Lángoktól a brutális autóbalesetekig - Tűzoltóparancsnokkal értékeltünk

Lángoktól a brutális autóbalesetekig - Tűzoltóparancsnokkal értékeltünk
Tűzoltóparancsnokkal értékeltük a nyíregyházi paneltűz eseteket
Lángoktól a brutális autóbalesetekig - Tűzoltóparancsnokkal értékeltünk
Lángoktól a brutális autóbalesetekig - Tűzoltóparancsnokkal értékeltünk
Lángoktól a brutális autóbalesetekig - Tűzoltóparancsnokkal értékeltünk
Lángoktól a brutális autóbalesetekig - Tűzoltóparancsnokkal értékeltünk

Múlt héten bejárta a világsajtót a hír, hogy április 15-én este tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame-ban. A lángok következtében beomlott a székesegyház csúcsa, és ledőlt a négyezeti huszártorony. A kivezényelt közel félezer tűzoltónak másnap hajnalra sikerült megfékeznie a tüzet. A címlapokra azonban szűk egy nappal később már helyi hírek kerültek, már ami Nyíregyházát illeti. Itt is tűz ütött ki, csakhogy annak forrása egy Fazekas János téri 10 emeletes panelház volt, ahonnan 90 embert kellett kimenekíteni. És a „cunami” csak folytatódott. Három nappal később már az Ószőlő utcán dolgoztak tűzoltóink, szintén paneltűzben...

 

Ha megkérdeznénk egy tucat gyereket, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz, minden második biztosan azt felelné: tűzoltó, hiszen nagyon sok mesesorozat kedvelt figurái ők. Aztán amikor beszélget az ember egy igazi tűzoltóval, kiderül, milyen keveset tudunk róluk. Nem gondolunk bele, hogy ők azok, akik a balesetben összeroncsolódott autókból sérülteket mentenek ki, kútba esett gyermeken segítenek, felforrósodott gázpalackot hoznak ki égő házból, vagy éppen füsttel teli, 10 emeletes panelházban fékezik meg a lángokat, hátukon 18 kg súllyal. Ha kell éjszaka, ha kell hajnalban, esőben, szélben, karácsonykor vagy éppen húsvétkor, az életüket kockáztatva is...

Több mint ezer eset

A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói tavaly 1035 esetben avatkoztak be, ami azt jelenti, hogy naponta átlagban háromszor vonultak ki. Az elmúlt években szerencsére nem volt jellemző a középmagas, magas épületekben keletkezett tűz Nyíregyházán, azonban idén, csak áprilisban, már volt három is. Április 4-én berendezési tárgyak kaptak lángra egy Vasvári Pál utcai társasház hatodik emeleti lakásának erkélyén. A munkálatok idejére több mint húsz embernek kellett elhagynia az otthonát. Április 16-án Örökösföldön, a Fazekas János téren állt lángokban egy 6. emeleti panellakás. A lángok a felette lévő emelet erkélyét is elérték. 90 embert kellett kimenekíteni a füsttel teli épületből. Április 19-én pedig egy Ószőlő utcai társasház negyedik emeleti lakásában keletkezett tűz.

A teljes állomány kivonult

Szerencsére ritkák a középmagas épületekben keletkező tüzesetek, amelyek során be kellene avatkoznunk, idén azonban volt már három is. Egy ilyen riasztás esetén a tűzoltóság szinte teljes állománya kivonul és beavatkozik

– tájékoztatta szerkesztőségünket a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka, Toldi András tű. alezredes.

Kilenc gépjárművel rendelkezünk, és a mi szabályzatunk szerint öt riasztási fokozat van (növekvő sorrendben ezek a mind nagyobb erőket igénylik). Kettes fokozat volt érvényben a Vasvári Pál utcai tűzesetnél, a Fazekas János térinél viszont már négyes. Még a szomszéd megyéből, Hajdúnánásról, Nyírbátorból, és többek között Kisvárdáról is vonultak hozzánk bajtársak. Egy ilyen középmagas épületben általában több száz ember lakik. Az örökösföldi tűznél is 10 emelettel kellett számolnunk – ez emeletenként 8 lakást jelentett –, vagyis 90 embert kellett kimenekítenünk. Ilyenkor pedig a legnagyobb kihívást az egyszerre történő tűzoltás és az életmentés jelenti, amelyeknek párhuzamosan kell történnie.

