Már 125 éves a Korona Hotel – Városunk egyik legékesebb pontja hosszú múltra tekint vissza

Már 125 éves a Korona Hotel – Városunk egyik legékesebb pontja hosszú múltra tekint vissza
Fotó: nyiregyhaza.info.hu

Nemzetközi versenyek, testvérvárosi ifjúsági találkozók, előadások, konferenciák, divatshow-k, bálok, születésnapi rendezvények, szalagavatók és esküvők helyszínéül is szolgál a nyíregyházi Korona Hotel. Lehetne még folytatni a sort, hiszen sok igényt kielégített a ma már 125 éves, Korona Vendéglő néven született épület.

Nagy múltra tekint vissza a sétálóban ez az impozáns hotel. Városunk egyik legismertebb építménye több felújításon ment már keresztül, de minden alkalommal az volt a cél, hogy az eredeti stílusát megőrizzék. Az éppen aktuális bérlők a hotel állandó lakói is voltak, akik számára külön lakrész állt rendelkezésre.

Korona-házból nagyvendéglő

Felbermann Endre levéltári kutatásaiból kiderül, honnan jött a hotel megépítésének ötlete:

„Két évszázaddal ezelőtt, még a földesúri birtokként kezelt Nyíregyházának kötelezettsége volt egy olyan vendégfogadó fenntartása, amelyik az átutazó hivatalos személyek elszállásolását biztosíthatja. Így került sor annak a nagyvendéglőnek a megépítésére, amelyiknek tervrajzát húsz évvel ezelőtt fedezte föl a Károlyi-levéltárban Hársfalvi Péter és Koroknay Gyula. A 40 m hosszú, kellemes barokk hatású épület 6 vendégszobája, 12 lóra és 10 kocsi befogadására alkalmas állása kielégítette a XVIII. századi igényeket. 100 évvel későbbi állapotára Krúdy még jól emlékszik: a nádfedeles, földszintes házra, apró vasrácsos ablakaira, hiszen már kilencéves, amikor a nagyvendéglő 1888-ban leégett, miután 1774 óta szolgálta a közérdeket.”

A pusztító tűzeset idejében már megyeszékhely Nyíregyháza: törvényszéke, járásbírósága van, laktanyái egymás után épülnek, nem lehet meglenni célszerű fogadó nélkül.

Pályázatot írt ki a város

1893-ban pályázatot írt ki a város a nagyvendéglő megvalósításáról, melyben a következőknek kellett szerepelnie:

„… egy kávéház, egy sörcsarnok, egy ebédlő 200 emberre, egy bálterem 200-280 m2 nagyságra, 40 vendégszoba, a vendéglősnek 3 szoba/konyha/kamarából álló lakás, egy közönséges kocsma, 10 lóra istálló elkülönített udvarral, megfelelő pincék, árnyékszékek, nagyobb boltok – melyek a mai kereskedelem igényeinek megfelelőek legyenek, pince raktárakkal, a három homlokzat egyforma kifestéssel” – áll a levéltári jegyzetben.

A beérkezett 13 pályaműből 11-et tudtak hivatalosan elfogadni és versenyeztetni. A győztes pályázat benyújtója Alpár Ignác, budapesti műépítész lett, a nyertes kivitelezők pedig Barzó Mihály és Vojtovics Bertalan, nyíregyházi építőmesterek lettek.

Alpár Ignác, a győztes pályamű benyújtója. Fotó: Wikipedia

Az épület külső képének kialakításánál Alpár Ignác alkalmazkodott az akkori környezethez, így az épületnek kettős homlokzatot tervezett. A vármegyeháza felé néző nyugati oldal kapta a gazdagabb kiképzést, ennek az oldalnak a földszinti részén valaha üzletek kirakatai és a sarkon a kávéház tükörablakai csalogatták a járókelőket.

Az emeleti nagyterem ajtóablakai körül Verán József, budapesti mester szobraival gazdagon díszítették az épületet. Boltozatos kocsibejáró és árkádos gyalogközlekedő fogadta az étterembe érkező vendéget. A piac felé néző déli homlokzat díszítettségben szerényebb.

Bérbe adták a „Korona-vendéglőt”

1895. november 10-én adták át a már „Korona-vendéglő” nevet kapott szállodát, amit a város bérbeadás útján kívánt hasznosítani. Az első bérlők Baumeiszter Ernő, nagyváradi vendéglős és neje, Meder Mária voltak.

