Már a fóliákban pihen a dinnye - Hamarosan kikerül a szabadba

Már a fóliákban pihen a dinnye - Hamarosan kikerül a szabadba
Hamarosan kikerül a szabadba

A görögdinnye egyet jelent a nyárral és a napsütéssel. Íze és zamata is lenyűgöz minket, termőterülete Magyarországon 4600 hektárra tehető. Bár az első idei és hazai! mézédesre még körülbelül 2, 2 és fél hónapot várnunk kell, azt azonban kevesen tudják, hogy a dinnyemag bizony már a fóliákban pihen.

 

Tavaly hamarabb ehettünk magyar görögdinnyét. A kedvező időjárás miatt, a gazdák már június végén megkezdték a betakarítást. A szezon Békés megyében kezdődött, a Nyíregyházához közeli Nagycserkeszen július elején ért be az első mézédes.

 

190 Ft volt a kezdőára

 

2018-ban mintegy 4800 hektárról takarítottak be görögdinnyét a gazdálkodók, a termésmennyiség pedig 192 ezer tonna körül alakult. Nagycserkeszen ebből közel 100 hektáron termeltek dinnyét, ami 200 kamionnyi dinnyét eredményezett. A szezon legelején a kilónkénti árak görögdinnye esetében 170 és 190 forint körül alakultak, sárgadinnyét pedig 300 Ft/kg-ért lehetett kapni.

 

Hamarosan kikerül a szabadba

 

A görögdinnye magokat a gazdák már 2-3 hete elültették műanyag tálcákba, ezek május közepéig fóliákban pihennek. Vagyis előnevelik a palántákat. Ezt követően kerülnek ki a szabadba, ahol, ha lesz elég eső és kellő mennyiségű napsütés, akkor június végétől szeptemberig folyamatosan teremnek majd.

 

Azt azonban egyelőre még megbecsülni sem lehet, hogy miként alakul majd idén az ára…