Magyar applikáció segítheti az autisták mindennapi életét – Már folyik a tesztelés!

Magyar applikáció segítheti az autisták mindennapi életét – Már folyik a tesztelés!
Fotó: Kuklis István / delmagyar.hu

Január 28-án az autisták mindennapi életét segítő applikációt mutattak be Budapesten a Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon című projekt keretében. Cikkünkben Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke nyilatkozott az applikációról, amelyet két és fél év alatt dolgozott ki az AOSZ, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának támogatásával.

Az Európai Unió támogatásával a Széchenyi 2020 program keretében, négymilliárd forint felhasználásával indult programsorozat, amely infokommunikációs segítséget kíván nyújtani a fogyatékossággal élő embereknek és a megváltozott munkaképességűeknek. Ennek egyik részprogramja az autistákat segítő program, amelyhez 450 millió forint áll rendelkezésre – mondta a politikus.

Mi is ez a fejlesztés?

A DATA projektben fejlesztésre kerülő applikáció az autizmusban érintett személyeknek adhat támogatást mindennapi élethelyzetekben. Az otthoni, iskolai, munkahelyi és tágabb társadalmi környezetben is egyaránt segítséget nyújthat. Az applikáció nem egy csodaszer, de hasznos eszköz lehet a hétköznapi akadályok egy részének leküzdésében, a szolgáltatások eléréséhez, az önállóság és függetlenség növeléséhez

Fotó: AOSZ

Az applikáció okostelefonokon, tableteken futó alkalmazás, melynek előnye, hogy mindig kéznél van, kis helyen elfér, tartalmai módosíthatóak, egyéni igényekre, élethelyzetekre szabható és a modern kor technológiai eszköze. Ilyen alkalmazások a gyakran használt naptárak, térképek, játékok, vagy speciálisabb programok, mint az “AutiCard”, vagy a “Hands”. (Az applikáció iOS és Android operációs rendszereken egyaránt futtatható.)

Cél a mindennapi élet megkönnyítése

Az alkalmazás a többi között segítséget nyújt egy nap, egy utazás, hivatali ügyintézés vagy tanulási folyamat megszervezéséhez az autisták számára.

A tesztidőszak már útjára indult ötszáz érintett – autizmussal élők, szakemberek, családtagok – bevonásával. A tesztidőszak tapasztalatait beépítik majd az alkalmazásba és nyár végére mindenki számára letölthetővé válik az applikáció.

Ugyanakkor a program keretében eljuttattak 300 tabletet, illetve mobiltelefont is az érintettekhez. Mindettől azt várják, hogy önállóbbá válnak az autizmussal élők, ezért javul a társadalmi elfogadottságuk is – mondta Kővári Edit.

- 300 tabletet/telefont küldtek ki tesztelésre, ezeket kik igényelhették/igényelhetik?

- Az Autisták Országos Szövetsége azt vállalta, hogy a tesztelésben résztvevő személyek számára 300 db okos mobileszközt biztosít. Bárki igényelhet eszközt, aki vállalja, hogy részt vesz a fejlesztés eredményeinek tesztelésében. Szabolcs Szatmár Bereg megyében is minden Tesztelőnek lehetősége van a készülék igénylésére.

Fotó: AOSZ Facebook oldala

Az autista személy számára azért fontos mobileszközt biztosítani, mert ez a nap teljes időszakában nyújt támogatást az Ő számára. Bár általában minden családban van már okostelefon, vagy tablet, de azok a mobilkészülékek, amelyet mi is használunk nap közben nem tudnak folyamatos támogatást nyújtani autista családtagunknak, így az igényelt eszköz az kifejezetten az Ő támogató eszköze.

- Hogyan kell elképzelni ezt az applikációt és az érintettek hogyan tanulják meg a használatát?  

- A szoftverrendszer egy webes tartalomtervező felületből és egy autista személy által használt applikációból áll. Ezek együttes használata teszi lehetővé a támogatást. A tervezőfelület segítségével tudjuk az egyénre szabott támogató tartalmakat betölteni a rendszerbe, amely internetkapcsolat segítségével szinkronizálódik az autista személy által használt mobileszközön található applikációba. A szoftverrendszert használatát on-line tananyagok és személyes segítséget nyújtó HelpDesk munkatársak segítik.

A programmal egy autista gyermek napirendje is megtervezhető

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A projekt mostani időszakában a szoftverrendszerrel való ismerkedés, az eddig is használt vizuális támogatások egy új platformon, mobileszközön való biztosításának bevezetése zajlik. Jelenleg csak a tesztelőink számára érhető el a rendszer. Ezekben a napokban kezdik meg annak használatát és ezután várhatóak a visszajelzések a felhasználóktól.

