Környezetvédelemről, fenntarthatóságról és a klímaváltozásról tartottak előadást a Mórában

Környezetvédelemről, fenntarthatóságról és a klímaváltozásról tartottak előadást a Mórában

Hogyha nem tartózkodunk az épületben, akkor lekapcsoljuk a villanyt. És mit történik, ha fogat mosunk? Elzárjuk a csapot. Ez a lap, amit tenni tudunk a környezetvédelmünk érdekében. A Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskolában is nagy hangsúlyt fektetnek a környeztvédelemre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020. április 20-24. között hirdeti meg a Fenntarthatósági témahetet az általános és középiskolákban, melyre már most felkészítették a pedagógusokat. Kiemelt téma az energia, a klímaváltozás és az egészségnevelés. A program és a szervezők célja, hogy már gyermekkorban elkezdjék, tudatosan felkészíteni a gyerekeket a környezetvédelemre. A témahét során a pedagógusok saját kreativitásukkal valósíthatják meg szakmai elképzeléseiket. Az oktatók fontosnak tartják, hogy a gyerekeknek már fiatalon felhívják a figyelmüket a természet szeretetére és megóvására, a felelős környezetvédelemre, az újrahasznosításra és a fenntarthatóságra. A Móra Ferenc Általános iskolában is a fenntarthatóságra nevelés elvei alapján folyik a nevelőmunka.  Itt a diákok játékos feladatokkal fejleszthetik a környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteiket.

Fiákné Rácz Edit Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusa elmondta:

Csatlakozunk minden évben a fenntarthatóság témahét programjaihoz. Ilyenkor mindig kiválasztunk a témák közül egy olyat, amit úgy gondolunk, hogy érdekeli a gyerekeinket. Ezek nagyon érdekes feladatsorok. Egészen a kicsiktől a nyolcadikosokig találunk olyan tevékenységeket, amelyekkel a gyerekeknek fel tudjuk kelteni az érdeklődését. Az elmúlt évben a Víz Világnapja volt a témánk, egészen a víz vizsgálatától kezdve, rejtvényeken, fejtörőkön át. Kiléptünk a teremből, megnéztük a Bujtos vizét, gyűjtöttünk patakokból. Mozgósítottuk a gyerekeket, akikkel a Tisza vizét is lehetőségünk volt megvizsgálni.

A fenntarthatósági témahét képzésére a megye több általános és középiskolájából érkeztek pedagógusok a Móra Ferenc Általános Iskolában. Az ország 15 iskolájában szerveznek képzéseket.

Kovács Zoltánné Vass Éva, szaktanácsadó hozzátette:

Az idén a három kiemelt téma az energia, a klímaváltozás és az egészség. E köré szerveződnek majd április 20. és 24. között az iskolákban a programok, amelyek nagyon sok gyereket, pedagógust és az idén már a szülőket is megmozgatják. Igyekszünk ezeket a programokat iskolán belül úgy szervezni, hogy minél több segítőt is bevonjuk és ezért nagyon sok társszerv működik közre a programok támogatásában.

A Fenntarthatósági Témahét honlapján regisztrált iskolák részletes anyagokat, óravázlatokat és projektterveket kapnak a témahét színes programjainak megvalósításához.