Külföldi diákokat köszöntöttek az egyetemen – A hallgatók célja a magyar nyelvvizsga

Külföldi diákokat köszöntöttek az egyetemen – A hallgatók célja a magyar nyelvvizsga
Fotó: Szarka Lajos

Külföldi hallgatókat köszöntöttek a Nyíregyházi Egyetemen. Bár az angol nyelvű képzések a koronavírus-járvány miatt idén nem indulhattak el, az egyetemre érkező külföldi diákok mind megkezdték a magyar nyelv tanulását. Céljuk, hogy a tanév végére mindenki középfokon beszélje a nyelvet.

A Nyíregyházára érkezett külföldi hallgatókat köszöntötte a Nyíregyházi Egyetem rektora hétfőn délelőtt. A hallgatók közül többen Angolából érkeztek, de van új hallgató Jemenből és Tunéziából is. Közös bennük, hogy már mindannyian elkezdtek magyarul tanulni.

„Jó napot kívánok, Ameni Derbel vagyok, Tunéziából jöttem és itt tanulok a Nyíregyházi Egyetemen magyar nyelvet” – mondta el már magyarul Ameni Derbel.

2018 májusában pályázott a Nyíregyházi Egyetem a Stipendium Hungaricum keretein belül a magyar, mint idegen nyelv oktatására külföldi hallgatók számára. A diákok támogatott és önköltséges formában is bekerülhetnek a programba, a sikeres felvételi után az egyéves képzés célja pedig, hogy a tanév végére mindenki szerezzen egy B2-es, középszintű nyelvvizsgát.

 

Nagyné dr. Schmelczer Erika, a Nyíregyházi Egyetem főigazgató szakfelelőse hangsúlyozta: „Egy féléven át csak magyarul tanulnak a hallgatók. A második félévben viszont már attól függően, milyen szakon szeretnének tanulni, nekünk biztosítani kell a magyar szaknyelv tanítását. Ha minden jól megy és a járványügyi helyzet sem akadályozza meg a diákokat, akkor szeretnék, ha júliusra már képesek lennének kommunikálni és képesek lennének akármelyik egyetemre is felvételizni a saját szaknyelvükből.”

A Nyíregyházi Egyetemen nagyon fontosnak tartják a nemzetköziesedést, amely hozzájárul az intézmény versenyképességének növeléséhez, valamint a kulturális sokszínűséghez. Az idei oktatási év nagy nehézségekkel indult a vírushelyzet miatt. Egy nehéz és bizonytalan év előtt áll az egyetem, ugyanis több szakot nem tudtak elindítani – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Vassné dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora kiemelte: „Egyébként három képzésben indítottuk volna be az angol nyelvű képzéseinket. Többek között az anglisztika, a gépészmérnök és a mezőgazdasági mérnök szakokon. Sajnos a beutazási feltételek ezt nem tették lehetővé, hogy a felvett 67 tanuló beutazhasson. Kettő hallgatónak sikerült megérkeznie. Mivel így most nem tudtuk elindítani a képzéseinket, ez a két hallgató élt azzal a lehetőséggel, hogy egy éven keresztül a magyar nyelvet, mint idegen nyelvet fogják tanulni és utána maradnak a Nyíregyházi Egyetemen és már angolul fogják a szakukat végezni.”

A rektor hozzátette, ha a feltételek is adottak lesznek, akkor jövőre már 12 szakon szeretnék elindítani az angol nyelvű oktatást. Mivel a felvett 67 hallgatóból csak ketten érkeztek meg, ezért idén nem tudták elindítani az angol nyelvű képzéseket, így ők is a magyar nyelvet kezdték el tanulni.