Megunt, jó állapotú holmik találnak új gazdára az Újrahasználati és Tájékoztató Központban

Megunt, jó állapotú holmik találnak új gazdára az Újrahasználati és Tájékoztató Központban

Idén februárban nyitotta meg kapuit Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakosai számára az Újrahasználati és Tájékoztató Központ (UHTK). Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Nyíregyháza, Kerék utca 1. szám alatti hulladékudvarában található az igényes „raktár”. Bár az emberek továbbra is vittek a telepre kidobásra szánt holmikat, szerencsére sokat meg lehetett menteni és az újrahasználható tárgyak között elhelyezni.

Az ÉAK Nonprofit Kft. továbbgondolta a szelektív hulladékgyűjtést, ezért a Kerék utcai telephelyen: a magánszemélyek által odaszállított berendezési tárgyakat, ha még használhatónak ítélik meg, akkor azok nem a szemétbe, hanem az Újrahasználati és Tájékoztatási Központ egységébe helyezik azokat.

Tudatos döntés eredménye a központ

A feleslegesnek ítélt, számunkra már értéktelen, de más számára még hasznos holmik nemcsak a környezettudatos életvitelhez járulnak hozzá, hanem fontos szerepet játszanak abban is, hogy javítsák mások életminőségét azáltal, hogy újrahasználják.

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ebben szeretne egy kapocs szerepet betölteni az Újrahasználati és Tájékoztató Központ üzemeltetésével.

Gyűlnek az újrahasználható tárgyak

A nyitás óta sokan megismerték ezt a fajta lehetőséget, de természetesen jó volna a köztudatban még jobban elmélyíteni, hogy a város és a megye lakosai érezzék a központ pozitív szerepét. Az UHTK forgalma a fotókon is látszik: szekrények és kanapék között lavírozva találtunk kabalákat, könyveket, apró tárgyakat és ruhaneműket is, amelyeket korábbi használói adtak le, mások javára. Egy jelképes tárolási díjért cserébe, némi papírmunkát követően bárki elviheti ezeket a még használható darabokat.

Ahogy azt Zajácz Barbarától, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft PR referensétől megtudtuk, az UHTK-ban bárki által leadhatók az alábbi tárgyak:

– lakberendezési tárgyak, bútorok,

– sporteszközök, pl. kerékpár, labda, roller stb.,

– konyhai eszközök,

– könyvek,

– feleslegessé vált, de még biztonságosan használható (nem elektromos) eszközök.

Az átvételre szánt termékek esetében fontos szempont, hogy azok jó állapotúak, megfelelő minőségűek legyenek, azok eredeti rendeltetésük szerint mások számára még használhatóak legyenek.

Fontos tudni, hogy a hálózatról működő elektronikus gépeket az érintésvédelmi szempontok miatt nem tudják átvenni!

Akik élni szeretnének az újrahasználat lehetőségével, ezáltal hozzájárulni egy környezettudatos életmódhoz és segíteni másokon, azoknak lehetősége van minden hétvégén a vásárlásra.

Nyitvatartási idő: minden pénteken 8 órától 16 óráig és szombaton 8 órától 14 óráig. Az Újrahasználati és Tájékoztató Központba a használható termékek leadása a hulladékudvar nyitva tartása alatt mindennap lehetséges.

A nyitásról a Nyíregyházi Televízióban februárban nyilatkozott Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A felvétel ebben a cikkben tekinthető meg.

Kapcsolódó galéria

Gyűlnek az újrahasználható tárgyak