Látogatói Piknik – A vendégekkel közösen ünnepel az ötvenéves Sóstói Múzeumfalu

Látogatói Piknik – A vendégekkel közösen ünnepel az ötvenéves Sóstói Múzeumfalu
Fotó: Trifonov Éva

Látogatói Piknikre várják a vendégeket a Sóstói Múzeumfalu ötvenedik születésnapján. A jubileumi rendezvényre többek között új időszaki kiállítással, rendhagyó tárlatvezetéssel, térzenével és szatmári ízekkel készül a szabadtéri skanzen július 11-én.

2020-ban ünnepli az ötvenéves fennállását a Sóstói Múzeumfalu. A jubileumi rendezvényen többek között lesz tánctanoda, termelői vásár, de szatmári ízekkel is készül a skanzen, valamint rendhagyó tárlatvezetés, illetve Pál István Szalonna és bandája biztosítja a kiváló hangulatot. A közelmúltban egy 900 millió forintos projektből megújult és modernebb lett a szabadtéri múzeum. A beruházás részeként kiépítettek egy látogatóközpontot, amelynek kiállítótermében egy új időszaki tárlat is megnyílik a születésnap alkalmából, egy rendhagyó tárlatvezetés keretében dr. Páll István nyugalmazott múzeumigazgató, Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató és Szatmári István beszélnek a Sóstói Múzeumfaluról. Ha szülinap, akkor a torta sem maradhat el, amelyet a Nyíregyházi Szakképzési Centrum készíti el.

Dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója elmondta: „Amikor tavaly elkezdtük tervezni a jubileumi évet, úgy gondoltuk, hogy az 50 évről fogsz szólni. Azonban a járványügyi helyzet ezt felülírta és csak bizonyos elemeiket tudtuk megvalósítani. Az egyik ilyen eleme a Látogatói Piknik. Mert nemcsak a volt munkatársakkal vagy a szakmabeli kollégákkal szeretnénk megosztani ezt az örömöt, hanem a látogatókkal is. A Sóstói Múzeumfalu számára látogatók is nagyon fontosak.”

A keddi sajtótájékoztatón az intézmény igazgatója visszaemlékezett a kezdetekre is. Elmondta, hogy először 1965 környékén merült fel, hogy megmentsék a rohamosan pusztuló házakat és épületeket, végül 1970-ben jutottak el odáig, hogy kijelöljék a helyet és megalapították a múzeumfalut Sóstón. Egy pontos betelepítési terv szerint kezdték el az építést, amelyet néprajzos és műemlékvédelemmel foglalkozó szakemberek segítségével készítettek el. A skanzen célja az volt, hogy a megye öt tájegységét és paraszti kultúráját bemutassák. Az építkezés 1979-ig tartott, majd abban az évben megnyitották a látogatók előtt a Sóstói Múzeumfalut. A sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte, a skanzen egy olyan turisztikai attrakció, amely évről évre egyre nagyobb látogatottságnak örvend, ami részben a felújításoknak is köszönhető.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: „Tavaly befejeződött a múzeumfalu fejlesztésének a megvalósítása, de sajnos még nem volt lehetőség arra, hogy úgy üzemeljen, hogy ne legyen világjárvány és ne legyenek speciális szabályok. Az önkormányzat vezetése szeretne segíteni, hogy ha az ide látogatók programot keresnek a múzeumfaluban, akkor megtalálják azt. Éppen ezért ebben az évben, ha a lehetőségek engedik, még 4 gasztronómiai fesztivál lesz itt, a múzeumfaluban.”

Az alpolgármester hozzátette, hogy a már megszokott gasztronómiai rendezvényeken kívül augusztusban egy Töltike- és Töltöttkáposzta-főző verseny is lesz a skanzenben, illetve a fiatalokat is megcélozzák egy Street food partyval, októberben pedig Pásztor ünnepet szerveznek. Ezen a hétvégén a Látogatói Pikniken kedvezményes jegyekkel várják a látogatókat, a felnőtt belépő 800 forint, a diák- és nyugdíjas jegy mindössze 400 forint lesz. A skanzen egy meglepetéssel is készül, minden 50. látogató kap egy múzeumfalu által összeállított ajándékcsomagot.