Micsoda? Ez létezik? - Sofőr nélküli autók közlekednek Nyíregyházán?

Micsoda? Ez létezik? - Sofőr nélküli autók közlekednek Nyíregyházán?
Micsoda? - Sofőr nélküli autók közlekednek Nyíregyházán?

Sofőr nélkül közlekedő autó hallatán bizonyára mindenkinek először a Knigh Rider című amerikai televíziós sorozat jut az eszébe, amelynek főszereplője a Michael Knightot alakító David Hasselhoff-, illetve annak számítógépekkel felszerelt, mesterséges intelligenciával és számos más különleges képességgel felvértezett autója, KITT volt. KITT pedig képes volt magát vezetni, emberi vezérlés nélkül is. Valami hasonlót látni szinte hetente Nyíregyházán is. Egyre több autó indul el, sofőr nélkül.

A kéziféket elsősorban arra találták ki, hogy rögzítse a járművet elgurulás ellen. Ha lejtőn nem használjuk, akkor az „élet” elvégzi a dolgát. Van azonban, amikor a sofőrök elfelejtik meghúzni a kart, benyomni a pedált, megnyomni a gombot és még sebességben sem hagyják az autót. Ezeket pedig vicces és kevésbé vicces momentumok követhetik.

HETI SZINTEN ELŐFORDUL

-Előfordul, hogy a parkolóban leállított autót a vezető rosszul rögzíti, az elgurul, s egy másik járműben kárt okoz, de olyanról is lehetett már hallani, hogy „önjáró üzemmódban” elütött valakit és életveszélyes sérüléseket okozott- tájékoztatta szerkesztőségünket Bordás Béla városgondnok. Heti szinten fordulnak elő Nyíregyháza belterületén olyan anyagi kárral járó balesetek, amikor a gépkocsit nem megfelelően rögzítik. Az elmúlt napokban is történt egy ilyen anyagi kárral járó baleset a Stadion utcánál, ahol egy gépkocsi kigurult a nagyparkolóból és nekigurult egy másiknak. Jelentős anyagi kár keletkezett. Rendőri intézkedés követte. Szintén a közelmúltban történt, hogy egy tűzcsapnak gurult neki egy parkoló autó. A tűzcsapot kitörte, özönvízszerűen ömlött a víz, elöntötte a környéket.

A VIZSLA VOLT A HIBÁS

-Nem is olyan régen történt, amikor az Evangélikus templom parkolójában nem húzta be valaki a kéziféket. Az eset érdekessége, hogy az autóban egy vizsla is volt. Az állat előre ugrott, miközben a testével kivette a sebességből az autót, ami kigurult és akadályozta a többi gépjármű folyamatos haladását. Történ egy nagyon szomorú eset is Nyíregyházán. A Kertvárosban egy autó a garázsajtót is átszakította – szintén azért, mert nem rögzítették megfelelően – a tulajdonosát pedig a falhoz nyomta, de olyanra is emlékszem, amikor a Bujtosi tóból kellett kiemelni a tűzoltóknak egy autót.

Ha valaki meglát egy ilyen „önjáró autót”, az azonnal értesítse a rendőrséget, hogy a szükséges intézkedést meg tudják tenni.