Nagy Táncválasztó – Idén először csatlakozik az országos kezdeményezéshez Nyíregyháza!

Nagy Táncválasztó – Idén először csatlakozik az országos kezdeményezéshez Nyíregyháza!

Bár a Tánc Világnapja alkalmából április 26-án lett volna aktuális az országos Nagy Táncválasztó rendezvény megrendezése, a pandémia miatt későbbre tolódott ez a – táncosok részére mindenképpen fontos – dátum. Szeptember 20-án a Táncpedagógusok Országos Szövetsége szervezésében, közel 80 táncpedagógus közreműködésével, több mint 40 táncstílus kipróbálására nyílik lehetőség 10 vidéki helyszínen – és idén már Nyíregyházán is!


Második alkalommal rendezik meg országunkban a „Nagy Táncválasztó” ingyenes rendezvénysorozatot a táncművészet népszerűsítése érdekében. A Táncpedagógusok Országos Szövetsége és a Magyar Táncművészeti Egyetem közös rendezvénye hagyományteremtő szándékkal indult útjára a tavalyi évben. 

Cél a tánc népszerűsítése!

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége és a Magyar Táncművészeti Egyetem tavaly április 29-én rendezte meg először a Nagy Táncválasztót. Akkor, Budapest mellett 5 vidéki város csatlakozott az izgalmas programhoz: Debrecen, Kecskemét, Győr, Pécs és Szeged.
 


Nyíregyházán a Gabó Tánciskola is készül a napra

Idén már megduplázódott a táncot népszerűsítő városok száma, és a főváros mellett: Debrecen, Kecskemét, Győr, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Miskolc, Kőszeg, Hévíz és Szekszárd is megrendezi szeptember 20-án, vasárnap a saját, Nagy Táncválasztó programját. 
 


Nyíregyházán a jóga rejtelmeibe Szöllősi Zoltán vezeti be az érdeklődőket

Nyíregyháza is táncra perdül!

Nyíregyházán Rácz Erika, a RE-flex Moderntánc Stúdió tanára az esemény főszervezője, aki örömmel mesélt a táncos napról:
„Maga a program kitalálója Török Jolán táncművész, a Nemzeti Táncszínház alapítója és volt igazgatója, valamint a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke. Közel 30 éve kapcsolatban állok a szövetséggel, a program létrejöttében nemcsak ők, hanem Nyíregyháza Megyei Jogú Város is segít.”


A RE-flex tánciskola is képviselteti magát a rendezvényen

A helyszín az Evangélikus Általános Iskola, és ahogy megtudtuk, egy időben három teremben lesz lehetőség 25 perces blokkokban megismerkedni több különböző táncstílussal.
„A napot 10 órakor kezdjük és 16 óráig tart. 25 perces váltásokban lesznek táncórák, mind a három teremben. Összesen 19 pedagógus 36 foglalkozást fog tartani az érdeklődőknek. Az órákról tudni kell, hogy ingyenesek, viszont előzetesen regisztrálni kell a https://nagytancvalaszto.hu/ oldalon – eddigi értesüléseim szerint szeptember 14-én.”
Több órára is be lehet regisztrálni és akár folyamatosan, egész nap lehet táncolni. A lényeg, hogy kicsik és nagyok, nők és férfiak mind megízleljék egy kicsit a választott táncot.


Fix-Pont Balett, a kicsik

Amint azt megtudtuk, a termek nagyok, de limitálni fogják a regisztrálók létszámát kb. 12-15 főre, hogy ne legyen nagy tömeg – ezzel is odafigyelve a járványügyi szabályokra. 
 


Streetdance

Számtalan táncformát lehet megismerni

A részt vevő oktatók és táncegyüttesek között a következőkkel lehet majd találkozni szeptember 20-án, Nyíregyházán:
Qn-Balett (Feketéné Kun Ildikó), Street Dance School (Kulcsné Nagy Marcsi), Fix-Pont Balettiskola (Deme Krisztina), Gabó Tánciskola (Pajkossy Gabriella), Arsis Táncszínház (Árendás Miklós), Bailando Tánc Stúdió (Mráz Bernadett), Jóga (Szöllősi Zoltán), Akrobatika (Törökné Nagy Zsuzsa), Szabolcs DSE (Ködöböcz-Kokinda Nikoletta és Ködöböcz Sándor), Kisvirágok Gimnasztika csoport (Varga Valéria), Szabolcsi Koncert Fúvószenekar Majorette Csoportja (Szabó Lilla vezető), Senior Örömtánc (Juhász Lászlóné), RE-flex Moderntánc Stúdió (Rácz Erika).


