Mozdulj Nyíregyháza! – A koordinációs képességet is fejleszti a gyerektánc

Mozdulj Nyíregyháza! – A koordinációs képességet is fejleszti a gyerektánc
Fotó: Szarka Lajos

Évről-évre egyre népszerűbb a Mozdulj Nyíregyháza! minden programja. Nem csak a felnőttek, de a gyerekek is több, kedvükre való mozgás közül választhatnak idén is: a hét minden napjára jut legalább egy olyan óra, amikor az egészségükre koncentrálhatnak a mozdulni vágyó idősebbek és az igazán kicsik is.

A gyerekek szeressenek mozogni!

Az egészséges mozgás és életmódra nevelésben kifejezetten figyelnek arra, hogy a gyerekek számára ne csak hasznos legyen ez az óra, hanem élvezzék is azt. Így lehet elérni, hogy a mozgás számukra örömmé váljon!

Ennek érdekében ezeken a zumba jellegű órákon odafigyelnek, hogy a kicsik ne érezzék kötelező jellegűnek végig táncolni a foglalkozást. Ha például többet szeretnének pihenni vagy inkább szaladgálni, azt is megengedik az oktatók: Kalaposné Judit és Csikós Adrienn.

Az órák jellege

A latin ritmusokra épülő foglalkozáson a gyerekek megismerhetik a merengue, a salsa vagy a cumbia lépéseit is. Mivel a zumba lényege, hogy a résztvevők csak lekövetik az oktatók által mutatott mozgást, ezért igyekeznek könnyebb lépéseket tanítani a lelkes fiataloknak.

Fejleszti a ritmusérzéket, a koordinációs képességet és az egyensúlyérzéket is.

 emelte ki Kalaposné Judit.

Akik gyakorlottabbak, azok közül sokaknak már ismerősek lehetnek a lépések, de a változatos koreográfia az ő érdeklődésüket is fenntartja.

Kellemesen elfáradnak a gyerekek

Az óra elején egy közös csapatkiáltást követően már kezdődik is a tánc, ahol kisfiúk és kislányok egyaránt lelkesen vetik bele magukat eme mozgásforma rejtelmeibe.

Általában két vagy több blokkban táncolnak, amelyek között különböző vidám játékokkal ütik el az időt - szintén zenére.

A végén egy laza kis nyújtással zárják a foglalkozást.

Az órákat körülbelül 6 éves kortól ajánlják, de ha fiatalabbak is érkeznek, annak is nagyon örülnek. A felső korhatár általában 12 év.

Pozitív visszajelzések!

Az órák sikerét bizonyítja, hogy sokan évek óta minden egyes táncórán ott vannak és a tavasz közeledtével beköszöntő játszótéri időszak sem tud az útjába állni azoknak, akik valóban szeretnek zumbázni.

A lányom már alig várja a pénteki órát!

Fülöpné Kercsó Eszter alig 8 éves nagylánya imád táncolni. Bár látja Zsófin, hogy az iskola nagyon lefárasztja őt péntek délutánra, a lány mégis minden alkalommal szorgalmasan és kitartóan részt vesz az órákon.

Eszter is évek óta nagyon szeret zumbázni, mindig vitte magával a lányát is, aki szintén beleszeretett ebbe a mozgásformába. Ráadásul a most 3 éves kicsi Zalán is egy éves kora óta hozzá van szokva anyukája egyik kedvenc hobbijához – így már őt is láthattuk a Mozdulj Nyíregyháza! múlt pénteki táncóráján.

Az 50 perces aktív kikapcsolódáshoz bármikor csatlakozhatnak a táncolni vágyó gyerekek: minden pénteken 17 órától a Kodály Zoltán Általános Iskola tornatermében sok szeretettel várják őket szüleikkel együtt.

Ajánlott vinni váltócipőt és váltóruhát is!

Kapcsolódó galéria

Mozdulj Nyíregyháza - gyerektánc