Különbusz és zarándokvonat indul Nyíregyházáról a csíksomlyói pápalátogatásra

Különbusz és zarándokvonat indul Nyíregyházáról a csíksomlyói pápalátogatásra
A pillanat meghatározó élménye
Különbusz és zarándokvonat indul Nyíregyházáról a csíksomlyói pápalátogatásra
Különbusz és zarándokvonat indul Nyíregyházáról a csíksomlyói pápalátogatásra

Még ez év elején a Szentszéki Sajtóiroda közzétette, hogy Őszentsége, Ferenc pápa, elfogadva Románia elnökének, az állami hatóságoknak és a romániai katolikus egyháznak a meghívását, apostoli látogatást tesz az országban május 31-étõl június 2-áig. Az eseményt óriási biztonsági intézkedések kísérik majd – csakúgy, mint 1991-ben Nyíregyházán és Máriapócson –, hiszen tömegeket várnak.

 

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása június 1-jén lesz. 11 óra 30 perckor tart szentmisét, amelyre több mint 110 ezren regisztráltak. Ők a biztonsági zónából követhetik a szentmisét, viszont a szervezők arra buzdítják a híveket, hogy regisztrálás nélkül is vegyenek részt a szertartáson, hiszen nekik is lesz helyük, a biztonsági területen kívül. A zarándokok többsége, hozzávetőleg 33 ezren, gyalog érkeznek majd. De lesznek, akik vonattal – 25 ezren –, buszokkal – 25 ezren –, valamint biciklikkel és motorkerékpárokkal több mint fél ezren. A szervezők közleménye szerint a zarándokok nagy része Románia területéről érkezik a látogatásra, de Magyarországról – Nyíregyházáról is – és a Kárpát-medence más országaiból is várják a híveket.

A városból legalább százan szervezett úttal

A Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház szervezett buszos és vonatos utazásokra hívja a híveket. Mint megtudtuk, az előbbire már nem lehet jelentkezni, az utóbbira viszont még van néhány szabad hely, ugyanis minden idők leghosszabb zarándokvonatát indítja el Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói szentmiséjére a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda. Szombathelyről május 31-én indul a Boldogasszony zarándokvonat, amelyet Budapesten kapcsolnak össze a Pécsről, Püspökladányban pedig a Nyíregyházáról, Debrecenből érkező szerelvénnyel. A vonat június elsején hajnalban érkezik meg Csíksomlyóra. A zarándokok részt vesznek Ferenc pápa latin nyelvű szentmiséjén, majd a vonat este indul vissza Magyarországra.

Már csak utolsó helyek

– Nagy az érdeklődés, 1100 fős, 17 kocsis zarándokvonattal és hat busszal (300 fő) indulunk majd Csíksomlyóra, a pápalátogatásra – tudtuk meg a Misszió Tours utazási irodától. – Már csak az utolsó helyekre lehet jelentkezni. Eddig a legfiatalabb résztvevőnk 6 éves, a legidősebb pedig 80 fölötti. Sokan érkeznek Nyíregyházáról is. Velünk tartanak papok, kispapok, egyetemi hallgatók, de a vonaton lesz Orosz Atanáz püspök úr is. A vonat maga tulajdonképpen zarándoklatra lesz átalakítva. A síneken utazó templomnak, kápolnának is nevezett vonaton gyónásra is lesz lehetőség, a zarándoklatra közös énekkel, imádsággal készülünk fel. Már maga a vonat is nagyon látványos, biztosak vagyunk abban, hogy sokan kijönnek majd integetni is. Aki még szeretne csatlakozni a zarándokvonathoz, az a következő weboldalon keresztül érdeklődhet: www.missziotours.hu.

1991-ben nálunk is járt a pápa

A romániai pápalátogatással már hetek óta foglalkozik a világsajtó. Így volt ez 1991 augusztusában is, amikor II. János Pál pápa Nyíregyházára és Máriapócsra látogatott. Hatalmas tömeg fogadta a Kossuth utcán, sokan hamarabb kimentek, hogy helyet foglaljanak az első sorokban, de voltak, akik a 14 emeletes tetejéről nézték a pápamobil útját.

– Fotóriporterként megörökíthettem a pápa első lépéseit Nyíregyházán. A stadionban szállt le a gépe. Emlékszem, hogy Mádi Zoltán akkori polgármester és Keresztes Szilárd megyés püspök fogadta. Rajtuk kívül csak mi voltunk ott hárman fotósok és persze rengeteg őr. Csak komoly biztonsági ellenőrzést követően léphettünk be az üres stadionba, még a pápa érkezése előtt, ott az őrök szeme láttára kellett befűznöm a filmet is a fényképezőmbe – emlékezett vissza Csutkai Csaba, akinek köszönjük exkluzív fotóit.

A pillanat meghatározó élménye

– Visszatekintve időben már távolinak tűnik a huszonnyolc évvel ezelőtti máriapócsi pápai liturgia. Papi létem szempontjából ez talán nem sok idő, mégis a szolgálatok sokfélesége rengeteg pozitív és negatív élményben részesített. Nagyvárosi, irodai, induló egyházközség, nagy hagyományú nagy egyházközség, néhány száz fős közösség és tanárság, most újra nagyvárosi papság. Minden olyan helyzetben, ahol szorongattatva éreztem magam az emberi képesség és az alkalmasság kérdésében, megjelent és megjelenik bennem az az élmény, amit a szentatya mellett éreztem azon a bizonyos máriapócsi liturgián – emlékezett vissza Kruppa Levente görögka­to­li­kus pap, aki egykoron Nyíregyházán szolgált. – Sok és komoly előkészület volt szükséges. Az akkor felszabaduló határon túli közösségek zarándoklata miatt komoly veszélyeztetettséget jeleztek a felelős szervezők. A nyugtalanság és az idegesség a legtöbb embert meghatározta, s engem sem hagyott érintetlenül. A kezdő áldás torokszorító pillanataiban mindannyiunk görcsös közösségében a szentatya ott állt középen, kezében a püspöki gyertyákkal, s krisztusi nyugalommal várta, hogy befejeződjön a kórus éneke, s áldásával megkezdődjön a szertartás. Azt a nyugalmat és azt a békét, a legfőbb püspök tekintetének a szelídségét csak közelről lehetett érezni igazán. Ezt a pillanatot, ha akarnám sem tudnám kitörölni emberi és papi életemből. Attól a pillanattól végtelen nyugalom költözött belém, s aggódás nélkül, a szentatyával imádkozva végeztem a liturgia diakónusra szabott részeit. Amikor a további években meg kellett tapasztalnom a pap jelenléte és szolgálata körül megjelenő feszültségeket, rendszeresen felébredt bennem ez a nyugalom, és segített, hogy a sokszor tömegek tekintetével kísért szertartásokat megfelelő méltósággal, és az odafigyelőket is békességre indítva végezzem. Amit kezdőként még alig tudhat az ember, azt a pápa szavak nélkül is tanúsította: hitbeli és erkölcsi küzdelmeink, valamint tanúságot tenni akaró vallásos tevékenységeink mögött minden esetben ott áll az Isten segítő kegyelme, s ez minden időben és minden helyen alapja a békességnek, a nyugalomnak és a nem e világi értelemben vett sikernek.