„Megcsapott a benzingőz és nem volt megállás!” – Motoros anyukák vallanak szenvedélyükről!

„Megcsapott a benzingőz és nem volt megállás!” – Motoros anyukák vallanak szenvedélyükről!
„Megcsapott a benzingőz és nem volt megállás!” Fotó: magán

A benzines kétkerekűekkel szerelembe esett nők megállíthatatlanok: ha jön a szép idő, bizony „lóra” pattannak! A veszélyesnek titulált hobbiról pedig sok nő akkor sem mond le, amikor már gyermekeik, sőt unokáik vannak! Hogy mi tartja őket „lázban”, arról nyíregyházi édesanyákat kérdezett szerkesztőségünk.

 

Az egész „biker” kultúra a tengeren túlról származik, és a nagy számok törvénye alapján ott találkozhatunk a legnagyobb számban motorozó hölgyekkel. Európa tőlünk nyugatabbra fekvő részein az elmúlt 20 évben egyre gyakrabban lehetett találkozni copfos, motorozó nőkkel, de mára már Magyarországon sem ritka ez a látvány.

A jó idő közeledtével egyre többen előveszik rejtekhelyükről kétkerekű kincseiket és járatják be az idei motoros szezonra. Meglepően sok motoros anyukát lehet találni városunkban is, akik ezer örömmel nyilatkoztak a motorozás iránti szenvedélyükről.

Már tinédzserként is tetszett a hangja!

Schöck Diána 17 éves volt, amikor megtetszett neki a nagymotor és a hangja! Mivel akkoriban még nem volt ennyi motor és motoros, ezért amikor mégis sikerült találkoznia eggyel, azonnal felfigyelt rá:

„Falusi lány voltam, és ha nagyon ritkán láttam egy-egy nagymotort, mindig hevesen vert a szívem! Egyszer megfogadtam, hogy ülni fogok majd motoron, később pedig már a jogosítvány megszerzése volt a cél! Aztán, ahogy szokták mondani: megcsapott a benzingőz és nem volt megállás!”

Dia imád motorozni! Fotó: Vajda Szabolcs

Arra a kérdésre, hogy milyen érzések töltik el motorozás közben, a következőt válaszolta: „Ezt nehéz megfogalmazni szavakkal, mert ez egy leírhatatlan, kimondhatatlan érzés! Egyfajta jó érzés ez, de ezt csak érezni lehet inkább!”

Gyermekei és a szülei sem igazán díjazzák Dia motorok iránti rajongását, ami valahol érthető is: „Az megszokott, hogy apa motorozik, ő mehet… ám ha anya felül a mocira, inkább elbújnak a gyerkőcök. Ahogy a 4 éves lányom mondani szokta: anya, nagyon féltelek! Meg is értem őt, de hát anya nagyon szeret motorozni…”

Természetesen az esküvői kreatív fotózáson sem maradhatott le a motor a képről. Fotó: Vári Péter

Így hát Diána továbbra is szeli az utakat a Suzuki SV 650 mocijával, bár mostanában a férje motorját használja, ami egy Suzuki GSX-R 1000.

Édesapámtól örököltem a motorok iránti vonzalmamat!

Bécsi-Sorbán Brigitta életének már egészen kicsi korától része a motorozás (iránti szenvedély), amivel a mai napig sem hagyott fel:

„Az életem úgy alakult, hogy csak 16 évesen volt lehetőségem egyedül kipróbálni egy 250 köbcentiméteres, kétütemű krosszmotort, de azt az élményt soha nem felejtem el: nem ért le a lábam és megállni úgy tudtam, hogy szinte le kellett „ugranom” róla. Akkor ott éreztem a zsigereimben, hogy ez nekem való, és nem lesz megállás...”

Briginek a mindennapjai része a motorozás. Fotó: magán

A motorozás azóta is az élete része, nem tudná elképzelni nélküle a hétköznapokat: „Főként szabadságérzetet ad, ugyanakkor megnyugtat és kikapcsol... Bármilyen hangulatom van, felpattanok a motoromra és megszűnik minden, szárnyal a lelkem...”

