Már költöztetik a múzeumfalu új épületébe a műtárgyakat, viseleteket

Már költöztetik a múzeumfalu új épületébe a műtárgyakat, viseleteket
Fotó: Szarka Lajos

Egy uniós projektnek köszönhetően, közel 900 millió forintból újult meg a Sóstói Múzeumfalu. Idén januárban pedig elkészült egy nagy raktár is, ahova most költöztetik be a gyűjteményeket, műtárgyakat.

 

A Sóstói Múzeumfalu új raktárába már a péklapátokat szállítják új helyükre a skanzen munkatársai. Sóstó egyik fő turisztikai attrakciójának a felújítása már 2018-ban elkezdődött, emiatt egy jó időre be is zárták. Egy nyertes önkormányzati, uniós program az eddigi legnagyobb volumenű fejlesztését tette lehetővé a most fél évszázados múzeumfalunak.

Több mint 40 000 néprajzi tárgyat őriznek és gondoznak

Közel 900 millió forintos beruházás valósulhatott meg, a projektből számos eleme volt, 2019-ben részlegesen már ismét fogadhatott látogatókat. Idén januárban pedig elkészült a program részeként a nagy raktár is, ahova most költöztetik be a gyűjteményeket, műtárgyakat, viseleteket, ami a kijárási korlátozás miatt gördülékenyebben is megy. A Sóstói Múzeumfaluban több mint 40 000 néprajzi tárgyat őriznek és gondoznak.

Dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója az új épületben mutatta meg, hova kerülnek a néprajzi gyűjtemények.

A költözést most egy kicsit ütemesebben tudjuk folytatni, hiszen sajnos nem fogadhatunk látogatókat. Ezt most 2-3 hónap alatt meg tudjuk oldani. Ez nem azt jelenti, hogy a tárgyakat egyszerűen kivesszük a dobozból, hanem szakmailag is gondozni és ellenőrizni kell. A gyűjteményeket 7 évente egy minisztériumi rendelet alapján revízió alá kell venni, mi a költözéssel együtt a revíziót is elvégezzük.

Móricz-kiállításra is készülnek

A költözés közben a múzeumfalu munkatársai már egy Móricz-kiállításra is készülnek. Az író korai korszakából készült műveiből, a Hét krajcár, a Tragédia, valamint a Judith és Eszter címűből rendeznek kiállítást.

Most egy Móricz-kiállításon dolgozunk, ahol a Móricz műveiben megjelenő néprajzi témákat dolgozunk fel. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott pályázatot valósítjuk meg, hiszen ha kinyitunk, egy új kiállítással várjuk a látogatókat.

– mondta el dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Az ország egyik legnagyobb regionális szabadtéri múzeumában a város első idei nagyrendezvényét, a III. Nyírségi Disznótoros Fesztivált, egyben XIX. Nemzetközi Böllérversenyt már megtartották, ahol 18 csapat versenyzett, 15 000 adag étel készült és több mint 10 000 látogató érkezett határon innen és túlról.

Már készülnek a vendégek fogadására

A múzeumfalu igazgatónője elmondta, szeretné, ha mihamarabb ugyanilyen színvonalú és érdekes rendezvényekkel fogadhatnák a látogatókat a nyíregyháziak körében is igen népszerű, szabadtéri néprajzi múzeumban.

Kapcsolódó galéria

Sóstói Múzeumfalu 200416