Móricz Zsigmond erős érzelmeket kiváltó műveit ajánljuk a Helyismereti Gyűjteményből

Móricz Zsigmond erős érzelmeket kiváltó műveit ajánljuk a Helyismereti Gyűjteményből
Móricz Zsigmond erős érzelmeket kiváltó műveit ajánljuk a Helyismereti Gyűjteményből

Az olvasás szerelmeseinek szeretnénk kedvezni könyvajánló cikksorozatunkkal. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében fellelhető értékek bemutatásán túl szeretnénk emlékezni a magyar irodalmi élet nyírségi kötődésű alakjaira is.

Szerencsére a könyvtár szép számmal őriz kincseket. Sorozatunkban igazi magyar könyvritkaságokat mutatunk be, amelyhez segítséget Varga Vanda helyismereti könyvtárostól kaptunk.

Móricz Zsigmond Tiszacsécsén született 1879. június 29 – én. Magyar író, újságíró, szerkesztő, a 20. századi realista prózairodalom legismertebb alakja.

Hét krajcár (1908.)

A Hét krajcár 1908-ban jelent meg a Nyugat 20. számában. Móricz Zsigmond ezzel a művel vált ismertté, és többek között Ady Endre barátságát is elnyerte. A történet műfaja lélektani novella, mely rövid terjedelmű, cselekménye egyszerű. A műben kevés a szereplő. Az író a saját gyermekkorát idézi fel, amikor nagyon szegények voltak.

Az 1907 körüli Móricz Zsigmond még nem találta meg igazi hangját. Élményei javát lefojtotta, hónapokig nem tudott "írást cselekedni". Ekkor vesztette el egy félrekezelt tüdőgyulladás következtében második kisfiát. Ez a rettenetes csapás hatott a művészre felszabadítóan. Kisfia koporsójánál írta meg a Hét krajcárt (1908), a később írói pályája szimbólumává nőtt novellát, amelyben először fogadja pártfogói póz, leereszkedő szánakozás nélkül testvérré a koldust, a szenvedő embertársat.

A Hét krajcár után szabadulnak fel Móricz lefojtott faluélményei, s születnek meg a parasztság föld utáni vágyát, a falu lázadó és erotikus indulatait megszólaltató novellák, a Csipkés Komárominé, A százszínselyem keszkenő, A cica meg a macska, a Tragédia, valószínűleg az Itthon is.

1909-ben szokatlan időben, aratás táján jelent meg első novellás kötete Hét krajcár címmel, a Nyugat kiadásában. Nagyobb sikere nem volt még novellás könyvnek, mint ennek a 130 oldalas, tizenkét novellát tartalmazó, sejtelmes címképű füzetnek.

( részlet az Arcanum Adatbázis Kiadó oldaláról )

A szerelmes levél (1918.)

Egy könyvkiadó oldalán ezt a rövid leírást találjuk a kisregényről:
Egy induló házasság gyümölcse érkezőben van: Aranka háromhónapos terhes, s ifjú férjével utazik. Ám a férj érdeklődése - ahogy nő gyermeke az asszony hasában - egyre csökken ifjú felesége iránt, mígnem egyszer Aranka elkap egy levélkét. S ettől az asszony vívódását meggyőző erővel írja le Móricz Zsigmond a végkifejletig...

A Nyugat című folyóiratban is véleményezték kisregényét

„Itt leveti magáról a mesemondók varázsköpenyegét s elénk áll a maga naturalizmusával.”

Úgy tűnik fel előttem Móricz Zsigmondnak A szerelmes levél című kis regénye, mint mikor nehézkezű férfi kis filigrán porceláncsészét vesz a kezébe és teát kever benne apró ezüstkanállal. Erős, hatalmas ujjai közé fogja a csészikét és beletölt óvatosan mindent, ami kell, cukrot is tesz bele, erős rumot is, citromot is egy keveset, beleszűri a teát. Szinte félős nézni, furcsa és kedves. De nem ejti le a csészét, sem a kiskanalat és nem öntött semmiből túl sokat, vagy túl keveset belé. Éppen csak, hogy kissé erősebb az íze: megérezni a teán, hogy ő keverte. S elkészülve a keveréssel, leteszi az asztalra óvatosan és ő maga is mosolyogva hajol föléje. Kész. (…)

A fiatalasszony szerelmes levelet talál a férje zsebében, ami egy idegen leánynak szól. Mi történik ezek után, hogy intézik el egymás között a dolgot és hogyan békülnek ki, ez a regény. (…)
(Forrás: Részlet – Kosáryné Réz Lola: A szerelmes levél. Nyugat, 1924/4. sz. 280-281. o.)

Budapesten 1942. szeptember 5-én halt meg agyvérzésben. Sírja a fővárosban, a Kerepesi temetőben található.