Mindenszentek és halottak napján sem lehet figyelmen kívül hagyni az előírásokat

Mindenszentek és halottak napján sem lehet figyelmen kívül hagyni az előírásokat
Fotó: Szarka Lajos

A közelgő ünnepek alkalmával kérik a sírkertekbe látogatókat, hogy a temetőkben is tartsák be a 1,5 m-es távolságot, illetve amennyiben ez a védőtávolság nem tartható be, megkérik a lakosságot, hogy viseljenek szájat és orrot eltakaró védőmaszkot a fertőzés elkerülésének érdekében.

Mint minden évben, mindenszentek és a halottak napja közeledtével egyre többen keresik fel a temetőket Nyíregyházán is. Ilyenkor már napokkal az ünnepek előtt megnövekszik a sírkertek forgalma, mindenki igyekszik rendbe tenni szeretteik sírját, korábban kiviszik a virágokat. A legtöbben az ünnepekkor már csak mécseseket és gyertyákat gyújtanak szeretteik üdvéért. Az előző évekhez hasonlóan, idén is hosszabbított nyitvatartással és fokozott rendőri jelenléttel fogadja majd az emlékezőket a Nyíregyházához tartozó valamennyi sírkert.

Ne hagyjanak értékeket őrizetlenül

A társaság gazdasági igazgatója elmondta: „Ugyanúgy, mint az előző években, most is fokozott rendőri jelenlét lesz a temető területén. Ennek ellenére megkérjük a látogatókat, vigyázzanak értékeikre, a gépjárműben ne hagyjanak látható helyen táskákat, illetve minden esetben zárják le az autókat és ne hagyjanak sírokon, padokon értékeket.”

A temetkezési kft. munkatársai megkérik a látogatókat, hogy a sírgondozásból keletkező hulladékot a parcellák szélén lévő tárolókba gyűjtsék, valamint körültekintően helyezzék el a gyertyákat, mécseseket az esetleges balesetek elkerülése érdekében. Továbbá felhívják a sírkertekbe látogatók figyelmét, hogy a járványügyi intézkedéseket mindenki tartsa szem előtt.

Pál Krisztina, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. gazdasági igazgatója kiemelte: Mindenszentek és halottak napja közeledtével egyre többen keresik fel a temetőket. Megkérjük a sírkertekbe kilátogatókat, hogy amennyiben a 1,5 méteres védőtávolság nem tartható be, akkor az egymás és a maguk figyelmében hordjanak védőmaszkot, illetve aki úgy érzi, hogy beteg, akkor kérjük, ők ne keressék fel jelen helyzetben a sírkertünket.”

10 óráig ingyenes a behajtás

Mindenszentek napján, azaz 2020. november 1-jén az előző évekhez hasonlóan a személygépjárművek részére ingyenes behajtást biztosítanak reggel 7:00 és 10:00 óra között, ami azt jelenti, hogy 11 óráig minden gépjárműnek el kell hagyni a temető területét.