A magyar kultúra napja – Színes programokkal várják az érdeklődőket Nyíregyházán

A magyar kultúra napja – Színes programokkal várják az érdeklődőket Nyíregyházán

A magyar kultúra napján városunkban is, ahogy országszerte is több program látogatható.

A magyar kultúra napja

Ezt a napot 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb csomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Az ötletet, hogy legyen ilyen nap Fasang Árpád zongoraművész vetette fel még 1985-ben. A nap tényleges megünneplésére végül a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988 december végi ülésén tett felhívást, majd 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot, azóta évente ünnepeljük meg ezt a napot.

Városi ünnepség

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 17 órától a Váci Mihály Kulturális Központ Színháztermébe várja az érdeklődőket a magyar kultúra napjának megünneplésére, ahol dr. Kovács Ferenc polgármester mond ünnepi beszédet. Továbbá átadják a Nyíregyháza Város Kulturális Életéért Krúdy Gyula-díjat. A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium növendékei előadják a Bízva bízzál! című ünnepi műsort.

Kísérőrendezvények

Ezen a napon több rendezvény is látogatható Nyíregyházán. Elsőnek a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban tart előadást dr. Karádi Zsolt főiskolai tanár, Kölcsey alakja a magyar irodalomban címmel. A rendezvény reggel 9 óra 30 perctől kezdődik.

A Váci Mihály Kulturális Központban 10 órától tart előadást dr. Drabancz M. Róbert főiskolai docens, a Kölcsey és kora – A nemzeti kultúra sajátosságai a reformkorban címmel.

A Pál Gyula Teremben 14 órakor tartják a Föld és ég között című kiállítás megnyitóját, mely a további napokon január 22-től február 28-ig megtekinthető reggel 9 és délután 17 óra között.

Ezen felül újra a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár várja a látogatókat 15 órától a IV. Károly aranysarkantyús vitézei, 1916 című kötetének bemutatójára.

Végül a Váci Mihály Kulturális Központ zárja a kísérőrendezvények sorait az Alkotó Idősek című pályázati alkotások bemutató kiállításával. A kiállításról bővebben ide kattintva olvashatnak.