Mi a szerelem? Közvéleménykutatást tartottunk! - Kíváncsi az eredményre?

Mi a szerelem? Közvéleménykutatást tartottunk! - Kíváncsi az eredményre?
Mi a szerelem? Közvéleménykutatást tartottunk!

Sokszor a legegyszerűbb kérdésekre a legnehezebb megfogalmazni a választ. Igen, valahogy ilyen a szerelem is…

 

-Az emberek szerte a világon szerelembe esnek. Énekelnek a szerelem miatt, táncolnak a szerelem miatt, verseket és történeteket írnak a szerelemről, mítoszokat és legendákat zengnek a szerelemről, sóvárognak a szerelem után, a szerelemért élnek. Ölnek a szerelemért, és meghalnak a szerelemért- ezekkel a sorokkal kezdődik Helen Fisher „A szerelmes agy” című előadása, amelyben az antropológus a szerelem természetével kapcsolatos kérdésekre keresi a választ.

 

NEM KÖNNYŰ DEFINIÁLNI

 

Nagyon gyakori a kérdés: mi a szerelem? Ahogy a szerelmes embereknek, úgy a szerelem miértjeire választ kereső kutatóknak sincs könnyű dolga, amikor valahogy definiálniuk kell ezt a lebegő, határtalan és áradó érzést. Mi rögtönzött közvélemény kutatást tartottunk, 11, 25 és 61 év közötti embert kérdeztünk meg. Felmérésünknek pedig rögtön lett két fontos tanulsága: Ez a világ egyik legbonyolultabb kérdése; már magától a kérdéstől is rögtön elpirul és meglágyul az ember, legyen még szerelmes, vagy egyedül élő, 30 éves, netán már 60 fölötti. Akik már át- és megélték, vallják: A szerelem nagyon is létezik!

 

NŐ- 44 ÉVES

A szerelem nem fekete vagy fehér. Ahhoz, hogy a lelkek egyesüljenek, sok mindent meg kell élni, de egy biztos: Képes felülírni az agyat. Ha a szerelmedre gondolsz, az mindig a lelkedbe hatol. A szerelem az egységről szól. Ha földrajzilag távol van szíved választottja, akkor is azt érzed, hogy itt van, hiszen a szívedben őrzöd. A szerelmes embernek nem számít semmi és a hibákat sem keresi. A szerelme úgy jó számára, ahogy van. Hogy hányszor lehet szerelmes az ember az életben? Igazán csak egyszer.”

 

NŐ-42 ÉVES

A szerelem az, amikor bár a másik félnek vannak hibái, de te nem is veszel róla tudomást, mert annyira rajongsz érte. A szerelem létezik és az életben többször is át- illetve meg lehet élni.”

FÉRFI- 52 ÉVES

Hogy mi a szerelem, azt nem lehet megfogalmazni. Talán csak úgy, hogy a szerelem az, amikor egy órát sétálsz a pároddal, de kiderül, hogy még csak 50 métert haladtatok, azonban ezt közben észre sem vettétek. Ez velem is megtörtént, azt a lányt el is vettem feleségül, már 27 éve.”

 

NŐ- 52 ÉVES

A szerelem több lábon és több fázisból áll. Az igazi csak egyszer jön el, és azt hiszem, nem jó, ha rögtön az első alkalommal megtapasztaljuk. Ez hosszú folyamat eredménye.”

 

NŐ-57 ÉVES

„A szerelem az egy belső érzés. Egy sugallat. Megfoghatatlan. Mindent megszépít, kizárja a külvilágot.”

 

NŐ-25

Nem tudom, hogy mi a szerelem és azt sem, hogy létezik-e egyáltalán. Még soha nem volt benne részem, de azt hiszem, valami nagyon bizsergő érzés lehet.”

 

FÉRFI-44

Hogy mi a szerelem? Ezt nem lehet megfogalmazni. Egy megfoghatatlan erő, ami arra késztet, hogy minden pillanatban a pároddal legyél.”

 

FÉRFI-33

A szerelem csak egy illúzió. Ha viszonozzák, az nagyon jó, de ha nem, akkor az fájdalmas tud lenni.”

 

NŐ-31

A szerelem megszépíti az embert, hiszen folyamatosan ragyog. A szerelmes ember mosolyogva alszik el, és mosolyogva ébred. Ilyenkor bármit megtennénk a másikért. Hogy hányszor lehet szerelmes az ember, nem tudom, de azt hiszem, van az az igazi nagy szerelem, ami robban, és olyankor már nincs kérdés. Mindenkinek ez a vágya, hogy megtapasztalja.”

 

FÉRFI-47

A szerelem öl, butít és nyomorba dönt. A szerelem elvakít, ilyenkor az ember szíve jobban dobog és még a közérzete is más.”

 

FÉRFI-61

A szerelem két ember szívből jövő ajándéka. Felpezsdül az ember vére, sokkal frissebb, fiatalabb. Nem tudja levenni a tekintetét a másikról és mindent megtenne érte.”