Logikus: török dinnyét árulnak a magyar dinnye helyett

Logikus: török dinnyét árulnak a magyar dinnye helyett
Logikus: török dinnyét árulnak a magyar dinnye helyett

Bár import dinnyét már nyár eleje óta kaphatunk, az igazi szezon július első hetében startolt el. Akkor kerültek ugyanis terítékre magyar dinnyék. Pontosabban: beértek a földeken, és egyelőre ott is vannak…

 

A nyár első heteiben egymás után jelentek meg az előrejelzések, mely szerint idén jó minőségű, édes dinnyék jellemzik majd a szezont. Akkor, azt lehetett olvasni, hogy kb.180–200 ezer tonna magyar dinnyére számítanak.

BEJÖTT A JÓSLAT

A jóslat bejött, ugyanis régen lehetett ennyire finom dinnyét enni, mint idén, ráadásul, bár kisebb mennyiségben, de még ígyis bőven termett. A szezon kitolódott az időjárás miatt, kezdetben csak külföldről hozott zöld héjúakkal találkozhattunk és ez augusztus közepére így is maradt…

NEM KELL A DINNYE

Még mindig a földeken vannak a szabolcsi gazdák dinnyéi, ugyanis nem veszik, nem viszik. Sokan keresték az okokat, de:

-a minőséggel nem lehet baj, hiszen mézédes az idei termés.

- bár kevesebb, de bőséges a termés

-az árat most is a multik határozzák meg. A fogyasztói ár jelenleg 100-150 Ft körül alakul, ehhez képest a termelőktől a kereskedők csak! 30-50 forintért veszik, külföldre szállítás esetében pedig 30 forintos kilónkénti árral lehet számolni.

A MULTIK DIKTÁLNAK

Már korábban is felröppentek hírek, mely szerint Romániában 15 forintos kilónkénti árért is eladják a dinnyét, vagyis ők importálnak külföldre, ezért nem kell a magyar. Most pedig kiderült, a multik is inkább azokat preferálják. Ha nem látjuk, nem hisszük el: az egyik legnagyobb nyíregyházi bevásárlóközpontban a napokban török dinnyét árultak, 108 Ft-ért. Végülis logikus, nem?