Most élsz! – Akár 300 gyermeket is érinthet a kedvezményre jogosító autista kártya
Fotó: Trifonov Éva

2-300 gyereket érinthet Nyíregyházán a kedvezményre jogosító autista kártya, mellyel soron kívül fogadják a családokat a megyei kórház valamennyi telephelyén és szakrendelésén, illetve a Felső-Szabolcsi Kórházban is.

A Most Élsz Egyesület elnökével kedden írták alá az együttműködési megállapodást a Jósa András Oktatókórházban.

A szociális ügyek intézése, ételintolerancia vizsgálat, terápiás lovagoltatás, tanácsadás, képzés, ismeretterjesztő konferenciák szervezése mellett mostantól soronkívüliséget jelentő kártyát is kibocsát a Most Élsz Egyesület.

Dánielné Bedő Krisztina elmondta, nagyon nagy segítség számukra ez a kártya.

Az autista gyerekekben akár epilepsziás rohamot is okozhat a hosszú várakozás, de fontos, hogy megkíméljék a többi kis beteget.

Farkas Árpád, a Most Élsz Egyesület elnöke kiemelte:

Saját érintettségem révén tapasztaltam azt, hogy az autizmussal élő gyerekeknek sokszor kirívó a viselkedése, környezetüket megbotránkoztatják. Különböző fények, hangok, szagok, illatok az ingerküszöbüket annyira túllépik, hogy türelmetlenek, kiszámíthatatlan a mozgásuk, a viselkedésük. Ezért december 3-ra tett az egyesület egy infokommunikációs akadálymentesítéshez ajánlott Most Élsz! kártyát.

Az ENSZ döntése szerint december 3-a  a Fogyatékos Emberek Világnapja. Ehhez az alkalomhoz igazították az egyesület és a Megyei Kórház között született együttműködési megállapodás aláírását, illetve az első Most Élsz kártyák átadását.

Dr. Szondi Zita orvosigazgató azt is hozzátette:

Én azt gondolom, minden jóérzésű ember egyet tud érteni ezzel, hiszen számtalanszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor türelmetlen, beteg gyerekek tömege várakozik egy rendelőben. Ez a kártya gyakorlatilag a többi szülőnek jelzi azt, hogy az a gyerek, aki autizmus miatt magatartászavarral küzd, az miért kerül soron kívül ellátásra. 

A  szocializációs zavarral küzdő gyerekek és a családok problémáját meglepő nyitottsággal fogadták az intézmények vezetői. Az egészségügyi alapellátás és a megyei kórház mellett a kisvárdai intézmény is csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen mindenkinek érdeke a kiegyensúlyozott gyógyítás, és az, hogy a kirívó viselkedés ne okozzon túlzó félelmet az amúgy is türelmetlen gyerekekben.

A Most Élsz kártyát, az arcképes, névre szóló igazolványt az Egyesület irodájában, a Városmajor úti Civilházban két darab igazolványképpel, és az autizmust igazoló orvosi papírral lehet igényelni.

Kapcsolódó galéria

Most Élsz kártya ünnepélyes átadása