Közeleg a középiskolai felvételi az általános iskolai diákok számára

Közeleg a középiskolai felvételi az általános iskolai diákok számára
Fotó: Illusztráció

Már 13-14 évesen nehéz döntést kell hozniuk az általános iskolában a végzős diákoknak a továbbtanulásról. A szülők és a pedagógusok tanácsai, támogatása nélkül nem is igen sikerülhet. Mára talán már csökkent a gimnáziumok túlsúlya, egyre többen készülnek szakképzésbe. A változást az is indokolja, hogy jövőjükben karrierlehetőséget látnak nemcsak a családok, de a fiatalok is.

Pivonka Szilvia a nyíregyházi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató helyettese elmondta:

A felvételi eljárás 2020. január 18-án indul az írásbelik megírásával. Jó néhány iskolában kötelező a felvételi megírása, de a legtöbb helyre az általános iskolából hozott pontok alapján történik majd a felvétel. A jelentkezési lapokat 2020. február 19-éig kell majd benyújtani.

A továbbtanuló diákok választhatnak a gimnáziumok mellett technikumokat és szakközépiskolákat is. A technikum a szakoktatás, és az annak megfelelő továbbtanulásra való felkészítés mellett érettségit is ad, a szakképző iskola pedig 3 éves képzés után biztosít szakmát.

2020. január elsejétől életbe lépett az új szakképzési törvény. Ennek értelmében a szeptemberben középfokú tanulmányaikban kezdő diákok, már technikumba vagy szakképző iskolába fognak majd jelentkezni. A technikum egy 5 éves képzés a szakképző iskola pedig 3 éves képzés. Természetesen a szakképző iskola elvégzését követően is lehetőség nyílik majd érettségi elvégzésére 2 év alatt. A technikumok azok, amelyek tulajdonképpen a most hiányzó középvezetői réteget szeretnék majd kitermelni, illetve kinevelni.

– tette hozzá Pivonka Szilvia.

A szakképzésbe jelentkező diákoknak is február 19-ig kell eljuttatniuk a jelentkezési lapokat a középiskolákba. A szakképzési törvénnyel együtt idén szeptemberben módosult az országos képzési jegyzék, így már 174 alapszakmát tanulhatnak a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban is. Esetenként a szakmák neve is módosult, alkalmazkodva a munkaerő-piaci elvárásokhoz. Még mindig nem késő tájékozódni az iskolákban vagy egyes munkahelyeken, kiváltképp a duális képzést vállaló cégeknél, vállalkozásoknál.