Kutyapiszok a nyíregyházi lakóövezetekben – Felháborító és veszélyes!

Kutyapiszok a nyíregyházi lakóövezetekben – Felháborító és veszélyes!
Kutyapiszok a nyíregyházi lakóövezetekben – Felháborító és veszélyes!

Nyíregyházán egyre többen adnak hangot annak, hogy sok lakóterületen és közterületen is jellemző, hogy a kutyájukat sétáltató gazdik nem szedik fel kutyáik ürülékét. Ez nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is gondot okoz a lakók számára, pedig a probléma könnyen orvosolható.

 

A városgondnok tapasztalatai

 

Bordás Bélát, Nyíregyháza városgondnokát kérdeztük első körben arról, milyen tapasztalatai vannak a témában:

Nap mint nap érkeznek hozzám bejelentések ezzel kapcsolatban. Nem veszik komolyan a kutyát sétáltatók, hogy játszótérre nem szabad kutyákat vinni. Pedig már jócskán van a város területén kutyafuttató (elsősorban lakótelepeknél), ahova a nyíregyháziak nyugodtan vihetik kedvenceiket.

 

Lakótelepeken és játszótereken


A Benczúr tér és a Bessenyei tér közelében járóktól szoktam kapni panaszokat, de a legtöbb bejelentés az Ungvár sétány 14., 16. és 18.szám alól érkezik, ahol a platánfák tövében hagyják a kutyák ürülékeit.

- mondta el szerkesztőségünknek Bordás Béla.

Sajnos a Jósaváros és az Ószőlő utca is tele van kutyapiszokkal, de ami talán a leginkább érzékeny pontja a városunknak, az a Sóstó és az oda vezető Sóstói út, ahol a felelőtlen gazdik nem vigyáznak a rendre és a tisztaságra.

 

Sokan megijednek tőlük

 

Amiről talán nem esik annyi szó, az az, hogy sokszor a kutyákat szabadon engedik, tehát póráz nélkül szaladgálnak akár több méterre a gazditól. Ez a fajta szabálytalan magatartás például az egész Sóstó területén jellemző. Futók és gyerekek rémülnek meg tőlük. Aggódó nagymamák is hívták már a városgondnokot telefonon, hogy tegyen valamit az ügyben.

 

Kormányrendelet az állattartásról


Az állattartók az internet segítségével bármikor utána nézhetnek azon törvényi és jogszabályi előírásoknak, amelyeknek meg kell felelniük.
A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásárol szóló 41/2010. (II. 26.) kormányrendelet”rendelkezik, amelyben természetesen a kutyákra is vonatkoztathatóak részek:

  • (2) A kedvtelésből tartott állatot úgy kell tartani, hogy az állat tartása lehetővé tegye annak természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja.
  • (13) *  Az ebek vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.
  • 15. § (1) Az állatokat úgy kell tartani, hogy ne veszélyeztethessék más állatok - kivéve a ragadozó állatok táplálására szánt élő egyedek -, illetve az ember biztonságát.
  • 17. § (1) Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.
  • (2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.
  •  

Továbbá fontos megemlíteni a 2012. évi II. törvény 193.§-át:
„Veszélyeztetés kutyával” részét:

193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b) *  természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,

c) *  szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön - segítő kutya kivételével - szállítja,

d) *  vendéglátó üzlet kivételével élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - segítő kutya kivételével - beengedi, illetve beviszi,

szabálysértést követ el.

(2) *  Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

(2a) *  E § alkalmazásában segítő kutya a segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól szóló rendelet szerinti segítő kutya.

(3) *  Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, továbbá a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.

 

Illetve a Köztisztasági szabálysértésre vonatkozó részt:
Köztisztasági szabálysértés

196. § *  (1) Aki

a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,

b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el.

(2) Aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.

(2a) *  Köztisztasági szabálysértés miatt nem vonható felelősségre az a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékos személynek minősülő személy, aki az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott cselekményt a felügyelete alatt lévő vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutyára vonatkozóan követi el.

