Minden eddiginél nagyobb lesz a város tortája - Két hét múlva itt a Városnap!

Minden eddiginél nagyobb lesz a város tortája - Két hét múlva itt a Városnap!
Alighogy véget ért a Helló Nyíregyháza!, két hét múlva itt az újabb városi nagyrendezvény.
Minden eddiginél nagyobb lesz a város tortája - Két hét múlva itt a Városnap!
Minden eddiginél nagyobb lesz a város tortája - Két hét múlva itt a Városnap!

Alighogy véget ért a Helló Nyíregyháza!, két hét múlva itt az újabb városi nagyrendezvény. Május 17-én (pénteken) és 18-án (szombaton) emlékeznek meg a szabolcsi megyeszékhelyen Nyíregyháza újratelepítésének 266. évfordulójáról, ráadásul idén is rendhagyó módon.

A pénteki, protokolláris programok mellett természetesen idén is lesz Szelektív Szombat elnevezésű családi vetélkedőnap, de a gasztronómia, valamint a tirpák ízek világának bemutatása sem marad el. (Idén egyébként kiemelt vendég lesz Ivano-Frankivsk, ugyanis már 15 évre nyúlik vissza az ukrán város és Nyíregyháza partnervárosi kapcsolata.) Elkészül a város tortája, és lesznek nagykoncertek is.

Pénteken kezdődik az ünnepség

Május 17-én, pénteken kezdődik a városnapi programsorozat. Nyíregyháza újratelepítésének 266. évfordulója alkalmából a Nyíregyházi Települési Értéktárba felvett nemzeti értékek értékgondnokainak emléklapokat adnak át 9 órakor, ezt követi majd az „Itt élünk mi” című rajzpályázat ünnepélyes eredményhirdetése 10 órakor. Kora délután pedig az ünnepség a Városalapítók szobránál folytatódik majd, amit 3 órakor koszorúznak meg.

Szombaton Szelektív Szombat

Ezzel nem ér véget a városnapi programsorozat, hiszen másnap tartják meg a már hagyománynak számító Szelektív Szombat elnevezésű családi vetélkedőnapot is. Május 18-án lesz XI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra, gasztroudvar, játéksziget, arcfestés, lufis bohóc, kukás-konténeres autó bemutató, vetélkedők, és többek között bábszínházi előadás is.

Egymást érik a fellépők

Szombat reggel kilenc órakor zenés-táncos bemelegítés veszi kezdetét Kalapos Tamással, majd egymást érik a fellépők a színpadon. Lesz Hungaro Retro Tánc show, fellép a Folkfusion Band & LifeStyle, a Mentha Project, öt órától az elektronikus popzenei formáció, a Unique, hét órától pedig a tömegeket vonzó magyar pop/rock együttes, a Hooligans ad élő koncertet.

A sipkaysok készítik az édességet

Szintén ezen a napon tálalják fel a Kossuth téren a város tortáját is. A minden eddiginél nagyobb, Szabolcsi tejfölös diótorta nevet viselő, 2500 szeletes finomságot idén is a sipkaysok készítik el – több mint harminc cukrász tanuló – és kínálják majd a városlakóknak. Jellegzetessége, hogy a tirpák hagyományokat követi, modern köntösben.

Óriási mennyiségû alapanyagból

A Szabolcsi tejfölös diótortában különbözõ textúrák jelennek majd meg. 50 kg lisztből, 30 kg cukorból, 45 kg dióból, 50 liter tejfölbõl és 1100 tojásból készül el. Egy diós piskóta alapra kerül először a barackízzel forrázott diótöltelék, majd egy diós karamellás omlós tészta réteg, végül pedig a vaníliás tejfölös hab, díszítésként diós habcsókokkal.

Veterán autók lepik el a várost

Május 17. és 19. között 11. alkalommal rendezik meg Magyarországon a Mercedes-Benz Classic Csillagtúrát, melyen rekordszámú, közel 100, kizárólag 30 évnél idősebb, vagy a gyártó által „klasszikus” minősítést kapott és  korhűen restaurált Mercedes-Benz modell indul útnak. A classic csillagtúra verseny résztvevői 2019-ben a közép-magyarországi és észak-alföldi régiót járhatják be, így jutnak el szombaton Nyíregyházára is.