Mindenki eszén túljár az a kiskutya, aki hónapok óta bóklászik Nyíregyházán!

Mindenki eszén túljár az a kiskutya, aki hónapok óta bóklászik Nyíregyházán!

Sokat mesélhetne Nyíregyházáról az a kiskutya, aki hónapok óta bandukol városunkban. Nagyon gyorsan és nagyon nagy távolságot tesz meg, pedig az egyik lábára sérült. Sokan próbálták már őt megfogni, de még mindig nem talált emberére.

Az egyik nyíregyházi Facebook-csoportban az elmúlt hetekben több bejegyzés is született arról, mikor, hol látták felbukkanni a kutyust. A fotók alapján már szinte fél Nyíregyháza felismeri őt, és az emberek lelkesen küldik be a csoportba a posztokat, hátha valakinek sikerül megfognia...

Nem tudni pontosan, mióta él így

Az Állatbarát Alapítványhoz is már a kezdetek kezdetén befutott a sztori a kószáló négylábúról. Az alapítvány telepvezetője, Novák Éva telefonon nyilatkozott szerkesztőségünknek az ügyet illetően:

„Mivel elsősorban sérült állatokat fogadunk be, ezért jött is a hívás hónapokkal ezelőtt (amikor még hideg volt), hogy láttak egy világos színű, hosszú szőrű kiskutyát a városban, aki az egyik hátsó lábára sántít. Természetesen fogadtuk volna őt, ha sikerült volna bárkinek megfognia, de ezt sajnos senki nem tudta megtenni.”

Május 26-án Örökösföldön bukkant fel…

Befutott hozzájuk egyszer egy olyan hívás is, amiben egy fiatal hölgy keresett egy Herceg nevű, chipes, nagyon hasonló kutyust, de miután elküldték neki a fotót az említett csavargóról, azt mondta, nem az ő kutyája.

Másnap, május 27-én a Jósa András Oktatókórháznál…

Egy Richárd nevű kutyával is sokan azonosítják, de kiderült, hogy ő sem az, a gazdáját is megtalálták. 

A Tüzér utcán is volt egy hasonló kutya, neki a SimiSamu nevet adta az alapítvány és az a kutyus már régen külföldön él.
Többször próbálták befogni

„Egyik alkalommal a piacnál jelezték, hogy ott van. Esett az eső, a kolléganő pedig egy jó szándékú bejelentővel próbálta megfogni, hátha sikerül. Egy órán keresztül próbálták őt magukhoz csalni jutifalatokkal, de sajnos nem jutottak többre, mint a többi jó szándékú ember.”

Pünkösdkor viszont újra feltűnt, akkor a Sóstói Múzeumfaluban egy családot követett. 

„Nagyon lelkes voltam, amikor pünkösdkor meghallottam, hogy a kutya a múzeumfaluban van. Megint ketten indultunk neki a feladatnak, alig vártam, hogy végre magunkkal vihessük. Sikerült is magamhoz közelebb csalni, jött is utánam, de ahogy lehajoltam hozzá, elszaladt. Egy bokorsávba is beszaladt, ott is jól bevackolta magát, nem lehetett megfogni. Aztán hiába ketten vettük körbe, így is elszaladt. Mit mondjak, nagyon ügyes szökésben!” – tette hozzá Éva.

Nem megoldás a csapda és az altatólövedék sem

Novák Éva is nyomon követi online a sztorit és a kutya felbukkanási helyeit, ahol többekben felmerült már az altatólövedék kérdése

„Altatólövedékre nekünk nincs engedélyünk, és egy városban egyébként is fokozottan veszélyes lenne ez a módszer. Ez inkább vadabb kutyáknál lehetőség, és lakott területen kívül.” 

A Jósavárosban lévő hipermarketet is körbejárta június 12-én…

A szedálás a kutyus további perceiben/óráiban életveszélyes is lehet számára: „A pasztával való kábítás sem opció, mert az csak 40–50 perc múlva hat, ez a kiskutya pedig amilyen gyorsan halad még 3 lábon is, ki tudja, hol esne össze. Lehet, hogy pont az úttesten, ahol bárki könnyen elütné. Máskülönben nem lehet tudni azt sem, hogy egyáltalán hatással lenne-e rá a szer, ugyanis vannak kutyák, akikre abszolút nem hat” – tette hozzá Novák Éva. 

