Még tart a „Parlagfűért virág” akció: ötvenezer tő parlagfüvet már leadtak a városlakók

Még tart a „Parlagfűért virág” akció: ötvenezer tő parlagfüvet már leadtak a városlakók
Fotók: Szarka Lajos

Már ötvenezer tő parlagfüvet leadtak a városlakók a NYÍRVV akciójában az elmúlt napokban. A „Parlagfűért virág” címmel meghirdetett felhívás keretein belül a nyíregyházi lakosok a gyökerestől kihúzott gyomnövény után vásárlási utalványt kapnak, ha leadják a Korányi Frigyes utca 3. szám alatt. Az akció sikeressége miatt jövőre is meghirdetik majd a parlagfű gyűjtését.

Beszeda Imre nyíregyházi lakos is részt vett a NYÍRVV Nonprofit Kft. által meghirdetett „Parlagfűért virág” akcióban, 280 tövestől kihúzott gyomnövényt adott le. Ő is fontosnak tartja a gyomnövény irtását, mivel az hosszú heteken át nagyon sok allergiás ember életét nehezíti meg.

Beszeda Imre elmondta: „Hát fontos, de én nem vagyok allergiás a parlagfűre, még eddig legalábbis, de például a fiaim is allergiásak és gyógyszert is kell szedniük, ezért természetesen én is irtom. Szedem, amikor csak meglátom.”

A NYÍRVV Nonprofit Kft. „Parlagfűért virág” elnevezésű akciója július 15-én kezdődött és egész augusztus 15-ig tart. Fontos kiemelni, hogy csak a gyökerestől kihúzott parlagfüvet lehet leadni az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Hulladékudvarán, a Korányi Frigyes utca 3. alatt, hétfőtől szombatig. Az akcióban részt vehet minden nyíregyházi lakos, aki a város közigazgatási területéről gyökeres parlagfüvet szed és adja le a kijelölt helyszínen. Az elmúlt napokban nagyon sokan csatlakoztak az akcióhoz. A megyeszékhelyen élőknek motivációt jelent, hogy a gyökerestől leadott gyomnövények után vásárlási utalványokat kapnak.

Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: „Azt foglalja magába, hogy a gyökerestől kihúzott parlagfüvet hozzák be hozzánk, a hulladékudvarba és mi ajándékutalványt adunk érte. Ez az egyik alapfeladatunk, hogy parlagfű-mentesítsünk. Természetesen a Nyíregyháza közterületén és az önkormányzati területeken ez meg is történik, viszont van nagyon sok magántulajdonban lévő telek, ahol burjánzik a parlagfű, ezért kérjük a lakosságot, hogy segítsenek ebben a feladatban és minél több parlagfüvet szállítson be.”

A kapott ajándékutalványokat a NYÍRVV Nonprofit Kft. szerződött partnereinél lehet levásárolni. Az Oázis Kertészetben, a Tulipa Kft.-nél és a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. fürdőiben, illetve gyűjtőedény és emblémás zsák vásárlására, konténer szolgáltatás kiegyenlítésére felhasználható az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél. Az utalvány készpénzre nem váltható, a beváltás határideje: 2020. december 31. A sikeres akció a tervek szerint jövőre is folytatódik.