Kutyaügy - Már nincs kóbor eb a Keleti lakótelepen?!

Kutyaügy - Már nincs kóbor eb a Keleti lakótelepen?!
Kutyaügy - Már nincs kóbor eb a Keleti lakótelepen?!

Az elmúlt hét közepén több poszt és videó is felkerült a népszerű közösségi portálra a Keleti lakótelepen gazda nélkül maradt kutyákról. A témában megkerestük a NYÍRVV Nonprofit Kft-t., akiktől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a gazdátlan ebeket már elszállították, a többi, ott élő körülbelül negyvenet pedig portán belül, láncon megkötve tartják, és a tulajdonosaik is még mindig a lakótelepen élnek.

Mint ahogyan arról már a Nyíregyházi Napló hasábjain is olvashattak, méltóbb lakhatási körülményeket biztosít az önkormányzat a Keleti lakótelepen élőknek egy uniós projektnek köszönhetően. A családok önkéntes alapon költözhetnek a huszártelepi, felújított, komfortos, szociális bérlakásokba.

Hátrahagyták őket?

Az első kiköltözések – 15 családot érintett – január 17-én meg is történtek. Ezt követően lakossági bejelentés érkezett a NYÍRVV Nonprofit Kft.-hez, valamint különböző bejegyzések is napvilágot láttak a témában, amelyek arról szóltak, hogy a családok 80 kutyát hátrahagytak, étel és víz nélkül, méltatlan körülmények között. Követtük a kutyák ügyét.

Tájékoztatták az ott élőket

Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője szerkesztőségünk megkeresésére elmondta, még a kiköltözések előtt felvették a kapcsolatot a roma nemzetiségi önkormányzati képviselővel, aki már hosszú évek óta segítséget nyújt abban, hogy a gyepmesterek és az ott élő családok megfelelően együtt tudjanak működni. A képviselő ezt követően tájékoztatta is a Tüzér utcán élő családokat annak lehetőségéről, hogy aki a továbbiakban megválna a kutyájától, mert annak elhelyezését nem tudja megoldani, értesítse őt. Ennek következtében került két kutya még január 14-én az Állategészségügyi Telepre, több igény azonban nem volt.

– További három alkalommal a gyepmesterek még négy kutyát elvittek, illetve az Állatbarát Alapítvány vállalta, hogy a lakótelepről a tovább tartani nem kívánt, kis- és közepes termetű kutyákat lehetőségeihez mérten átveszi. Ez is megtörtént. Így az Állategészségügyi Telepre és az Állatbarát Alapítványhoz is 6-6 kutya került – hangsúlyozta az ügyvezető, hozzátéve, a beszállított kutyák karantén­idő, orvosi megfigyelés után, gyógykezelést követően, élősködőktől megtisztítva, oltva, chippelve kerülhetnek majd új gazdájukhoz.

Többször tartottak terepbejárást

– A Nyíregyházi Állategészségügyi Telep munkatársai a roma kisebbségi képviselő társaságában azóta is tartottak már terepbejárást az érintett utcákon. Azt tapasztalták, hogy az adott területen kóbor kutya nincs, a még ott lakók állataikat – becsült számuk kb. 20–40 lehet – portán belül, láncon megkötve tartják – zárta az ügyvezető a tájékoztatást.