mindenkiben támad valamilyen érzés: van, akiben az örömteli várakozás és a meghitt, békés hangulat, de olyan is, akinek a karácsonnyal és a szilveszterrel kapcsolatos szervezkedés és a vele járó stressz jut eszébe. A nagycsaládosoknál sem könnyű a helyzet, pedig egy jól átgondolt logisztikával minden megoldható. Így van ez a nyíregyházi Sepa családnál is, akik szívesen osztották meg velünk, ők hogyan karácsonyoznak.

Ági, az édesanya nyilatkozott szerkesztőségünknek arról, hogyan készülnek az ünnepekre. Ahol három lány van, ott talán nem is annyira vészes a helyzet, mint gondolnánk: a 20 éves Adél és a 18 éves Gréta szerencsére nagyon sokat segítenek abban, hogy a 6 éves Dorka számára felejthetetlenné tegyék a karácsonyt. A csajok nagyon sokat segítenek a takarításban, a családfő, Pál pedig megkapja a bevásárlólistát, amit az ünnepi menünek megfelelően a felesége állít össze. Így tehát a sokat dolgozó Áginak már „csak” a főzésre kell koncentrálnia szenteste napján.

Dorka előtt minden titok

A szülők már októbertől azon gondolkoznak, hogy mit vegyenek a gyerekeknek. Szeretik a hasznos dolgokat, ezért próbálnak úgy a kedvébe járni a lányoknak, hogy a kapott ajándék valóban a hasznukra legyen. Bár a nagyok már tudják, a kicsinél teljes titok fedi, hogy mit fog kapni a Jézuskától. A fa vásárlásától kezdve az élelmiszerek és az ajándékok bevásárlásán keresztül szinte minden titokban zajlik a kicsi Dorka miatt. Nagyon várja a Mikulást és a Jézuskát, sőt, november végén külön levelet is szokott nekik küldeni, hogy mi a vágya. December 24-én már délelőtt is meglátogatja a Jézuska a Sepa családot. Ilyenkor Dorka meglepetten tapasztalja, hogy felkelés után az első, amit lát, az az udvar közepére helyezett fenyő, amiből a karácsonyfa lesz. Kíváncsian érdeklődik ilyenkor, hogy vajon később is fog-e még jönni a Jézuska...

A Jézuska becsenget

Miután az édesapa behozza a fát, a két nagylány segít a legkisebbnek feldíszíteni azt, illetve, ahogy tudnak, édesanyának is besegítenek a sütés-főzésbe. Miután mindenki felöltözött szép ruhába és az ünnepi étkészlet is felkerült az asztalra, jöhet az ünnepi vacsora: általában házi kakasból készült húslevest, sült tarját és rántott húst, különböző köreteket, illetve krumpli- és kukoricasalátát fogyasztanak. Desszertnek a bejgli elmaradhatatlan: 8–10 rúddal is készítenek, így a nagyszülőknek szintén bőven jut belőle. Vacsora után Dorkát becsalják egy szobába, hogy eltereljék a figyelmét, és akkor gyorsan minden ajándékot behordanak a fa alá. A teraszajtót nyitva hagyják és csengetnek egyet, ezzel jelezvén: „itt járt a Jézuska”. Mindenki a fához szalad és meglepődve tapasztalják, hogy a Jézuska nemhogy itt járt, de már el is ment: idén ismét „lecsúsztak” róla...

„Együtt vagyunk”

Dorkának ez minden évben egy hatalmas élmény! A család tagjait is nagy örömmel tölti el, ahogyan látják a hitet a kicsi arcán. Ahogyan az ajándékokat bontja, és amennyire örülni tud neki, az felemelő érzés az egész családnak. Az este pedig a játszásé, kifulladásig. Általában karácsony első napján a nagyszülőknél ebédelnek, viszont a második napot pihenéssel töltik: bármeddig lehet aludni, enni és játszani. Ági nagyra értékeli, hogy ilyen jó csapattá forrnak össze a családtagok karácsonykor is, és mindig szépen, békében töltik mindannyian az ünnepeket. Az együtt töltött minőségi időt ilyenkor tudják a legjobban biztosítani egymás számára.