Koronavírus – Szakértő: újra nőhet a kibertámadások száma az otthoni munkavégzés miatt

Koronavírus – Szakértő: újra nőhet a kibertámadások száma az otthoni munkavégzés miatt
Fotó forrása: Pixabay

Újra nőhet a kibertámadások száma, mert a koronavírus-járvány miatt ismét egyre többen dolgoznak otthonról, az otthoni hálózatok pedig általában kevésbé biztonságosak, mivel nem munkavégzésre lettek felállítva – közölte Keleti Arthur, az informatikai biztonság napja rendezvény alapítója nemrég az M1 aktuális csatornán.

A szakértő azt mondta, hogy tavasszal is emelkedett az informatikai biztonsági incidensek száma, erőre kaptak a leterheléses és a felhasználók becsapásán alapuló támadások.

A hackerek a járvány okozta bizonytalanságot használják ki, például a károkozókat tájékoztató üzenetekbe csomagolják – mondta.

Keleti Arthur azt javasolta, hogy aki teheti, az a sajátja helyett a munkaadótól kapott eszközön dolgozzon, a munkára használt eszközt pedig ne használja magánéleti célokra. De érdemes az otthoni hálózatot is biztonságosabbá tenni – tette hozzá.

Adta hírül az MTI 2020. szeptember 7-én, hétfőn.

Tökéletes védelem nincs! – Nyíregyházi informatikus nyilatkozott szerkesztőségünknek

Cégek esetében általában offline, belső hálózat működik, amelyhez szigorúan csak a megadott kollégák férhetnek hozzá. Alapvetően ezek a céges hálózatok fel vannak készítve a kibertámadásokra, de azért mindig legyünk óvatosak.

Ha a cég felhasználói ki is vannak engedve az online térbe, akkor előfordul, hogy a cég korlátozza a munkaeszközökről (laptop, PC) megtekinthető oldalakat, például nem léphetnek be a közösségi oldalakra saját fiókjukkal. Az úgynevezett social media felületek ugyanis a kimondottan nagy kockázatot jelentő oldalak közé tartoznak, ezért nem szokták ezeket engedélyezni.

Social media felületek esetében egyébként is javasolt, hogy ahol lehet, ott érdemes a kétfaktoros hitelesítést alkalmazni.

 

A kiberbűnözés számítógépek és számítógépes rendszerek segítségével, vagy számítógépek és hálózatok kárára elkövetett bűncselekmények gyűjtőfogalma. Külön kategóriát képeznek azok a számítógéphez kapcsolódó bűncselekmények, amelyeket a törvény más tényállás alapján büntet (például pedofília). (Forrás: Wikipédia)

Ha otthonról kell dolgozni, érdemes kérni a munkáltatótól egy céges eszközt, mert ezeken bármi visszakövethető, ha esetleg baj történne. Illetve, így még mindig nagyobb a biztonság, mintha a saját laptopunkról/számítógépünkről dolgoznánk:

Home office esetében mindenképpen kerüljük a szórakoztatásunkhoz kapcsolódó weboldalakat, az online játékokat, az online shoppingolást és főleg a nagy kedvezményekkel járó akciókat hirdető oldalakat – ez utóbbi sokszor átverés, mert csellel le tudják nyúlni a bankkártyaszámunkat.


Fotó forrása: internet

Tudni kell, hogy az ingyenes alkalmazások nagy része a reklámokból hozza a bevételeit és ezek a reklámok nem kifejezetten vannak szelektálva. A reklámok mögött rosszakaró, még fel nem ismert weboldalak is lehetnek, amelyeket olyan emberek üzemeltetnek, akik a mi bankkártya-adatainkra pályáznak (vagy másra: cégen belüli információkra stb.).

Böngészők védelme

Sokak munkája olyan, hogy internet nélkül nem tudnának dolgozni, ezért érdemes figyelni a böngészők védelmére is.

Megjegyezte, jó ötlet az inkognitómód használata, de sajnos az sem ad teljes biztonságot:

Amikor letöltünk egy ingyenesnek vélt játékot, abban lehet olyan rosszindulatú kód, ami a gépünket kiszolgáltatja az interneten fellelhető hackerek számára. Tehát a kód segítségével be tudnak jutni az eszközön található összes adathoz – konkrétan olyan, mint egy távoli gép. Bármihez hozzá tudnak férni a mappáinktól kezdve a letöltött filmeken át, egészen a böngészőben lévő információkig.

Internethasználat esetén természetesen az egyik legfontosabb a vírusirtó naprakészsége, annak alkalmankénti frissítése.  

Hirdetések esetén is sajnos egyre több az átverés: a feltűnően nagy kedvezmények láttán mindig fogjunk gyanút! Nagyon nehéz megállapítani egyébként, melyek a valós hirdetések és melyek az átverések. Próbáljunk megbízható weboldalakat látogatni.

Az ingyenes vírusirtók nem a legmegfelelőbbek erre a célra, érdemes szakember véleményét megkérdezni a legmegbízhatóbb vírusirtókról.

Jelszavak, kamerák és lehallgatóprogramok

Otthoni hálózatoknál, vezeték nélküli internetet használóknak a megfelelő jelszó erőssége nagyon fontos! Sose adják ki másnak a wifijelszavukat, csak az egy háztartásban élők tudjanak róla.

Erről egy szemléltető videót is készített a Nemzeti Kibervédelmi Intézet:

 

A laptopok beépített kameráit is jobb, ha letakarjuk:

Jobb félni, mint megijedni. Takarjuk le a laptopok beépített kameráit is, mert (tudtommal) igaz, hogy figyelnek minket a kamerákon keresztül. Illetve lehallgatóprogramok is lehetnek az eszközeinken, akár egy intelligens e-book olvasón is. Természetesen csak bekapcsolt állapotban működőképesek ezek a kémprogramok. Bármit le tudnak hallgatni: az esti barátnős beszélgetéseket, a meetingeket stb.

Válasszuk ketté a munkát és a magánéletet

Ha munkára használjuk a gépet, akkor lehetőleg gyerekeket ne engedjünk a gép/laptop közelébe: ne játsszon rajta, ne töltsön le semmit stb. Nagy gond lehet abból, ha valamilyen vírusos alkalmazást, játékot tölt le vagy olyan oldalra kattint – akár véletlenül –, amellyel nagy kárt okozhat a számítógép rendszerében.

Az MTI egy korábbi, 2020. augusztusi cikkében az adathalász támadásokról is hírt adott:

Koronavírus – Kiberkoordinátor: megnőtt az adathalász támadások száma a járvány alatt

Eddig mintegy 42 ezer olyan honlapot találtak, amelyek látszólag a koronavírussal foglalkoznak, de valójában főleg adathalász támadásokra használják – közölte Magyarország kiberkoordinátora 2020. augusztus 14-én, pénteken, az M1 csatornán.

Rajnai Zoltán elmondta, hogy a rosszindulatú honlapokon elsősorban személyes vagy banki adatokat akarnak megszerezni a gyanútlan áldozatoktól. A csalók például gyógyszereket, vitaminokat, vakcinát kínálnak eladásra vagy kérdőíveket töltetnek ki, de valójában az adatok megszerzése a céljuk.

Az ilyen honlapok mögött állókat nehéz „lekövetni”, hiszen általában álcázzák a tevékenységüket. Az ismert keresőprogramok azonban ugyanúgy „feldobják” a hamis oldalakat, mint a hivatalos honlapokat – fűzte hozzá.

További, hasznos olvasnivalók találhatóak a Nemzeti Kibervédelmi Intézet oldalán a Black Friday online veszélyeiről és a csaló telefonhívásokról is.