A Bujtost fedezte fel június 14-én…

Kiemelte, hogy ennél a történetnél a ketrec sem megoldás: „A csapda egy 50 kg-os ketrec, amit nem szívesen hagyunk ott bárhol. Ez akkor jó, ha egy kutya visszajár egy fix helyre, de ez a kutya képes egyik este Borbányán lenni, másnap reggel pedig a jósavárosi piacon felbukkanni. Eszméletlenül gyorsan változtatja a helyét.” 


Június 19-én lencsevégre kapták őt a Debreceni úton és a Hatzel téren is…

Egy kicsit már mindannyiunké

Nemrég egy városlakó úgy vélte, jó ötlet lenne a nyíregyházi kiskutyának nevet adni, hiszen már egy kicsit mindannyiunké. Szóba került a Szabolcs (mivel a megyénkben van), Fifi, KGST, Forest, Hope, és az Utazó is.

„Olyan, mintha a várostábla megfogná. Le is fekszik itt-ott a városban, naponta körülbelül 10 bejelentés érkezik, hogy éppen hol van. Mi ezért is nevezzük úgy: City.” 

Az Ungvár sétány is tetszett neki, arrafelé június 22-én látták legutóbb…

Mi lehet a megoldás? 

Attól tartanak az alapítvány munkatársai, hogy előbb-utóbb ki fogják kergetni az emberek a városból, mert annyian meg akarták már fogni. Valóban, lassan nem túlzás, hogy a fél város „vadászik” rá. Ez abszolút nem jó. 

„Mivel többször hallottuk, illetve magunk is tapasztaltuk, hogy a kutya sokszor csapódik emberekhez, ezért az lehet egy megoldás, ha ezt kihasználjuk. Ha valakit tényleg követne, az semmiképpen se hajoljon le hozzá! Jobb, ha úgy csinál, mintha nem is venne róla tudomást, tehát ne forduljon visszafelé, ne beszéljen hozzá. Csak lóbáljon egy kis kaját a kezében és próbálja becsalni őt egy zárt helyre, akár futtatóba is. Ha ez sikerül, akkor pedig hívjanak minket, zárt területen már mi megfogjuk” – adta a tippet Éva.

Akinek ez sikerülne, az legyen szíves, hívja az Állatbarát Alapítvány éjjel-nappal hívható telefonszámát: 06-20/960-5402.

Egy kis pihenés a Kossuth utcán, június 23-án… reméljük, hamarosan egy jófej gazdinál talál kényelmes, örök otthonra!

Azt is hozzátette, nem valószínű, hogy a kutyust bántották, mert akkor nem csapódna emberekhez, családokhoz. Nem tűnik egy megzavarodott kutyának, inkább kizárták vagy elkóborolt. Az eddigiek alapján úgy hallották, hogy aránylag jól közlekedik a városban, úgyhogy emiatt annyira nem féltik őt.

A Nyíregyházi Állategészségügyi Telep is tud róla

Az ügyben a NYÍRVV Nonprofit Kft. részéről Mátyásné Károly Eszter marketingmenedzser az alábbi tájékoztatást nyújtotta:

„A kutyával kapcsolatosan még nem érkezett bejelentés a NYÍRVV Nonprofit Kft. Állategészségügyi Telepére, de a Facebookról már munkatársaink is ismerik a kutya sorsát. Eddig azonban még nem találkoztak vele.

Amennyiben a gyepmesterek által befogásra kerülne, orvosi vizsgálatot követően 14 napos karanténba kerül a kutya. Ha chippel rendelkezik, az alapján megkísérlik megkeresni a gazdáját. Eredménytelen keresés esetén – a karanténidő lejártát követően – örökbe adható lesz a kutyus.

Az Állategészségügyi Telep örökbeadási lehetőségei folyamatosan hirdetve vannak, ezen kívül pedig munkaidőn túli Rendkívüli Örökbefogadási Napokat is tartanak.

Az Állategészségügyi Telepen 2011 óta nincs altatás, ezért előbb vagy utóbb biztosan rátalál szerető új gazdája. Addig is a telepen megfelelő ellátásban részesül: főállású állatgondozó gondoskodik majd róla, etetik, tisztán tartják, nyírják, amennyiben szükséges gyógykezelik, sétáltatják, és – ezt a legnehezebb – megpróbálják pótolni a szerető gazda hiányát.”

 

Fotók: Facebook / NYÍREGYEN HALLOTTAM