Megérkezett az első Szinyei-alkotás - Újabb rekord dőlhet a múzeumban

Megérkezett az első Szinyei-alkotás - Újabb rekord dőlhet a múzeumban
Megérkezett az első Szinyei-alkotás - Újabb rekord dőlhet a múzeumban

Bár az emberek többsége nem látogat mindennap festménykiállításokat, azért amikor olyan nagy nevek kerülnek egy-egy múzeum óriási molinóira, mint Munkácsy, vagy éppen Szinyei, akkor nincs kérdés: ezt a kultúrkincset is látnunk kell. Vélhetően ez dönt majd újabb rekordot a Jósa András Múzeumban is (Seuso és Munkácsy után), ahol augusztus 23-án nagyszabású és különlegességeket kínáló tárlat nyílik: Szinyei Merse Pál 80 alkotása lesz látható november 24-éig.

A magyar nemzet egyetemes kultúrkincsének újabb szelete érkezik Nyíregyházára. Bár az eredeti Szinyei-festmények árát nehéz megbecsülni, de az rövid kutatásból látszik, hogy egy-egy ilyen alkotásért már tíz évvel ezelőtt is közel 60 millió forintot is fizettek a műgyűjtők. Ilyenekből pedig most nemcsak egy, hanem 80 (!) lesz Nyíregyházán.

Éjjel-nappal őrzik

Ezért sem meglepő, hogy a kiállítást komoly biztonsági intézkedések fogják övezni, éjjel-nappal őrzik majd, de nemcsak anyagi, hanem művészi értékük miatt is érdemes lesz megtekinteni ezeket, mert mint ahogyan azt a múzeum is ígéri: ez a találkozás és a tárlat valamennyi megtekintése biztosan emlékezetes lesz valamennyink számára.

Regisztrálni kell

Csakúgy, mint ahogyan azt a Seuso-kincsek és a Munkácsy-kiállítás esetében megszokhatták a látogatók, most is érdemes regisztrálni, többek között azért, hogy ezzel is elkerüljék a sorban állást. Regisztrálni augusztus 15-étõl lehet a foglalas.josamuzeum.hu weboldalon keresztül (óránként 50 látogató léphet be a kiállítótérbe).

Eperjesről is...

Dr. Rémiás Tibortól, a Jósa András Múzeum igazgatójától megtudtuk, Szinyei festményei, valamint grafikái a Nemzeti Galériából, illetve városi múzeumokból és magángyűjteményekből érkeznek majd. Közülük az első már a napokban Nyíregyházára került, személyesen hozták el A három cigány címet viselő grafikát az Eperjesi Múzeumból. A többi alkotás a héten utazik a megyeszékhelyre, nagy biztonsági intézkedések mellett.

Film is készült

– Amellett, hogy elhoztuk az Eperjesi Múzeumból ezt a Szinyei-grafikát, Szlovákiában egy filmet is készítettünk a festőóriás életéről, ugyanis Szinyei és családjának élete szorosan kötődött a közeli Jernyéhez. Ott található egy Szinyei-kastély, a család birtokainak központja, ami egy időben otthonául is szolgált a festőnek. Az épületben egyébként a mai napig is több alkotás másolata megtekinthető. Ezt a filmet a kiállítás ideje alatt, a múzeum előterében tekinthetik majd meg a kedves látogatók.

Az év kiállításának különlegessége, hogy a kurátora nem más, mint Szinyei Merse Pál dédunokája, dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott művészettörténésze, aki a megnyitón is itt lesz majd.