„A tűzoltók úgy néztek ki, mint a karácsonyfák”

Mind a három beavatkozásnál úgy néztek ki a tűzoltók, mint a karácsonyfák. Az örökösföldi paneltűznél például 15–18 kg plusz súly volt rajtuk, hiszen a védőfelszerelésükön túl, vitték magukkal a tömlőket, a légzőkészüléket, a sugárcsövet, a kézilámpát és a mentőkötelet is. Erre azért volt szükség, mert a hatodik emeleten keletkezett a tűz, vagyis nem volt idő arra, hogy a tűzoltók fel-le járjanak a földszint és az emelet között. A mentési csoportunknak egyébként a liftből is ki kellett menteniük két embert – mindemellett az égő szinten – és a fölötte lévő szinteken végezték a kiürítést, ami nagyon nagy erőt igényelt, nagy csapatmunkára volt szükség –, de a városi rendőrkapitányság járőrei is segítettek, akik a tűz alatti szintről kezdték meg a kiürítést. Óriási segítség volt a rendőrbajtársak munkája, hiszen a lépcsőház szinte pillanatok alatt megtelt füsttel.

Be kellett törni az összes ablakot

A lakásban keletkező égéstermék kijutott a lépcsőházba is, áramtalanítanunk kellett a panelházat, vagyis az egész lépcsőházban sötét volt, amit a füst megtöltött. Az ilyen középmagas, magas épületek legfelső szintjén mindig van egy nyomógombbal működő nyitószerkezet, ami bukó elektromos rendszerrel automatikusan kinyílik, és kéményhatás keletkezik. Vagyis a friss hideg levegő kitolja maga előtt a füstöt és az égéstermékeket. Itt ez nem valósult meg, mert nem nyílt ki a berendezés. Be kellett törnünk az összes ablakot, meg a szellőzőket.

Még zajlik a felülvizsgálat

A parancsnok azt mondja, még mindhárom esetben zajlik a tűzvizsgálat, hogy mi okozhatta, de fontos hangsúlyozni, vannak bizonyos szabályok, amelyeket be kell tartani. Többek között felül kell vizsgálni a biztonsági berendezéseket – a füstelvezető nyitóberendezés az örökösföldi panellakásban nem működött – és nem szabad nagyobb berendezési tárgyakkal a lépcsőházak menekülési útvonalát eltorlaszolni. Nyíregyházán 135 tízemeletes épület és 2 magas épület – Ungvár sétány 1. szám és a 14 emeletes – található. Ezekben évente 7-8 esetben történik kisebb-nagyobb tűzeset.

Magas szinten, hiba nélkül

Ha az elmúlt 20 év beavatkozásait nézzük, akkor kijelenthetjük, a tűzoltóink mindig hiba nélkül, a lakosság védelme érdekében olyan magas szinten látták el munkájukat és avatkoztak be, ami példaértékű megyén és országon belül is

– hangsúlyozta a parancsnok.

A tűzoltó munkájának köszönhető, hogy tud járni

Persze, nem azért dolgozunk, hogy elismeréseket kapjunk, de mindig nagyon örülünk, ha bejön hozzánk valaki és köszönetet mond. A Debreceni úton, a Metró áruháznál történt egy baleset. Egy autó felcsavarodott a villanyoszlopra, egy hölgy ült benne, aki beszorult és ki kellett vágni őt a gépjárműből. A tűzoltó mozzanatos, aprólékos, precíz munkájának köszönhető, hogy a hölgy tud járni. Bejött a tűzoltóállomásra, és megköszönte, amit érte tettek.

Bármi történik, nem ijednek meg

Bár sajnos nincs olyan nap, hogy a tűzoltóknak ne kelljen valahol beavatkozniuk, de ha éppen nincs riasztásuk, akkor gyakorlati és elméleti foglalkozásokon vesznek részt. Van, hogy a méhtelepen balesetet szimulálnak és feladatuk, hogy feszítővágó berendezés segítségével minél hamarabb szabadítsák ki a beszorult személyt, vagy éppen mentőkkel tartanak közös képzést, esetleg arról tanulnak, miként kell baleset bekövetkezte esetén hibrid autókat áramtalanítani, vagy tűz esetén napelemrendszert kiiktatni. A tűzoltóknak riasztás esetén éjjel-nappal 2 percen belül el kell hagyniuk a laktanyát. A parancsnok azt mondja, bármi történik, ők nem ijednek meg és megoldanak minden helyzetet.