A tanulást segítő felkészítő workshopokon közel 200 résztvevőt segítettünk az első lépések megtanulásában, akiktől nagyon sok pozitív visszajelzést, csillogó tekinteteket kaptunk. A további 300 tesztelésre vállalkozó felhasználónk az on-line tananyagok és a HelpDesk munkatársaink segítségével kezdik meg a rendszer használatát.

A szoftverrendszer tulajdonképpen egy üres keretrendszer, ami keretet adva lehetővé teszi a támogató személyek számára, hogy életkortól, a képességek szintjétől, a támogatási szükséglettől és az egyéni igényektől függő tartalommal az autista társaink számára egyénre szabott tartalmakkal tölthető fel.

Ez azt jelenti, hogy minden autista személy számára, aki képes megtanulni a mobileszközt kézbe fogni és érti a rajta megjelenő fotós, képes, rajzos, vagy írott formában megjelenő vizuális tartalmakat, annak számára támogatást jelenthet a bevezetése és alkalmazása. A támogatás mindennapi élethelyzetek megértését, megtervezését, minél önállóbb menedzselését segíti.

- Ha az applikáció beválik, akkor mire számíthatnak a jövőben az érintettek: mindenki számára biztosítani fogják ezt az alkalmazást?

-  A szoftverrendszer a tesztelés közben még további fejlesztésen megy át, újabb kiegészítő funkciók kerülnek még fejlesztésre. Ez a szakasz 2020. nyár végén lezárul. Ezt követően mindenki számára ingyenesen elérhető támogató szoftverrendszerként fog működni Magyarországon.

Fotó: AOSZ weboldala

A szoftverrendszer megértését és használatát on-line tananyagokon és a HelpDesk munkatársaink segítségével lehet elsajátítani.

- Lesz-e még bármilyen projekt a jövőben, amellyel javítani szeretnék az autisták társadalmi elfogadottságát?

- Az egyes autista személyek támogatásán túl lehetőséget teremt az autizmus területén érintett közösség számára a tudásmegosztásra is. Bízunk abban, hogy egy mobilapplikáció az autizmusban nem érintett személyek számára is a korábbinál megfoghatóbb, jól értelmezhető támogató eszköz. Ha ez az elképzelésünk igaz lesz, akkor az autista személyek társadalmi integrációja terén nagy lépést tehetünk, hiszen egy közös eszközünk lehet az együttműködésre.

Reményeink szerint ennek segítségével a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés nagymértékben javulhat. Ma még nagy kihívás egy egészségügyi szolgáltatás igénybevétele, vagy az önálló ügyintézés megvalósítása - ezen is szeretnénk ennek a fejlesztésnek a segítségével változtatni.

- Nyíregyházán a közeljövőben megvalósuló bármilyen kampányra lehet-e számítani az Országos Autisták Szövetségétől?

- Az idei évben szélesebb körben folytatódik a laikus segítők képzése. Számos autizmusban érintett család szorul ki a hétköznapi körforgásból és szorul be a 4 fal közé, mert az autizmus sajátosságaiból és az autizmus szempontú akadálymentesítés hiányából fakadóan nehezen, sokszor egyáltalán nem megoldhatóak hétköznapi élethelyzetek. Ilyen lehet pl. az, amikor az édesanyának mondjuk orvosi vizsgálatra kell mennie és nincs szolgáltatás, vagy nincs személyes segítség sem ahhoz, hogy közben autizmusban érintett kiskorú, vagy felnőtt gyermekének ellátásában, felügyeletében segítséget kapjon.
Míg egy átlagos család életében a gyermekek elhelyezésére vannak lehetőségek, a felnőttek pedig önállóvá válnak, addig az autizmus olyan élethelyzetet okoz, amiben csak speciálisan felkészült "értő" segítség jelenthet megoldást. Ez a képzés azoknak nyújt segítséget, akik környezetében lenne természetes segítő, de nem rendelkezik elég ismerettel az autista családtag segítéséhez, támogatásához.

Az Autisták Országos Szövetségének célja, hogy szolgáltatásait földrajzi értelemben is bővítse és ebben a térségben is bőven van feladatunk. Ehhez folyamatosan keressük a helyi közösségeket, szervezeteket, amelyek az autizmus területén szívesen dolgoznának az AOSZ hátterével és támogatásával a helyi családokért.

Minden év áprilisában szervez autizmus világnapi megmozdulást a helyi tagszervezetünk is az Új ÉFOÉSZ Tarnai Ottó Egyesület, akik helyben végzett munkájáért ezúton is hálásak vagyunk!