„Az épület földszintjén körben üzlethelyiségek voltak. A Szálloda főbejárata mellett egy trafik és egy fodrászüzlet nyílt meg. Az épület bérlői gyakran változtak, de nyitáskor itt volt a Hoffmann féle fűszer- és vegyeskereskedés. Mellette volt Hegedűs hentes és mészáros boltja a két háború között. Az első világháború után itt nyitott üzletet az üvegkereskedéssel foglalkozó Wassermann cég. A húszas évek ismert vaskereskedése volt Kovács Andrásé, a templomra néző sarkon.”

Nyitóbál – az első bál a Korona-vendéglőben

A városi tisztviselők báljára 1895. november 14-én került sor, az épület több termében, mert a tánctermen kívül cukrászda, buffet, foyer és külön étterem is a rendelkezésükre állt. A csütörtök esti mulatság péntek késő reggelig nyúlt, a bevétel pedig a tervben álló nyugdíjalap létesítését volt hivatott szolgálni. Ez több mint 1000 forint volt.

A notabilitások sorában voltak (csak néhány példa): Kállay András főispán, Megyery Géza kúriai bíró és a kir. törvényszék elnöke, dr. Merskó László országgyűlési képviselő, Lázár Kálmán kir. ügyész stb. Lejött a bálra az épület  tervezője, Alpár Ignác műépítész, Alpár Ede műlakatos, May Ferenc akadémiai festő, Verán József szobrász és Czigler Géza műépítész társaságában. A hölgy vendégek között szerepelt Barzó Istvánné, Bencs Lászlóné, Ferenczi Miksáné, Kovács Sománé, Vojtovics Bertalanné stb.

Bencs László. Fotó: areginyiregyhaza.blogspot.hu

Az estet a város akkori polgármestere, Bencs László nyitotta meg dr. Kovách Elekné úrnővel.

Látogatók régen és napjainkban

Már a huszadik század első felében is látogatták tekintélyes emberek a szállót: például 1926-ban Kodály Zoltán, 1934-ben pedig Bartók Béla adott itt nagysikerű hangversenyt.

„Az ötvenes években gyakran jártunk a Koronába, táncolni az udvarlómmal. Anyu is jött velünk, akkoriban ez így volt szokás. Emlékszem, hogy mindig nagyon jól mulattunk, köszönhetően az élő zenének. Egy órakor volt a záróra, addig tartott a szórakozás.” (Egy 85 éves nyíregyházi dédnagymama emlékei.)

Napjainkig viszont bővült az ismert személyek listája, akik csak pár órára vagy hosszabb időre, de a Korona vendégei voltak. Erről a jelenlegi tulajdonos, Nádasdi István fia, Nádasdi Péter számolt be szerkesztőségünknek:

„1993 óta édesapám vette szárnyai alá a Korona Hotelt, az épület különböző részeinek (üzletek, étterem, szálloda) több bérlője is volt. Családi vállalkozásként 2012 óta mi gondoskodunk az étterem és a szálloda részről, a szálló vendéglátás részét már én viszem, de az üzletek továbbra is bérbe vannak adva. Zenészek, sportolók, színészek és politikusok is megfordultak már nálunk: az Ámokfutók együttes, Kasza Tibi, Kern András, Koltai Róbert és Hernádi Judit is, Verebes István pedig a mai napig visszajáró vendégünk. A VIDOR Fesztivál óta különösen sok ismertség alszik nálunk, őket nehéz is lenne sorra venni. Szilveszterkor általában sztárfellépőkkel kedveskedtünk a vendégeinknek.”

A Korona Hotel napjainkban

Az elmúlt több mint 100 évben számos felújításon is átesett, legutóbb 2017-ben. A műemlékké nyilvánított Korona Hotel ma is Nyíregyháza legjelentősebb vendéglátóhelye. A hotel műemlék jellegű Kodály terme és hozzá kapcsolódó rendezvényterme konferenciák, előadóestek, bálok, esküvők, kiállítások és egyéb rendezvények lebonyolításához kiválóan alkalmas.

Források: itt és itt.

További, régi fotók a galériánkban.

( Fotók: fortepan.hu és magángyűjtemények )

Kapcsolódó galéria

Korona Hotel 125