(3) Az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldeken a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.

 

Önkormányzati rendelet Nyíregyházán


Bodrogi László, a Közterület-felügyelet felügyelet vezetője elmondta, hogy a szóban forgó ügyben Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének (hatályos) 48/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete a közösségi együttélés alapvető szabályairól is rendelkezik, amely magában foglalja az Állatok közterületre vitelével kapcsolatos közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások – at is:

7.§ Tilos:

- a kutyát közterületen - kivéve a póráz nélküli futtatásra kijelölt területek - póráz nélkül sétáltatni, elengedni,

- az állatot mesterséges vagy természetes tavakba beengedni, illetőleg bevinni,

- a Bujtosi tóba benyúló félszigetre kutyát bevinni,

- az állat által okozott szennyezés megszüntetéséhez szükséges eszközök (pl. lapát, zacskó) nélkül állatot közterületre vinni.

 

Ellenőrizhetőek a gazdik


A hatályos jogszabályok értelmében tehát a kutyatartók kötelesek maguknál tartani olyan eszközt, amely a kutyaürülék eltávolítására alkalmas. Ezt a közterület fenntartók bármikor ellenőrizhetik.

Bodrogi László azt is elmondta: sokan nem tartják be ezeket a szabályokat. Leginkább az Örökösföld, Érkert és Jósaváros környékén tapasztalják a felelőtlen gazdik utáni egyértelmű nyomokat.

 

Büntetés is kiszabható


Az önkormányzati rendelet értelmében „A szabályszegés miatt a közterület-felügyelő illetékességi területén 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.” – Bodrogi László pedig hozzátette,

akár közigazgatási, hatósági eljárást is vonhat maga után a szabályok be nem tartása.

 

Megoldás: a zacsik


Egyre több, különböző zacskó kapható, amelyekbe beletehetik a gazdik a kutyusaik ürülékét. A legolcsóbb verzió pár száz forint és 84 db van benne, de illatosított verziókat is találhatunk a piacon. Ez utóbbi azoknak lehet előnyös, akik nem azonnal dobják ki a zacsit és a tartalmát, hanem valameddig tárolják. Az illatanyag miatt ugyanis nem érződik semmilyen kellemetlen szag:

direkt leteszteltük és tényleg működik

– árulta el Suller Gergő, Nyíregyháza egyik ismert kutyakajás boltjának vezetője.

Aki pedig a környezet leterheltségét is szeretné csökkenteni, arra is van lehetőség, hiszen már komposztálható, teljesen környezetbarát zacskó is kapható. Akár óriási méretet is lehet vásárolni és olyat is, amely ténylegesen lebomlik.

Saját tapasztalata alapján Gergő azt mondta, hogy egyre többen érkeznek hozzá zacsit vásárolni, főleg miután a Robinson dombnál elkezdték bírságolni a felelőtlen gazdikat….

 

Egészségügyi kockázatok


Dr Bulyáki László állatorvos, a témát illetően a következőket árulta el szerkesztőségünknek:


A leggyakoribb veszélyforrást az állatról emberre ( zoonózis ) terjedő betegségek jelentik. Ezek lehetnek baktériumok, egyes vírusok, de a leggyakoribb a parazitás fertőzöttség.
Sokszor ezek a fertőzések nem okoznak látható tüneteket, vagy csak általános tünetek jelentkeznek pl. étvágytalanság, rossz közérzet, émelygés, gyomor-bél panaszok. Ki kell emelnünk viszont a kisgyerekeket és a nőket.