Videó: Nagy Táncválasztó Facebook-oldal


A Kisvirágok is már nagyon készülnek

A stílusok, amelyek megismerhetők, a következők: klasszikus balett, hip-hop, felnőtt klasszikus balett, cha-cha, salsa, társastáncok, kortárs tánc, jóga, akrobatika, gimnasztika, mazsorett, örömtánc, modern tánc, jazz tánc, esztétikus testképzés.Fix-Pont Balett, felnőttek

Érték van a táncban

Rácz Erika élete 30 éve a táncról szól. Úgy véli, a kortárs tánc kitartásra, önfegyelemre és kudarctűrésre is edzi az embert.
Elmondása szerint igen pozitív tapasztalatai vannak a tánccal és nem csak a saját életét illetően:
„Több szempontból jó, izgalmas és értékes a tánc: a testmozgás boldogságot okoz és azon felül a gyerekeket kultúrakedvelő/ismerő/követő felnőtté tudják nevelni az igényes zenehasználat vagy a színházlátogatás által. Az én növendékeim kifejezetten jó tanulók. Ráadásul egy-egy fellépés alkalmával, a színfalak mögött is mindig kulturáltan, illedelmesen viselkednek, és türelmesen, csendesen kivárják a sorukat. Sokan már 4 éves koruktól jártak hozzám és csak 18 évesen hagyták el a tánciskolát, amikor más városba kerültek felsőoktatási tanulmányaik miatt. A pályaválasztás során pedig – mivel nagyon jó tanulók voltak – sokan első nekifutásra felvételt nyertek orvosi, állatorvosi szakokra, de természetesen többen kerültek ki a kezeim közül olyanok is, akik a táncban tudták elképzelni a jövőjüket. A Szegedi Kortárs Balett, a Budapest Táncszínház és az Operaház tánckara is bővelkedik innen származó táncosokkal, de vannak, akik a Táncművészeti Egyetemen már tanítanak is.”
Érdemes tehát belefogni a tánctanulásba, hiszen itt, Nyíregyházán is rengeteg táncos karrier vette kezdetét. 

 


Szabolcs DSE

100 éves korig bárki jöhet!

Rácz Erika tanárnő – saját megfigyelése – szerint gyermekek esetében jellemző, hogy nem az iskolai közegben találják meg a legnagyobb barátságokat, hanem – a közös érdeklődés miatt – inkább a táncórákon.
 


Szabolcsi Koncert Fúvószenekar Majorette Csoportja (Szabó Lilla vezető)

Az eseményen bármilyen korosztályt szívesen látnak.
„A mozgást, a táncot szeretnénk megszerettetni az ide érkezőkkel. Az óvodás korútól a nyugdíjasig, de mondhatnám azt is, hogy 100 éves korig mindenki meg fogja találni a számára legkedvesebb táncformát.”
 


Örömtánc is lesz a Nagy Táncválasztón

Az idősek számára a senior tánc lehet a legvonzóbb, de más táncokba is belekóstolhatnak. Rácz Erika úgy véli, ebben a korban is érdemes a tánc felé fordulni, több okból is:
„Az agyi tevékenységekre, valamint a fizikai jóllétükre is pozitív hatással lehet a mozgás. Időseknél fontos, hogy ne legyenek folyton otthon, egyedül. Jó dolog egy olyan közösségben lenni, amelyben nemcsak a mozgás van jelen, hanem akár különböző, táncon kívüli közös programokat is csinálnak: táborokat, fagyizásokat, kirándulásokat stb.”

 


Bailando Tánciskola

 


Qn-Balett

Az egész napos eseményen lesznek segítők, akik készséggel segítik a Táncválasztóra érkezőket és kézfertőtlenítőket is kihelyeznek. 
 

A fotókat Rácz Erika küldte szerkesztőségünknek.

További információk: https://nagytancvalaszto.hu/

Amennyiben a rendezvényt a kitűzött napon nem lehet megtartani, a szervezők új időpontot fognak kijelölni az esemény megrendezésére.