Illetve, Schöck Diához hasonlóan ő is úgy véli: „Nehezen lehet szavakba önteni, mit ad a motorozás, mert ezt érezni kell!”

Akár 11 000 km-t is levezet egy nyáron a nyíregyházi anyuka! Fotó: magán

Azt is elárulta, hogy a kislánya, Panka már magzatkorában átélhette a motorozás élményét, mivel ő a pocakjában „utazott”, amikor megszerezte az A típusú, korlátlan jogosítványát 2011 novemberében.

„Panka a 4. szülinapjára nagy meglepetésként egy 50 köbcentiméteres, benzines quadot kapott ajándékba, amit azonnal ki kellett próbálni... Természetesen élvezte az első utat, és hamar ráérzett az „ízére”. Már nagyon várja, hogy motorral vigyem el az iskolába! Jelenleg egy KTM LC4 640 supermotom és egy szintén KTM SMC 690 supermotom van.”

Nagymamaként is, még mindig motoron!

Forgóné Ujj Ibolya a motorozást szó szerint 1-2 éves korában kezdte el. Elmondása szerint az édesapja vett 1963-ban vagy 1964-ben egy Pannónia motort, ami számára akkor óriási volt – minden értelemben: „Állandóan felkapaszkodtam rá, és (akkor még csak) brümmögtem. Nagyon sokat vittek a szüleim kettőjük közt. Esőben is, édesanyám felvette a nagy esőkabátot és betakart vele, szinte ki sem látszottam olyankor. Mindenhova magukkal vittek, akkoriban ezt még meg merték tenni.”

Ibolya egészen kicsi kora óta rajong a motorokért. Fotó: magán

A testvérei közül is volt, aki „megfertőződött” a motorok iránti szenvedéllyel:
„Ahogy teltek az évek, és a fiatalabbik bátyám is kedvet kapott a motorokhoz: Riga, Verhovina, Babetta, majd Simson motorjai voltak. Szépen mindegyik sorba. Én dugiba ellopkodtam tőle, mikor nem vette észre és a kertünk végére, a lőtérre mentem vele. Ez a korszakom úgy 6 évtől 14 éves koromig tartott.”

Fiatalon jött a szerelem, motoron...

„16 évesen jött a szerelem, és miért ne, egy motoros fiú. De neki már komoly gépe volt: MZ! Aztán suli, férjhez menés és megszülettek a gyerekek, így egy kicsit vége is lett ennek a korszaknak. Majd mikor épp kezdett az élet unalmas lenni, amikor már kiröpültek a gyerekek, akkor újra fellángolt a szenvedély és tart a mai napig! Megkaptam álmaim motorját, egy choppert! Csak az édesanyám nem tudta ezt elfogadni, mert nagyon féltett engem. Az ismerősök el voltak szörnyülködve, hogy ugyan mit akarok én egy 280 kg-os motorral?!”

Ibolya és az álma, ami már valóság. Fotó: magán

Azt pedig, hogy milyen érzés a motorozás, úgy látszik, hogy talán csak Ibolyától tudhatjuk meg: „Hogy milyen érzés motorozni? Azt nem lehet elmondani! Ha mégis meg kellene fogalmazni, akkor azt mondanám: olyan szabadnak érzem magamat, mint egy madár! Olyan, mintha egy másik dimenzióban lennék! Abszolút frissítő, nagyon jó!”

Vigyázzunk egymásra az utakon!

Amint látjuk, a motorosok között nagyon sok édesanya is van, akik a száguldás élményeiről nem szeretnének lemondani.

Talán a motorozás is olyan, mint a tetoválás: ha egyszer elkezded, nem tudod abbahagyni!

Vigyázzunk egymásra az utakon, függetlenül attól, hogy két keréken vagy négy keréken közlekedünk!