 

A macska ürülék sem jobb


A kisgyerekek szívesen fogdosnak össze szinte mindent, főleg a játszótéri homokozóban. A játszótéri homokozó a macskáknak olyan, mint egy nyilvános wc. Itt bármennyi macska és ritkábban kutya elhelyezheti terméseit.
Ráadásul a gyerekek még nem ismerik az alapvető higiéniás szabályokat, ezért szívesen esznek vagy turkálnak koszos kézzel a szájukban. A kutya vagy macska ürülékben lévő fertőző féregpeték mikroszkópikus méretűek,
azaz szabad szemmel nem láthatóak. Képzeljünk el egy gyermeket, aki gondtalanul homokvárat épít a játszótéren vagy vízparton, majd ezzel a kézzel a szájába nyúlkál. Ha szerencséje (általában azért igen) van,
akkor nem történik semmi gond. Viszont, ha korábban, akár hetekkel előtte a helyi macskák ott végezték nagydolgukat, majd a nap ereje porrá szárította a székletet, ami rengeteg féregpetét tartalmazott, akkor pár nap múlva igen erős hasi panaszokkal fog a gyermek megjelenni a háziorvosnál.

 

Kismamák is vigyázzanak magukra!

Célkeresztben vannak még a nők, azon belül is a várandós kismamák. A magzatra különösen veszélyes a toxoplasmosis betegség, amit macskáktól lehet elkapni. A terhesség korai szakaszában van erre szűrési lehetőség, csak kérni kell az orvosnál.

 

A problémák megelőzése


A legegyszerűbb megelőzési lehetőség a higiéniás szabályok betartása. Étkezés előtt kézmosás! Ma már számos termék kapható kézfertőtlenítésre, könnyen beszerezhetőek bárhol.


Dr Bulyáki László hozzátette:

Sokszor kérdezik a rendelőben, hogy hogyan lehet megfertőződni a kutya vagy macska székletétől. Erre rendszerint azt válaszolom, hogy meg kell enni hozzá a székletet.
Ez a válasz pont elég arra, hogy a következő pár mondatomra figyeljenek. Valószínűleg az emberek nagy része nem eszik állati ürüléket (kisgyerekek!),
viszont a láthatatlan féregpetéket haza tudjuk vinni ruházaton, cipőn, vagy akár a kezünkön is. A kézre tapadt féregpeték könnyen a szánkba juthatnak, akár folyadékkal vagy étellel is.

 

Az állatok egymás között is tudnak fertőzni


Kedvenceink egymás között igen jól és gyorsan terjeszthetnek betegségeket a széklet által. A bűzmirigy tartalma egyedi azonosítóként szolgál, ami minden széklet ürítéskor a székleten megtalálható, ezzel gyakorlatilag a névjegyét is ott hagyja kedvencünk a helyszínen. A következő arra járó kutya pedig szemügyre, pontosabban orrba veszi a névjegyet, sokszor meg is nyalva azt.
A kórokozók pedig csak erre várnak, új áldozatuk nem is sejti, hogy pár nap múlva találkozik az állatorvosával. Ez persze csak a beteg állatok székletére vonatkozik, a legsúlyosabb megbetegedést a vírusok (pl. parvo, corona ).
a leggyakoribb megbetegedést a bélférgek okozzák. A betegségek terjedését nagyban segíti, hogy a beteg állatok székletének állaga közel sem a megszokott, sokszor folyékony, híg, nem felszedhető
.

- tájékoztatta szerkesztőségünket Dr Bulyáki László, állatorvos.

Akik mentesülnek a szabályok alól

Bár meglepő lehet, de mégis vannak olyanok, akik kivételt képeznek a szabályok alól: a vakvezető és segítő kutyák tulajdonosai. Méltányossági okokból, helyzetükből adódóan őket nem lehet kötelezni ezen rendeletek és szabályok betartására

– árulta el szerkesztőségünknek Bodrogi László.

 

Tiszta, szép Nyíregyházát!


Annak érdekében, hogy Nyíregyháza egy igényes, élhető város legyen, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünk tisztaságára.
Bár most elsősorban a felelőtlen gazdik figyelmét szerettük volna felhívni a cikkel, Bordás Béla városgondnok elmondta: szerencsére nagyon sok, felelős gazdival is találkozik. Ők nem csak az állataik, hanem a környezetük szépségére is odafigyelnek.